Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 031_Valldarques
Espai Natural Protegit Serra d’Aubenc i Roc de Cogul. Pical de Castellars. Pla de Tolustre.
Valldarques_Santa Maria de Remolins_Gavarra_Valldarques
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)

Resum
Distància: 27 Km
Desnivell: 750 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 029_Les Masies de Nargó
AUR 028_Les Masies de Nargó
AUR 037_Cortiuda
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De Valldarques a Gavarra. Volta al Pical de Castellars.

Des de Valldarques, nucli ubicat a la vall del mateix nom, una vall engolida per cingleres i espadats, es remunta fins al Pla de Tolustre, un paratge de idíl·lica bellesa i totalment aïllat, i des d’aquí marxa cap al petit nucli de Gavarra, ubicat en un turó des d’on es dominen les profundes barrancades de la capçalera del Rialp. Un viatge espectacular per un territori soliu i desconegut, que cal descobrir.

Des de la bonica església de Sant Romà de Valldarques anem a buscar la riba dreta del riu que baixa profundament engorjat. Pedalant des de l’altra marge ens adonem de la ubicació del nucli, situat damunt d’un penya-segat que s’enfonsa sobtadament cap a una clotada que forma una vall estreta i agrest de fesomia molt característica a causa de la doble cinglera que la delimita a banda i banda de riu.

Perdem alçada resseguint la cinglera de la dreta. A l’altra banda de la profunda fondalada, si parem atenció, ens sorprendrà la torre de defensa que s’alça imponent sobre la boscúria, residus de l’antic castell de Valldarquès. Es coneix amb el nom de Torre de la Vila i esta voltada d'un recinte d'aparença més tardana, avui molt malmès. Ens desviem momentàniament de la pista principal per visitar el temple romànic de Santa Maria de Remolins.La nau de l’església està esfondrat però el campanar esta perfecte, de fet era una torre de defensa; a més des del turó estant podem entreveure la silueta del Cadí per l’obertura de l’angosta sortida de la vall.

Un corriol ens retorna a la pista principal que seguim fins que sortim de la vall. Nova pista que ens puja emboscats fins al Pla de Tolustre, una plana alta emmarcada pels relleus de la cara nord de la Serra d’Aubenc i els del Pical de Castellars. Una vall de somni on la solitud convida a malversar el temps per gaudir del mateix. Un mas, Cal Pitaó o la Borda (?) atreu poderosament el nostre interès i obliga a canviar lleugerament el camí per visitar-lo. Els seus murs de grans carreus i els coberts li donen al conjunt un cert aire de noblesa rural que no deixa indiferent.

Travessem tot el pla que sembla cultivat en part d’alzines tofoneres, per l’únic pas per on desguassa el torrent que va a trobar al riu Rialp i enfilem cap a l’objectiu de la ruta, el poble de Gavarra. La immillorable ubicació del poble damunt un promontori en un contrafort de la Serra d'Aubenc, constitueix un veritable balcó que regala una ample mirada sobre els aspres relleus de les muntanyes de la capçalera de la baronia de Rialp. A la part més alta hi ha un casal d'aspecte medieval, hom pensa que podria ser alguna resta de l'antic castell. Destaca també l’església romànica de Sant Sadurní de Gavarra amb un curiós campanar escapçat. Prop del nucli, on hi ha la Font d’Isot existí des del s. XII el priorat-comanda de Sant Salvador d'Isot, un antic convent hospitaler.

Marxem carregats d’energies renovades per la petita carretera que duu al poble. El rodar silenciós sobre l’asfalt que recorre la carena de la Serra de Porredon, en un ambient d’alta muntanya farcit d’amples panoràmiques, convida a la relaxació i a gaudir completament de l’entorn. El paisatge obliga a fer una parada per contemplar-lo: la singular morfologia de la fondalada de Valldarques es dibuixa perfectament; al fons les serres de Carreu, Cadi o Port de Comte, entre d’altres, i més enllà, tancant la imatge, els relleus ceretans del Pirineu. Realment espectacular.

Deixem el paviment i iniciem el descens immersos en la boscúria, un agradable descens que ens regala cap al final amb la majestuositats dels Roures del Vilars, una dotzena de remarcables exemplars distribuïts entre les velles i fèrtils feixes. Un d’ells está considerat el roure de fulla petita amb més perímetre de tot Catalunya. De totes maneres, s’aprecia de forma generalitzada certa recessió en molts dels arbres.

Maig de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Sant Romà de Valldarques. Torre de la Vila. Santa Maria de Remolins. Sant Sadurní de Gavarra

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
https://www.alturgell.cat/coll-de-nargo