Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 056_Bagà
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Serra de Sant Marc. Serra de Colobre
Bagà_L’Estret_Gavarrós_Coll del Forn_Refugi de Rebost_L’Hospitalet de Roca-Sança_Millarès_Bagà
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1640 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 002_Bagà
BER 008_Bagà
BER 012_Bagà
BER 024_Guardiola de Berguedà
BER 032_Guardiola de Berguedà
BER 035_Castellar de N’Hug
BER 039_Bagà
BER 040_Guardiola del Berguedà
BER 055_El Collet_Brocà
BER 057_La Pobla de Lillet
CER 025_Das
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a les serres de Sant Marc i Colobre

Volta exigent que ens permet connectar a través de Coll de Forn les valls de Grèixer i Riutort ciclant per espais solitaris de gran bellesa als peus dels cims de Penyes Altes, la Tosa i el Puigllançada.

Aquesta ruta es recomanable fer-la en el sentit contrari al de la descripció que donem ja que la pujada a Coll de Forn és més amable fent-la en aquest sentit, és a dir pujant pel refugi de Rebost i baixant a Gavarrós. En previsió de trobar neu als boscos de Rebost -la ruta és va fer al gener-, vàrem optar per la banda de Gavarrós, molt més assolellada i amb menys probabilitat de trobar neu a cotes baixes.

Des de Bagà sortim pel camí ral que porta a Guardiola de Berguedà, però el deixem quan trobem la pista que puja als Plans de Rotllan, als peus de la serra de Sant Marc. Des dels bonics plans fem un tram en direcció a Brocà fins a connectar, a l’alçada del gran mas de Clarà, amb una pista que ens porta fins a Can Companyó.

Al mas continuem per una pista herbosa que s’endinsa als prats i que ens permet enllaçar amb un petit sender que ens baixa fins al mas en runes de Vilella, des d’on, per antigues pistes i corriols, ens permet arribar a l’Espelt. Tot el tram és ciclable, entretingut i sempre engrescador.

Baixem a la vall de Riutort, on trobem la pista que puja al petit nucli de Gavarrós, concentrat bàsicament al voltant de la bonica ermita de Sant Genís. La tranquil·litat que es respira en aquesta vall amaga un passat no gaire llunyà ple del tràfec de la fàbrica de ciment que hi havia prop de l’Estret i de la mina de petroli que es trobava a l’entrada de la vall.

En els primers compassos de la pujada passem pel costat de l’antiga Mina de Petroli de Riutort, un exemple únic de l’esforç per trobar or negre a l’interior de les muntanyes berguedanes. Continuem engorjats en la profunda vall fins al mas en runes de l’Estret. El mas deu el seu nom a l’espectacular tall que la lenta però efectiva erosió del riu ha modelat entre la serra de Colobre i el Montderm.

A partir d’aquí la pista entra a la vall de Gavarrós, que veiem enlairat uns centenars de metres més amunt, als peus dels vessants de la Tosa i el Puigllançada, que s’enlaira com un gegant damunt nostre. La pista fins al nucli remunta fortament amb trams de pendents considerables i esgotadors. Sortosament els més costeruts estan encimentats.

Arribant a Gavarrós deixem la pista que hi duu per una que marxa a l’esquerra i que ens puja fins a Coll de Forn. Més trams exigents amb fort pendent posen a prova la nostra fortalesa damunt la bicicleta. Per contra, a mesura que guanyem alçada l’espectacle de l’entorn que ens envolta creix exponencialment i ens permet gaudir de grans panoràmiques de cims i serres aparentment llunyanes.

A coll de Forn continuem per la pista que baixa al refugi de Rebost. Ara l’espectacle és un altre. Durant la baixada al fons de la vall de l’Hospitalet, desfilen davant nostre les serres i cims prepirinencs que tanquen l’Alt Berguedà: Serra d’Ensija, el majestuós Pedraforca, la presència del Cadí amb el Comabona i les abruptes i impressionants parets calcàries de les Penyes Altes del Moixeró. Un paisatge colpidor que ens fa petits.

Des del refugi arribem al bonic mirador del Coll de la Gavarra, des d’on iniciem una ràpida baixada entre espessos boscos fins al mas de l’Hospitalet de Roca-sança, ubicat al peu del camí ral que des de Baga portava a la Cerdanya i construït com a un hospital o hostal per acollir vianants, pelegrins i malalts al segle XIII.

Des d’aquest punt es pot tornar directament a Bagà, però us aconsellem remuntar un curt tram de la carretera de Coll de Pal per descobrir el bucòlic paratge on s’emplaça la masia de Millarès; ubicada en un petit pla damunt del Torrent de les Rovires, ens ofereix les millors vistes de la part més agresta de la Serra del Moixeró.


Gener de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Mina de Petroli de Riutort. Santa Maria de Roca-sança

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.baga.cat/municipi/turisme.htm