Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 020_Molí de Fórnols
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Cadinell. Vall de la Vansa
Molí de Fórnols_Tuixent_Josa de Cadí_Coll de Jovell_Cornellana_Fórnols_Sant Jaume de Montargull_Molí de Fórnols
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 34 Km
Desnivell: 1060 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 001_Tuixent
AUR 002_Tuixent
AUR 017_Sorribes
AUR 016_Organyà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Cadinell. Paisatges de trementinaires

L’antic ofici de trementinaire fa referència a les dones de la vall de la Vansa que en moments difícils van saber sobreviure extraient d’aquesta terra aspra, plantes medicinals i remeis per guarir malalts arreu de Catalunya. La ruta recorre poblets d’alta muntanya on el temps avança encalmat a recer de la imponent Serra del Cadí. Pobles que a l’hivern desperten tard i que els únics símptomes de vida son els sons secs de la destral estellant la llenya que alimenta les fumaroles de les xemeneies o de converses que viatgen aïllades per la vall. Una pau indescriptible que alimenta l’ànima i omple d’energia tot el cos.

Sortim del Molí de Fórnols per la pista que marxa pel marge esquerra del riu La Vansa. Un trajecte emboscat seguint el GR que ens porta al bonic poble de Tuixent, poble que acull el Museu de les Trementinaires.

L'ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l'èxode estacional de molts homes i dones d'aquestes valls cap a zones més riques. El seu gran coneixement de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys, les quals tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals" arreu de Catalunya. L'últim viatge el va fer la Sofia d'Ossera, l'any 1982. Marxaven un o dos cops l'any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos.

Al poble prenem l’antic camí de Josa que ens baixa de nou a la vall. En el trajecte cap a Josa, seguint per la solitària carretera, trobem la capella de Sant Jaume de Tuixent, ermita estretament lligada al mas en runes de cal Rot, els darrers pobladors de la qual tenien dret a ser-hi enterrats.

En un revolt tancat, sortint d’un estret congost, se’ns apareix de sobte la magnifica silueta del poble de Josa de Cadí, encimbellat damunt d’un turó piramidal coronat per la seva església parroquial de Santa Maria i Sant Bernabé. Una imatge de postal emmarcada per la feréstega vessant de la Serra del Cadí.
Al fossar del poble, al peu del Cadinell, s’alça l’antiga església parroquial de Santa Maria, avui reduïda a capella. Continuem per la pista generosa que s’estira fent molt còmode la pujada a Coll de Jovell. Des del coll abracem amb la mirada la bucòlica vall de Josa, tancada pel Cadí i el Pedraforca, dos relleus poderosos que s’agafen de la ma al coll d’El Collell.

Baixem per un bosc ombrívol, gèlid a l’hivern, que creix a les vessant nord dels cims del Cadinell i Puig Galliner. Quan la vall s’obre entrem en un ambient totalment diferent on el sol escalfa tot l’any. La pista ens deixa al nucli de Cornellana, petit poble de cases que creixen esglaonades als vessants de la Serra del Cadí. Continuem fins a Fórnols per l’antic camí ral que els enllaçava. La construcció de la carretera va malmetre part del trajecte però s’ha recuperat bona part del mateix. L’itinerari, amb algun tram no ciclable, ens permet gaudir d’una perspectiva diferent de Cornellana i agradarà als que gaudeixen d’aquests tipus de camins.

A Fórnols continuem per la pista que baixa als fons de la vall gaudint d’una bona perspectiva del muntanyam que tanca la vall de la Vansa. Entre d’altres, podem identificar clarament el Pedró dels Quatre Batlles, el cim que corona la Serra de Port de Compte. Pedalem entre camps de conreu que semblen abandonats per arribar a la isolada i bonica ermita, força desatesa, de Sant Jaume de Montargull, coneguda també com a Sant Marc, o la Mare de Déu de Sant Jaume.

Acabem de baixar al fons de la vall des d’on tornem per asfalt fins al punt de sortida.