Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 054_Cercs
Serra d’Enija_Els Rasos de Peguera
Cercs_Collada Baixa_Castell de Blancafort_Coll de l’Oreller_L’Estany_Peguera_Pla de la Creu_Collet de la Tosella_Sant Jordi de Cercs_Cercs
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 40 Km
Desnivell: 1760 m
Temps: 4 H 30 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 010_Berga
BER 014_Saldes
BER 027_Cercs
BER 033_Colònia Sant Corneli (Cercs)
BER 036_Llinars (Castellar del Riu)
BER 042_Saldes
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Peguera: de poble abandonat a complex residencial elitista.

Actualment tot el municipi de Peguera, que pertany a un membre de la familia gobernant als Emirats Àrabs, està amenaçat per un projecte residencial elitísta. La capçalera de la vall de Peguera, entre els Rasos de Peguera i la serra d'Ensija, és un indret de bellesa colpidora que acull l’antic i abandonat poble de Peguera, el més alt del Berguedà, 1640 metres, i lloc de naixement del famós maquis català Ramon Vila Capdevila el Caracremada.

Aquest petit paradís havia tingut una època de prosperitat entre 1940 i 1950 gràcies a l’explotació de mines de lignit, fins que van deixar de ser rentables. Encara podem trobar restes de les antigues mines de carbó (restes de boques de mines) o de les antigues dependències per allotjar els miners com ara un hostal o diversos pisos així com instal·lacions annexes per fer funcionar tota la indústria minera (transformadors elèctrics, magatzems o carregadors de material) i fins i tot passejar per un tram del camí dels Bons Homes (GR 107) permet veure l’antic traçat del ferrocarril que transportava el mineral fins a la vall del Llobregat (estacions de tren, túnels, traçats de la línia, plans inclinats).

Malauradament els últims anys Peguera és famós per una altra causa vinculada amb l’especulació urbanística. L’any 2003 el paratge va ser comprat pel xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum per crear un complex turístic de luxe que comprèn tot el poble i l’antiga Cantina dels miners i que, de moment, compte amb el vist-i-plau de força administracions. La gent de la comarca es va mobilitzar i va crear la "Plataforma Salvem Peguera" per evitar el que pot ser un intent d’explotació urbanística sense control en un paratge de gran importància paisatgística i arqueològica.


La ruta és exigent però gaudireu de cada pedalada. Pujar a Peguera té dos alicients: l’un és reviure la història del passat miner i de l’antic tren miner que permetia, salvant uns desnivells considerables per una vall encinglerada, baixar el carbó fins a Cercs; i l’altre, gaudir del paradisíac i alhora salvatge entorn que envolta les restes de les cases abandonades, protegides sota un rocallam i enmig d’una verda esplanada que separa la majestuosa Serra d’Ensija dels Rasos de Peguera.

Sortim de Cercs per la carretera en direcció a Berga. Travessem la C-16 i ens desviem en direcció a la Casanova de les Garrigues. Una bonica pista encimentada
va guanyant alçada pel mig d’un bosc frondós. Deixem la direcció de la Casanova (també opcionalment és pot seguir i empalmar amb la ruta més amunt del mas) per una pista que marxa a l’esquerra amb senyalització groga de PR. El ferm és irregular i hi ha algun tram costerut fins a la Collada Baixa.

Continuem a la dreta en direcció a Espinalbet. La pista desemboca a l’antic Camí Ral de Berga a Peguera, prop de les restes del castell de Blancafort. Continuem per una bona pista que poc a poc s’endinsa en una bonica fageda en direcció al Mirador de la Figuerassa. Passada l’area recreativa de la Plana Rodona ens desviem en direcció al santuari de Corbera. Arribem al coll de l’Oreller on continuem pel GR que ens porta fins el mas de l’Estany.

Al mas continuem pujant per una pista que hi passa per la dreta. Amb trams exigents, puja fent una llarga llaçada a la carena del Serrat de les Estelles, des d’on continua fins a l’antic poble de Peguera. Durant el trajecte les vistes de les serralades prepirinenques de la capçalera de l’alta vall del Llobregat son superbes. Una opció més curta i molt recomanable des de l’Estany és continuar pel sender coincident amb el Camí dels Bons Homes i la ruta de l’antic tren miner que antigament transportava el carbó que s’extreia a Peguera.

A Peguera continuem pels bonics prats de la petita vall als peus de la imponent Serra d’Ensija i els Rasos de Peguera nomès pel plaer de navegar en aquesta direcció, ja que es pot escurçar la ruta anant directament al Pla de la Creu.

Quan trobem la carretera de muntanya iniciem el descens i retorn a Cercs. Al Pla de la Creu continuem en direcció a Sant Corneli per l’oblidat antic camí ral que pujava a Peguera. Passem pel Pla de les Saleres i el torrent del Peu de l’Obaga.

Prop del torrent sortim a una bona pista on continuem per una una forta i matinguda pujada, enllaçant amb vàries pistes per arribar al coll de la Tosella, on hi ha, coberta per la vegetació, la caixa d’un antic camió.

Des d’aquí no parem de baixar fins a Sant Jordi i Cercs. El descens voreja una cinglera i baixa de cop, amb trams delicats i exigents deguts al fort pendent i el ferm inestable.

Juliol de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Blancafort.
Peguera. http://www.rasosdepeguera.com/

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.cercs.cat