Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 044_Berga
Serrat de la Figuerassa. Serra dels Lladres. Serra de Queralt
Berga_Collada Baixa_Castell de Blancafort_Mirador de la Figuerassa_Mare de Déu de Corbera_Espinalbet_Coll de Portet_Rossinyol i Coforb_Mas el Grau_Avià_Sant Bartomeu de la Valldan_Berga
Mapa digital Comarcal. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 29 Km
Desnivell: 1043 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 001_Berga
BER 010_Berga
BER 027_Cercs
BER 031_Espunyola
BER 037_Llinars
BER 045_Avià
BER 054_Cercs
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Catalunya Central d’una ullada

Interessant ruta que puja al Serrat de la Figuerassa on hi ha un magnífic mirador amb vistes esplèndides que ens permeten gaudir d’una ullada un extens territori.

Des d’aquesta talaia divisem els cims i serralades del curs alt del riu Llobregat: Serra del Moixeró, Serra d’Ensija, Catllaràs o la Serra de Picancel. Mirant cap al sud, tenim als nostres peus la ciutat de Berga, la serra de Queralt, l’extens terrirori que ocupa la comarca natural del Lluçanès i la del Bages, i en la llunyania, el massís del Montseny, la Serra de Sant Llorenç i l’Obac i el Massís de Montserrat. Cap al sud est veiem el camí de tornada per la plana alta del nucli d’Espinalbet i el coll de Portet, únic pas per salvar les encinglerades serres de Queralt i dels Lladres. La baixada trialera de l’altipà de Coforb al poble d’Avià arrodoneix la ruta amb excel.lència.

Des de la plaça de Sant Pere, ben coneguda pels patumaires, remuntem pel casc antic fins al portal de Santa Magdalena, antiga entrada que encara conserva la ciutat, ubicat a la part alta del sector nord-oriental i que comunicava amb el camí ral de Berga a Bagà i Ripoll.

Seguint per l’antiga carretera que comunicava els pobles de l’Alt Berguedà trobem aviat les indicacions del camí ral de Berga a Peguera, que seguim. La pista acaba en una antiga pedrera que actualment es fa servir per reciclar runa, bàsicament materials de rebuig de la construcció.

A mesura que guanyem alçada pel vessant est del tossal de la Guàrdia divisem el pantà de la Baells encerclat pels cims punxeguts de la serra de Picancel i la serra del Catllaràs. El camí fins a la Collada Baixa, remuntant per una bonica pineda és captivador i solitari. Des del coll continuem pel PR en direcció a Espinalbet, voltant el turó on hi ha les restes de l’antic castell de Blancafort. Sortim a la pista que puja zigzaguejant per una bonica fageda fins al mirador de la Figuerassa. En un dia clar les panoràmiques són increïbles en totes direccions.

Inicem el retorn per la carena del serrat per un bonic corriol que baixa fins al coll de l’Oreller on trobem la pista que porta al santuari de la Mare de Déu de Corbera i el bonic pla del mateix nom, encerclat al nord per petites cingleres i pel cim d’Estela, molt estimat pels berguedans.

Cap al final del prat, seguint la senyalització del PR, trobem un sender que ens baixa directament al nucli d’Espinalbet. Continuem per la dreta del càmping de Font Freda seguint la senyalització del camí ral de Berga a Llinars, però desprès d’un trams de fort pendent ens desviem a l’esquerra seguint la direcció de Coforb. Un curt tram totalment impracticable ens porta al coll Portet o Collada Gran, segons la nomenclatura dels mapes, un bonic pas entre les encinglerades serres de Queralt i dels Lladres.

Bonica baixada, evitant una gran cinglera, fins al nucli de Coforb, un altiplà de masos disseminats. Continuem fins al mas de turisme rural el Grau. Arribant al mas trobem a la dreta una tanca amb senyals grocs que seguirem fins Avià. El sender passa per bonics prats de pasturatge, salva la cinglera passant entre una bauma i un bonic salt d’aigua i baixa per una roureda preciosa a Avià. Un final de ruta sensacional. Acabem la ruta per un camí senyalitzat que porta fins a Berga passant per Sant Bartomeu de la Valldan, en paral•lel a la carretera.

Desembre de 2012

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Blancafort. Mirador de la Figuerassa. Mare de Déu de Corbera

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.turismeberga.cat/