Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 026_Oliana
Espai d'Interès Natural de Serra de Turp i la Móra Comdal-La Valldan.
Oliana_Coll del Vent_La Valldan_Collada de Sàlzer_Coll Pregon_Cambrils_Llinars_Les Anoves_Coll del Portell_Oliana.
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)

Resum
Distància: 44 Km
Desnivell: 1395 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SOL 010_Montpol
AUR 024_Oliana
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Un territori per descobrir, l’Espai d'Interès Natural de Serra de Turp i la Móra Comdal-La Valldan.

Un viatge fantàstic pel cor del Prepirineu de l’Alt Urgell caracteritzat per relleus salvatges de formes capricioses que amaguen valls isolades de gran bellesa. Un recorregut imprescindible per tots aquells que estimen la bicicleta i estan assedegats d’aventura i coneixement del territori.

Iniciem la ruta seguint la tranquil·la carretera que s’enfila mansament fins al nucli de La Valldan. Abans d’arribar-hi ens desviem pel camí de Cambrils que s’enfila a la carena de la Serra de Sant Just que tanca la petita coma de la Valldan per migjorn. Les vistes que es gaudeixen des de dalt la carena son impressionants. Els abruptes relleus prepirinencs que guarden el pas a banda i banda del Segre al Pirineu de l’Alt Urgell es mostren vigorosos davant nostre. Les cingleres de gran bellesa de la Serra d’Aubenc semblen inaccessibles. El mateix passa amb les parets de la Serra de Turp que treuen el cap darrera de la seqüència de cims rocosos que tanquen la Valldan cap al nord.

Naveguem per una bona pista fins a Coll de Sàlzer que un centenar de metres abans torna a aparèixer asfaltada. Al coll es pot visitar un cementiri megalític. Hi ha indicacions per arribar en pocs minuts a un dels dòlmens, molt ben conservat, que forma part de la necròpolis megalítica del Collet de Saltzer, un espai sagrat o cementiri de pastors que, fa uns 4.000 anys, pujaven des de l’altiplà del Solsonès i de les planes d’Oliana fent transhumància amb els seus ramats cercant les terres frescals del Prepirineu.

Continuem el nostre viatge per la petita carretera rural, de forts pendents en alguns trams, en direcció a Coll Pregon. Sortim a la tranquil·la carretera que duu a Cambrils. Ens aturem a l’excel·lent mirador de Serra Seca per gaudir de l’entorn sublim que ens envolta. Als nostres peus la bucòlica vall de la Móra Comdal tancada pels relleus típicament montserratins de la Serra dels Obacs que amb les seves singulars i capricioses formes vesteixen de màgia l’ambient. Tot un seguit de relleus verticals guarden el pas del Noguera Pallaresa quan aquest amansa les seves aigües a la presa d’Oliana. Un viatger coneixedor del territori identificarà clarament la immensitat de serralades que es despleguen al nostre voltant: els Montsecs, la Serra d’Aubenc, el Massís del Boumort, la propera Serra de Turp, Port del Compte, Rasos de Peguera, Serra de Busa i un llarg reguitzell de relleus de segon ordre que les acompanyen.

Continuem sempre per carretera, embadalits per la immensitat i el silenci que ens envolta, fins a Cambrils, excepte en el darrer tram que ens desviem per un corriol que ens porta directament al Castell de Cambrils, una fortificació que va ser un domini dels templers, molt malmesa i on l’únic edifici que es manté en peus és l’antiga capella romànica de sant Esteve, avui dedicada a la Mare de Déu del Remei.

Baixem fins l’església de Sant Martí de Cambrils als peus del castell. Un edifici d’origen romànic inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que conserva d’aquesta època l'estructura de la nau, rectangular, i la capçalera, d'absis semicircular més baix que la nau.

Seguim perdent alçada fins trobar a l’esquerra un camí en bon estat que ens puja a Llinars des d’on seguim guanyem alçada fins al Pla de les Guàrdies, lloc on trobem la pista que baixa cap a la vall ubicada entre la poderosa Serra de Turp i la Serra dels Obacs. Un descens que deixa en la retina un reguitzell de boniques imatges accentuades per la llum de la tarda. La pista es desenvolupa emboscada perfilant per dalt la profunda barrancada. Ens desviem momentàniament del trajecte per visitar Santa Eulàlia de les Anoves, una petita ermita d’estil romànic ubicada en un pla encisador.

Passem a tocar del nucli de Les Anoves, penjat sobre el barranc i on hi ha varis exemplar d’alzina de gran envergadura i bellesa. Ens deixem caure a tota velocitat cap al fons de la vall on topem amb l’embassament d’Oliana i les enormes i verticals parets de Lo Coscollet que semblen abraonar-se sobre nostre. Perfilem per una bona pista els límits del pantà passant al costat de la petita capella d’origen romànic de Sant Gili d’Eroles fins trobar, a la sortida de la vall de la Móra Comdal, una carretera que s’enfila cap al Coll de Portell i ens permet saltar de nou al punt de sortida per posar punt i final a un viatge fantàstic per un territori salvatge i desconegut com és l’Espai d'Interès Natural de Serra de Turp i la Móra Comdal-La Valldan

Novembre de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Necròpolis megalítica del Collet de Sàlzer. Castell de Cambrils. Mare de Déu del Remei del Castell de Cambrils. Sant Martí de Cambrils. Santa Eulàlia de les Anoves. Sant Gili d’Eroles.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.camidelpirineu.cat/visita-ns