Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 022_Pont de Bar
Parc Natural Cadí-Moixeró. L’Era del Fuster
El Pont de Bar_El Pont de Bar Vell_Toloriu_Coll de Se_Sant Cristòfol de Vinyoles_Arsèguel_El Pont d’Arsèguel_El Pont de Bar
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 20 Km
Desnivell: 810 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
CER 012_Martinet
AUR 023_Arsèguel_La Cava
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la muntanya de l’Era del Fuster i la princesa Moctezuma

Un itinerari que ens permet connectar pobles ancorats en valls diferents formades a la base de la paret nord de la Serra del Cadí i que aboquen les seves aigües a la vall del Segre, explorant un antic camí que neix prop del Coll de Sé i enllaçava antigament nuclis de muntanya com Arsèguel i Toloriu, on va viure una de les filles d’en Moctezuma.

Sortim del nou Pont de Bar, nou per que aquest nucli es va reconstruir desprès dels aiguats de 1982 que van destruir el poble original, ara anomenat el Pont de Bar Vell, una mica més avall del curs del Segre i a una altura superior. Ho fem per un camí que recorre antigues feixes completament arrelades al paisatge que s’adapten al pendent que cau cap al Segre i que ens porta a les primeres cases de l’antic poble. Travessem el riu i enfilem carrer amunt. Travessem la carretera i continuem per un camí que mor en un camp però que enllaça amb un sender que ens connecta amb una pista que ens puja a Toloriu.

El nucli està ubicat en un petit replà assentat damunt de l’ombrívol congost que forma el Segre al seu pas per Pont de Bar. Aques nucli estarà sempre lligat al nom de Joan de Grau i Ribó, baró de Toloriu i la princesa Moctezuma. En Joan Grau va ser un dels primers conqueridors que va arribar a Tenochtitlán al costat d'Hernán Cortés. Es va casar amb una de les filles de Moctezuma II de nom Xipaguazin Moctezuma, que va ser batejada amb el nom de Maria i que va morir a Toloriu el 10 de gener de 1537. Sobre aquesta història s’ha creat una llegenda que encara perviu: es diu que Joan Grau i la princesa o emperadriu asteca van anar a viure al poble de Toloriu i que també feien estades a casa Bima, una casa de camp que és a prop de l'antic camí del Querforadat a Martinet passant per Béixec, i on podria estar enterrat un fabulós tresor. Altres fonts indiquen que la noble asteca va ser enterrada, juntament amb l'esmentat tresor, a l'església de Toloriu, just sota l'altar major. Tant si és cert com no, sí que hi ha constància que moltes persones han buscat, tot sembla indicar que infructuosament, aquest tresor.

Sortint del poble per la carretera prenem una pista a la dreta que s’endinsa cap el cor de la muntanya de l’Era del Fuster. Ens endinsem a un espès bosc, tan frondós i ombrívol que la molsa creix amb alegria desmesurada i tenyeix els vorals del camí d’una verda catifa. Aquesta densa massa forestal deixa pas a una bonica clariana a la part alta.

Justa arribant a Coll de Se trobem l’antic camí que baixava a Sant Cristòfol de Vinyoles i, per extensió, fins al nucli d’Arsèguel. Les traces de l’antic camí es conserven força bé en molts trams, encara que en altres el bestiar n’ha creat de nous. En cap cas el trajecte és perdedor. Desemboquem damunt dels prats on s’ubica la petita ermita romànica, força malmesa, i improvisem el camí fins confluir a la pista que ens porta al bonic i interessant llogaret de Vinyoles.

Un bonic trajecte per dintre d’un bosc que traspua bellesa per tot ens porta de Vinyoles fins al mas la Borda i des d’aquí, no sense problemes ja que hi ha tres tanques seguides, a la carretera que ens porta fins a Arsèguel. Aquest poble actualment es conegut per les trobades d’acordionistes del Pirineu, el festival de música tradicional més antic de Catalunya considerat també, com el festival d'acordió diatònic més important d'Europa.

Continuem per carretera fins trobar un sender a l’esquerra, al poc de passar per la Capella de la Mare de Déu del Carme, que prenem. Un bonic camí que ens porta fins a Pont d’Arsèguel. Sense travessar el pont sobre el Segre, ens desviem per una pista a la dreta que marxa en paral·lel al riu, amb trams arranjats amb alguna passarel·la però també amb alguns trams bruts, que ens portarà de nou fins al punt de sortida.

Juny de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Sant Jaume de Toloriu. Sant Cristòfol de Vinyoles. Església de Santa Coloma d’Arsèguel. Capella de la Mare de Déu del Carme