Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 027_Cabó
Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort. Espai Natural Protegit de la Serra de Prada-Castellàs
Cabó_Collada de Prat Montaner_Coll Pans_Collada de Pillats_Cabó
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 53 Km
Desnivell: 1790 m
Temps: 5 H 30 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 025_Organyà
AUR 036_Coll de Nargó
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la Vall de Cabó

Una ruta imprescindible per tots aquells a qui agrada pedalar en alta muntanya per espais solitaris pràcticament sense presència humana. Una ruta que excel·leix a nivell paisatgístic ja que ens movem entre tres espais naturals al cor del Prepirineu lleidetà, extremadament abrupte i d’accessos difícils.

Des del poble anem a buscar el camí de l’església de Sant Serni enllaçant amb una bona pista emboscada que ens pujarà al llarg de poc més de disset quilòmetres a Prat Montaner, una ample collada als peus del cim del Boumort. Aquest llarg trajecte entre la vall d’Inglada i les cingleres que formen la serra coronada pel Roc de Senyús es desenvolupa en tres fases ben delimitades.

El primer tram s’eleva per damunt del profund barranc d’Inglada per forts i continuats pendents que exigeixen constància per fer d’una tirada.

La segona part ens permet recuperar forces ja que la pista va guanyant alçada còmodament per damunt la profunda barrancada. Pel camí trobem les restes del que sembla un antic pou de glaç, de fet pedalem sempre per l’ombrívola obaga òbviament molt freda a l’hivern. Durant aquest trajecte planer, si mirem cap al nord, albirarem el petit nucli de Senyús ubicat entre abruptes relleus que l’envolten. Un lloc on es fa difícil imaginar com es devia viure i actualment despoblat, encara que les cases, des de lluny, presenten bon aspecte.

Durant el tercer tram el pendent es torna a fer més acusat però mantenir la cadència es força còmoda. Pel camí és fàcil veure cérvols o grups de voltors sobrevolant per damunt els nostres caps.

Arribar després de la llarga pujada a Prat Montaner és un d’aquells moments difícils d’oblidar. Una ampla i idíl·lica collada als peus mateix del cim del Boumort des de la qual es domina, cap a ponent, els abruptes relleus del Congost de Collegats i més enllà destaquen, entre d’altres, el perfil inconfusible del Turbón i els cims del Pirineu Central i, cap a l’est, l’allargassada vall de Cabó i més enllà de la mateixa, les siluetes característiques de la Serra del Cadí, el Pedraforca o la Serra de Port del Compte.

Continuem la ruta navegant fins un petit coll entre el Roc dels quatre Batlles i el Tossal Negre des d’on tenim una bona perspectiva de la capçalera que tanca la vall de Cabó, la Torreta del Orri així i els cims del Pirineu de l’Alt Urgell i Andorra. Passem per un bosc de pi negre que desprèn una màgia inusitada. Passada una curta rampa, iniciem el descens per la carena de la Serra de Cuberes fins a Coll Pan. Un trajecte sensacional on continuem acumulant panoràmiques del territori. Veiem clarament els cims del Parc Nacional d’Aigüestortes, els relleus del Pallars amb el Montsent de Pallars en primer terme o les serralades que configuren els Montsec tancant la Conca de Tremp. Un trajecte realment excepcional i indescriptible.

A Coll Pan trobem aviat la pista que puja des del fons de la vall traçada per la Noguera Pallaresa. Naveguem plàcidament en direcció al poble de Taus per sobre l’angost i agrest barranc de Tous fins arribar a l’altiplà que separa les conques del Segre i la Noguera Pallaresa. Un territori amb molt encant de prades d’alta muntanya esquitxades aquí i allà de pi negre. Quan a l’horitzó apareixen els nuclis de Taus, Castells o la Guardia d’Ares ubicats als peus de la Serra de Taus, preludi del Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’espectacle és total. Un lloc que traspuà serenitat i tranquil·litat, lluny, molt lluny del brogit. Silenci i pau arreu acompanyen cada pedalada.

Davant mateix de Taus prenem una nova pista que s’enfila suaument cap el Tossal de les Àguiles on assolim la carena de la Serra de Prades. Continuem seguint les traces de les roderes de vehicles que han pujat fins aquí intentant no perdre-les. En un moment donat la pista davalla cap al Barranc del Llop des d’on, opcionalment, podem encadenar la pista que puja a la Collada del Pillat, punt des d’on s’inicia el descens al poble de Cabó. La ruta proposada fa una drecera directa al coll per una antiga pista que puja a la part alta des d’on continuem seguint les traces d’un antic corriol que està mig perdut (seguint al track no tindreu cap problema). L’únic inconvenient rau en la baixada, pedregosa, una mica bruta per arbres caiguts i força dreta en alguns trams, que obligarà a posar el peu a terra en més d’una ocasió. Apliqueu el vostre criteri per fer una opció o l’altra.

Al coll de Pillat la magnitud del moment es sublim. Als nostres peus es desplega, aproximadament un miler de metres per sota la vertical vessant de la Serra de Prada, la bonica vall de Cabó protegida i abraçada literalment pels relleus que des del cim del Boumort s’estenen cap a l’est.

Ràpida baixada on cal controlar la frenada, per una pista, gairebé acabada d’estrenar, que baixa vertiginosa i aèria arrapada al vertical pendent de la vessant i ens deixa als afores de Cabó. Una ruta imprescindible.

Desembre de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Sant Serni.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
Restaurant can Seguí. Cabó
http://www.organya.cat/