Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 034_Coll de Nargó
Muntanya de Nargó. Serra de Sant Joan. Tossal del Turno. Vall de Sallent
Coll de Nargó_Coll Piquer_Coll del Grau de Miquelet_Montanisell_Coll de la Via_Sallent_Figols_Coll de Nargó
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 1100 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 029_Les Masies de Nargó
AUR 030_Coll de Nargó
AUR 032_Montanissell
AUR 036_Coll de Nargó
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Paisatges del cretaci

Una ruta imprescindible pels abruptes paisatges que es despleguen per la vessant sud de la Serra de Sant Joan, bressol del petit nucli de Montinassell; uns relleus que encara porten l’empremta del paisatge de fa 65 milions d’anys.

Sortim de la petita plaça on hi ha l’església per un carreró que ens connecta amb la pista que puja cap a Coll Piquer, un pas entre muralles calcàries al nord del poble que ens permet passar a la vall del Barranc de Vilarenc. Al coll s’aixequen alteroses dues formacions rocoses, unes agulles ben conegudes pels escaladors que sens dubte honoren el seu nom: els Gegants de Coll Piquer.

Anem guanyant alçada entre les parets verticals i desemparades de vegetació de de la vessant sud de la Muntanya de Nargó. Allà on el terreny ho permet l’audàcia humana ha creat petits bancals impossibles on cultivar oliveres. Anem a la recerca del pas per accedir a la vall que des de Montinassell es despenja cap a la riba dreta del Segre. Ho fem pel grau que davalla pel Barranc de les Grases, un pas estret que l’aigua, a força d’insistir-hi, ha modelat per fer-lo accessible. Darrera deixem la verda vall i profundes barrancades que s’estenen al nord de la Serra d’Aubenç.

Arribem a la carena de la Muntanya de Nargó. Des del bonic Pla de Comalavall la morfologia del paisatge es impressionant i les panoràmiques s’obren exponencialment. Som en un territori d’ambient singular. Al nord la Serra de Sant Joan s’alça imponent a l’altra banda de la vall. Encara impressionats per l’onada de sensacions positives que desprèn la força del paisatge que ens envolta ens encaminem cap a Montinasell.
Davant nostre, la singular orografia i la silueta cònica de Lo Tossal ens crida immediatament l’atenció. Coronant el vèrtex podem veure els vestigis del que fou el poble vell i el castell de Montanissell, una fortalesa antiga, possiblement medieval, en la que resta part d'una torre. A mesura que avancem mentre voltem el turó emergeix coronant el cim, l’església de la Mare de Déu de la Salut, probablement edificada damunt d’una església anterior que formava part del castell, ja sigui romànica o preromànica. L’atracció fa que ens desviem a comprovar de primera ma tot el conjunt. I paga la pena, les panoràmiques des de dalt del turó son absolutament esplèndides.

Des de Montanissell enfilem cap el Coll de Paller. Des del coll albirem amb nitidesa els relleus prepirinencs de les serres del Cadí i Ensija i, treien el cap darrera el Montsec de Tost, distingim clarament el pollegons del Pedraforca. Majestuositat total del paisatge. Les verticals parets de la Serra de Sant Joan contemplen la nostra transició fins al pas de l’Apallador i el posterior descens cap a la vall de Sallent.

Meravella el paradisíac pla que s’estén per la vessant nord del singular Tossal de Sant Salvador. Naveguem sota parets verticals que semblen abraonar-se damunt. Una cita ineludible, visitar l’ermita de Sant Maximí de Sallent. Prop de Sallent ens desviem a l’esquerra per un sender, tècnic i una mica brut, no sempre ciclable, que voreja una profunda fondalada emmarcada entre la Roca del Racó i la singular morfologia del Tossal de la Feixa, una massa rocosa recargolada que ens recorda les forces imperceptibles de la natura.

La opció més còmoda es arribar al petit lloc de Sallent i lliscar ràpidament cap al fons de la vall. Ambdós camins conflueixen prop del Mirador del Cretaci. Un jaciment paleontològic, ubicat en un lloc de singular i atractiva orografia, on es possible contemplar petjades i restes d’ous de dinosaure. Un còmode trajecte per carretera ens retorna al punt de sortida.

Desembre de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Mare de Déu de la Salut. Sant Joan de Montanissell. Sant Maximí de Sallent. Sant Salvador de Sallent. Mirador del Cretàci.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
Hotel Fonda del Llac. 973 38 30 22
https://www.alturgell.cat/coll-de-nargo