Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 037_Cortiuda
Espai Natural Protegit de la Serra d'Aubenç i Roc de Cogul. Pla de Talustre. Tossal del Faig. Lo Cos
Cortiuda_Gavarra_Tossal del Faig_Lo Coscollet_Collada d’Aubenç_Coll de Creus_Cortiuda
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 1150 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 003_Peramola
AUR 031_Valldarques
AUR 035_Peramola
AUR 028_Les Masies de Nargó
NOG 026_Casa dels Peixos (Baronía de Rialp)
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Miradors d’excepció: Lo Coscollet i Tossal del Faig

Un fantàstic viatge i una plaent experiència pel cor de la Serra d’Aubenç, un espai de soledat extrema i feréstega bellesa, amb l’objectiu d’assolir el Tossal del Faig i el cim que la corona, lo Coscollet, tot gaudint d’espectaculars vistes del territori. La tornada per un llarg corriol per la mateixa cresta fa d’aquesta ruta una experiència inoblidable.

Sortim de Cortiuda, despoblat al qual s’accedeix per un camí rural des de Peramola, des de sota mateix del magnífic mas de cal Bernandí, fàcilment identificable des del petit altiplà arrecerat als peus de les vertiginoses parets de la Serra d’Aubenç. Marxem cap a ponent per buscar el pas que ens permetrà accedir a la part del darrere de la serra. Perdem alçada vers la capçalera del pantà de Rialb, coberta amb una espessa boira que amaga les intimitats de la vall i banya omnipotent la Segarra i el Pla d’Urgell.

L’aire net per damunt de la tela blanca ens dibuixa perfectament els contorns de la muntanya de Sant Mamet i la Serra del Montsec, que vista des de Cortiuda sembla una onada a punt de trencar retinguda en el temps. Una bonica imatge que ens acompanya, navegant per una pista pedregosa, amb alguna pujada sobtada i costeruda que obliga a treballar de valent cada pedalada mentre voltem el vessant ponentí de la serra d’Aubenç.

Ens movem per un paisatge feréstec i solitari. Sobtadament, en un revolt ens apareix damunt un turó la silueta del nucli de Gavarra. La bellesa del poble al bell mig de tanta solitud emociona i exerceix un poderós magnetisme en el viatger. Mentre continuem el nostre trajecte cap al Pla de Talustre identifiquem clarament entre dos tossals el Coll de Creus, pas per on acabarem la ruta.

Arribem al bonic llogarret de la Font d’Isot, on deixem a l’esquerra la pista que duu a Gavarra, encara que si es disposa de temps val la pena acostar-s’hi, i per una bona pista pugem a Pla de Talustre. Aquesta petita plana traspua màgia i bellesa pertot. Un lloc idíl·lic ple de calma que enamora. Travessem tot el pla gaudint de cada instant i de les verticals parets de les serres de Carreu i Sant Joan que des del nord acompanyen la còmode pedalada; entre l’escletxa que les separa treu el cap cobert de neu l’arrodonit cim del Boumort.

Un vell vehicle Land Rover abandonat que fa temps que forma part del paisatge de Ca l’Agustí ens indica el punt d’inflexió des d’on atacar els dos cims de la ruta. El primer tram d’aquest trajecte és de pedra compactada pel pas de vehicles, fet que ajuda a progressar amb certa comoditat. Quan sortim a la bona pista que puja des de les Masies ens deixem anar per un magnífic bosc costa amunt fins a la intersecció entre els dos cims. Tant el Tossal del Faig com el cim que corona la serra d’Aubenç mereixen la visita. Ambdós són dos excel·lents miradors d’impressionant caiguda vertical, fet que ens permet albirar aclaparadores panoràmiques del Prepirineu que es complementen.

Des del cim del Tossal del Faig tenim la cua del pantà d’Oliana, amb Coll de Nargó i Organyà presidint l’entrada al congost de Tres Ponts i els relleus que l’acompanyen. Més enllà, la plana de la Seu d’Urgell i, coberts de neu, el cims del Pirineu a banda i banda de la vall andorrana de la Valira. Fitant cap a l’est veiem amb claredat meridiana la inconfusible silueta de la serra del Cadí, el Port de Comte o les boniques valls que es despleguen pel marge esquerre del pantà, emmarcades entre les serres alineades de Turp, les Obagues i les Canals. Unes vistes espectaculars, igualment com les que s’albiren des de lo Coscollet, punt més alt de la serra d’Aubenç.

L’arribada al cim és definitivament emocionant. La primera visió que en tenim és una vertical paret que cau a plom sobre l’impressionant Clot de Solans. El conjunt de la postal es completa amb una plana extensa, pentinada per una boira lleugera, i en la llunyania, tres massissos significatius: Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat.

Al cim ens enfilem al piló del vèrtex geodèsic; el profund buit que separa el cim de la taca blava que dibuixa el pantà d’Oliana és vertiginós i fa rodar el cap. Des de la nostra privilegiada ubicació les vistes panoràmiques es multipliquen exponencialment en qualsevol direcció, tant cap als Pirineus com vers la plana o les muntanyes de l'altre costat del Segre. Sota els nostres peus, cap a llevant, veiem perfectament dibuixat a vol d’ocell, a banda de les serralades prepirinenques de la Catalunya Central i les de la serralada transversal, els relleus llunyans de la Serralada Prelitoral que separa l’ampla depressió lleidatana; i cap a ponent veiem properes les siluetes de la Serra del Montsec, entre d’altres. Un mirador de meravelloses i singulars vistes del territori.

Iniciem el camí de tornada desfent un curt tram del camí fins a trobar a l’esquerra un sender indicat amb una fita de pedres. Un preciós corriol que baixa emboscat sense dificultats tècniques. Una delícia de trajecte ens deixa a la pista que baixa a l’antiga casa d’Aubenç, deshabitada, ubicada en una bucòlica explanada voltada de pi negre.

A la collada d’Aubenç remuntem per una pista pedregosa de ciclabilitat complicada. Anem un tram de pla i quan la pista s’enfila sobtadament, prenem un sender a la dreta que ja no deixarem fins al final de la ruta.

El trajecte, de poc més de quatre quilòmetres, és d’una bellesa captivadora, realçada pel raigs solars que es filtren entre els núvols vestint el paisatge de màgics clarobscurs. Els protagonistes principals d’aquesta torbadora imatge són el poblet de Gavarra, coronant l’ampla capçalera del Rialb, els Montsecs i la fantàstica mola montserratina de Sant Honorat. Unes belles imatges alleugereixen la dura baixada resseguint l’esquena més oriental de la serra fins a coll de Creus i, des del pas que connecta Corituda i Gavarra, fins al final de la ruta.

Un darrer esforç posa a prova la destresa damunt la bicicleta per un camí pedregós que dona un punt més de dificultat alhora que farà les delícies dels viatgers més experts. Una ruta totalment imprescindible.

Novembre de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Antic poble de Cortiuda. Sant Sadurní de Gavarra. Sant Miquel de Pla de Talustre. Lo Coscollet.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.turismeperamola.cat