Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Ebre
BEB 004_El Perelló
Coll de la Mola. Les Calobres
El Perelló_Torre de Fullola_El Perelló
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Ebre. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 23 Km
Desnivell: 550 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEB 003_L’Ampolla
BEB 005_l’Ampolla
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Un paisatge immens. Serra de Calobres

Una ruta que sorprèn poderosament el viatger. Recorrem paisatges d’oliveres definits per terrasses amb murs de pedra seca, assaborint l’aroma mediterrani que desprenen les pinedes, el margalló i la brisa marina que puja de la costa; descobrim l’antic poblat de la Fullola, amb la seva esvelta torre, i quedem literalment colpejats per les extenses panoràmiques de mar i muntanya que es divisen des de la serra de Calobres.

El Perelló és una localitat coneguda per ser el major productor de mel de Catalunya, també perquè va ser una estació de la Via Augusta dels romans i per on, tant a l'època ibèrica com posteriorment a l'època musulmana i a l’edat mitjana, hi passava el camí de Barcelona a València, sobre el qual es va ubicar el camí reial i, més endavant, la carretera general.

Sortim del nucli pel Camí Vell de Tortosa, un camí còmode i asfaltat que s’obre pas envoltat d’oliveres per tot arreu que prosperen lentament però amb fermesa en espais fermats per bonics murs de pedra seca. Oliveres que es despleguen per tot el territori per on pedalem acaronant la brisa marina que puja des de la costa omplint els narius d’aromes mediterranis.

Variem el rumb enfilant per la pista que puja pel Barranc de Gilet que ens permet passar a la vall interior del Barranc de la Tita, que remuntem. Ara les oliveres es barregen amb boscos de pi, garriga i margalló, el qual creix en abundància.

Arribant al Pas de la Portella ens desviem a la dreta pedalant pel vessant oriental del turó de Coll de la Mola. Pel camí queden vestigis d’antics cultius dedicats a l’olivera que la vegetació ha anat engolint poc a poc. Arribem al trencant de la Fullola, un dels objectius de la ruta. Des d’aquest punt, les bones panoràmiques del Delta de l’Ebre conviden a fer una pausa per gaudir del paisatge que es desplega al nostres peus.

Perdem alçada fins a la Fullola, en complet abandonament en l'actualitat, format per la torre de defensa, d'alçada considerable i punt més elevat de l’antic poblat, la capella, pròxima a la torre i formant amb ella el nucli central, i les cases, les pitjor conservades, pràcticament cobertes de vegetació. Només se'n veuen els fonaments i alguna paret de maçoneria ordinària.

Les abruptes parets calcàries del serrat de les Moles que tanquen la vall de la Fullola, els oliverars i els murs de pedra seca que esgraonen el paisatge vesteixen aquest solitari i desconegut paratge d’una sublim bellesa que ens absorbeix completament. Remuntem embadalits la vall fins al coll de la Bassa de les Collades. Sobtadament, el paisatge ens colpeja fortament. Passem de la tradició ancestral a la modernitat més absoluta, canviem les barraques de cada terrassa que s’aplega a les valls als gegantins molins que han conquerit la carena de la serra de les Calobres per atrapar els vents que hi senyoregen.

Però l’impacte important, el que fa bategar el cor i humiteja la mirada de satisfacció, és el paisatge brutal que albirem des de la carena i que fins ara ens havia estat negat. Gaudim de la poderosa Serra del Boix, de vessants esquerps que s’aixequen més de 700 metres per damunt del mar proper. Albirem la gran plana deltaica, mancada de relleus, els pobles assentats a la línia de costa que s’estén des de l’Ampolla fins a la central nuclear de Vandellós i la bonica vall emmarcada entre el Massís de Cardó i la Serra de Tivissa que cau dòcilment cap a la llera de l’Ebre. Un viatger coneixedor del territori també sabrà distingir entre l’atuïdor paisatge l’esvelta silueta del Montsant en la llunyania.

Sobrevolem la despullada carena com si sobtadament tinguéssim ales i ens deixem caure per forts pendents per reprendre la calma de la vall i tornar de nou a El Perelló.

Març de 2017

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.elperelloturisme.com/

CARTOGRAFIA
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Ebre. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).