Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 048_Cal Marçal
Altiplà Baix Berguedà. Turó de la Senyera. Serrat de la Madrona. Montbordó. Pla de Viver.
Can Marçal (Puig-reig)_Turó de la Senyera_Mare de Déu del Roser_Sant Sadurní de Fonollet_Les Cots de Sant Joan_Sant Joan de Montdarn_Viver_El Soler de Jaumàs o de Geumar_Cal Marçal
Mapa digital Comarcal. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 677 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 026_Navàs
BAG 028_Navàs
BER 047_Viladomiu Nou
BER 058_Casserres
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant entre les valls del Llobregat i el Cardener.

Una volta a la vall de Merola per les carenes que la circumden, amb vistes espectaculars, malgrat la seva poca altitud, del Prepirineu del Berguedà i Ripollès al nord; i en dies clars, cap al sud i l’est, també de cims i serres allunyades com el Puigsacalm, Cabrera, el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. Trieu bé el dia i de ben segur que en gaudireu plenament.

Inicem la ruta des de la colònia textil de Cal Marçal pel carrer del camí de Sant Feliu. Anem guanyant alçada sempre per la carena del serrat de la Madrona. Ciclant per l’antic camí ral de Puig-reig a l’Espunyola, passem pel mirador natural del Turó de la Senyera i la petita capella de la Mare de Déu del Roser, també coneguda com el Roseret, on descobrim un plafó templer damunt la portalada que a hores d’ara ningú no sap com hi ha arribat.

Per carretera baixem fins a Fonollet, un dels llocs habitats des del segle X, pertanyent al castell de Puig-reig; l’ermita de Sant Sadurni té un campanar d’espadanya de grans proporcions i la meitat de l’absis està, literalment, encastat dins la masoveria a la qual està adosada.

Seguim la ruta enllaçant pistes en direcció a la carena de Subirana; en el trajecte gaudim de vistes espectaculars per totes bandes. A la carena canviem la direcció i prenem la pista del camí ral de l’Espunyola a Sant Joan de Montdarn.

Arribem sense problemes a Sant Joan de Montdarn, una església romànica del terme municipal de Viver i Serrateix, consagrada l'any 922 i on sembla que fins l'any 1017 hi va haver una petita comunitat monàstica.

Continuem la ruta pel camí ral de Montmajor a Puig-reig per una pista que puja al cim de Montbordó, resseguint la carena per la seva banda més encinglerada, fins que trobem primer una pista i després una trialera que ens baixa al nucli de Viver, on destaca l’ermita de Sant Miquel.

Continuem en direcció nord per anar a buscar la vall del torrent de la Barraca, on baixem fins que conflueix amb la vall de Merola, a l’alçada del mas Becs. Per arribar al punt de sortida nomès ens queda salvar el petit desnivell de la carena on s’ubica l’imponent mas del Soler de Geumar, amb la seva ermita, i baixar per un corriol a l’antic camí del carrilet que anava des del Pla de Bages a l’Alt Berguedà tot resseguint el camí natural del Llobregat.

Desembre de 2012

CENTRES D’INTERÈS
Mare de Déu del Roser. Sant Sadurní de Fonollet. L’alzina Grossa o dels Colls. Sant Joan de Montdarn. Sant Miquel de Viver. El Soler de Jaumàs o de Geumar

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://restaurant.hotelcalmarçal.cat