Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 015_Alàs
Parc Natural Cadí_Moixeró.
Alàs_Santa Maria de les Peces_Cortals del riu_Ansovell_Mare de Deú del Boscal_Coll de Mont-Ros_Coll de Vanses_Coll de Sant Esteve_Collada de Lletó_Alàs
Mapes Comarcals de Catalunya. Cerdanya. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 37 Km
Desnivell: 1190 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 009_La Seu d’Urgell
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant als peus del Cadí

Al vessant nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró i sota les impressionants i verticals parets de la serra del Cadí, hi trobem petits pobles de gran interès tant pel seu atractiu paisatgístic com per l’interès cultural. Vilanova de Banat, Cava, Ansovell o Lletó pertanyen a l’exclusiu club de pobles coneguts per la seva imatge amb el teló de fons de la serra del Cadí i les canals ben plenes de neu.

Sortim del poble d’Alàs pel camí del cementiri i continuem pel que puja a l’ermita romànica de Santa Maria de les Peces des d’on gaudim d’una bona perspectiva de la plana del Segre al seu pas per la Seu d’Urgell. En el seu interior es troba una imatge de fusta policromada d'estil gòtic molt venerada a la comarca.

A partit de l’ermita deixem a la dreta la pista que duu a Sant Romà de Banat. La pista que seguim contorneja el relleu abrupte que s’alça sobre el riu Segre. Passem a tocar d’un dels molts bunquers que formen part de la Linia P, una línia de construccions defensives desplegades resseguint la frontera pirinenca que Franco va fer construir per defensar-se d’un possible atac de les forces aliades després de la Segona Guerra Mundial.

La pista, cada vegada més herbosa, perd alçada cap a la vall del Riu de Vilanova. El podem travessar per la passarel·la, probablement construïda pels organitzadors de la travessa “Volta a la Baixa Cerdanya” per facilitar el pas als ciclistes. De totes maneres, si el riu no està crescut, recomanem seguir pel marge esquerra i travessar-lo més endavant, prop dels Cortals del riu, una zona de bonics prats.

Comença un tram de forts pendents inicials per sortir del fons de la vall i pujar al poble d’Ansovell. A banda de la “muralla” que en algun tram es desplega davant nostre, si la pista està en mal estat és fa realment complicat fer-ho damunt de la bicicleta, sobretot si es fa amb alforges. Quan sortim de la zona problemàtica (tres rampes fortes en uns 500m.) podem progressar amb més facilitat sobre la bicicleta i, alhora, gaudir de l’entorn que ens envolta. Veiem properes les verticals parets del Cadí i els cims ceretans pirinencs que treuen el cap i sobresurten majestuosos sobre la profunda i estreta vall d’aquest tram del Segre. El poble d’Ansovell apostat sobre un pla enlairat sembla de postal amb el sempre present cim de la Torreta de l’Orri i les crestes andorranes de rerefons.

L’arribada a Ansovell en un dia solellós de primavera no pot ser més espectacular. Un petit poblet ubicat damunt la profunda vall de frondosos boscos als peus de les vertiginoses parets de Cadí, que des d’aquí es veu realment imponent. Ansovell com Cava, el Querforadat o Vilanova de Banat, entre d’altres, forma part d’aquest privilegiat club de pobles de gran interès paisatgístic coneguts per la seva imatge amb el teló de fons de la serra del Cadí i les canals ben plenes de neu.

Des d’Ansovell ens dirigim cap l’ermita de la Mare de Déu del Boscal de vermelloses parets que contrasten amb el verd dels prats i boscos que l’envolten i el calcari del Cadí, les parets del qual semblen ara abraonar-se damunt nostre. Des de l’ermita, a tocar del boix bicentenari, podem veure el nostre següent objectiu, Lletó i la collada del mateix nom. Per arribar seguim la senyalització de la travessa de la Volta al Cadí que ens porta a Coll de Vanses, per frondosos boscos on encara l’aigua de la neu regalima per damunt de l’espessa molsa que sembla abraçar-se mortalment a les roques i troncs que troba pel camí.

Des del coll una pista literalment excavada a la roca ens condueix a la Collada de Sant Esteve i des d’aquí a la collada de Lletó. Pel camí veiem, prop de la collada, imatges fugisseres del poblet despoblat del mateix nom, ubicat en un indret realment idíl·lic però probablement de condicions extremes per viure-hi com a pagès.

Continuem per la pista a l’altra banda del coll que baixa a Artedo. A l’inici del trajecte podem identificar les siluetes dels relleus dels espais naturals protegits de Serra de Boumort o Serra de Prada-Castellàs, a l’altra banda del Segre. A Artedo continuem un tram per carretera fins que la deixem per una pista que ens portarà al fons de la vall i de nou a Alàs (atenció durant el trajecte hi ha alguna tanca que cal fermar un cop travessada!!!)

Maig de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de les Peces_ Sant Martí d’Ansovell_Mare de Deú del Boscal

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.cerdanya.org/