Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 058_Casserres
Els Tres Hereus. Pla de Montclar. Vall de Clarà. Vall de Nàvel. Vall de Merola
Casserres_Poblat Ibèric dels Tres Hereus_Montclar_Montmajor_Sant Joan de Montdarn_Sant Sadurni de Fonollet_Casserres
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 39 Km
Desnivell: 850 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 029_Montmajor
BAG 036_Cardona
BER 046_Gironella
BER 047_Viladomiu Nou
BER 048_Cal Marçal
BER 051_Montmajor
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Serrat dels Tres Hereus. Petits turons i paisatges agrícoles plens d’història

La zona del Baix Berguedà, especialment la que es troba a les planes del nord de la Depressió Central, està formada per un territori desconegut i trencat de planes i profundes fondalades amb un paisatge natural on s’alternen camps de conreu i boscos i on descobrirem petits municipis fora dels circuits turístics que amaguen llocs d’interès que cal descobrir.

Comencem amb un descens cap al fons de la vall erosionada per la Riera de Clarà passant per l’església de Santa Maria de l'Antiguitat situada als afores de la vila, prop del cementiri. Tornem a remuntar pel camí de Casserres a Avià, travessant la nova carretera i continuant en direcció al mas Canudas on enllacem amb un tram del Camí dels Maquis. Passat aquest mas entrem de dret a l’Espai Natural d’Els Tres Hereus, un espai representatiu dels sistemes naturals i del paisatge del Baix Berguedà. És format per petits turons de baixa altitud (680 m de cota màxima), situats al marge esquerre de la riera de Clarà.

En un dels turons, concretament al Serrat dels Tres Hereus, hi ha les restes d’un poblat iberoromà del segle I aC. La importància del lloc resideix en l’aportació que pot fer al coneixement de la romanització de la Catalunya interior. Les excavacions van revelar un nucli estructurat al voltant del cingle, amb els edificis disposats en diferents terrasses per poder salvar el desnivell del terreny natural i que tot el poblat estava envoltat per un mur perimetral. L’expectativa de veure les restes de l'assentament es decebedora ja que actualment estan cobertes i només s’intueix algun mur que ha quedat al descobert. L’al·licient rau en les bones vistes que es tenen del territori i de la bonica trialera de baixada.

Continuem navegant per aquest territori natural alternant camps de conreus i boscos, una bona mostra del paisatge natural d'aquest territori, tornant a travessar la Riera de Clarà abans d’enfilar-nos cap el Pla de Montclar. Un cop al pla els relleus abruptes de les cingleres de Tiravil i Capolat, darrers contraforts del Prepirineu del Berguedà, ens segueixen durant tot el trajecte fins a Montclar que fem per un camí rural asfaltat.


A l’extrem oest d’aquest pla divisem encimbellat el poble de Montclar, un reduït nucli format per una vintena d’habitatges, agrupats a l’entorn d’una gran plaça, en un extrem de la qual hi ha l'església parroquial i, al davant, la casa senyorial coneguda com El castell. Sortim del nucli seguint un PR que, passant per sota el porxo d’una de les cases de la plaça, ens baixa per un corriol amb alguns trams de fort pendent cap a la fondalada originada per la riera de Navel, que ha partit literalment en dos el pla. Travessem la riera i ens tornem a enfilar per forts pendents inicials al pla on s’emplaça el poble de Montmajor.

Sortim del poble pel camí que porta a Aubals i Querol. Mentre baixem per la vall veiem a la dreta la silueta les restes d’una torre dalt d’un turó, únic vestigi del Castell de Montmajor. De sobte enmig d’un camp apareixen, damunt d’un gran bloc de pedra les minses restes del castell de Querol i l'església de Santa Maria.

Continuem la ruta en direcció al masos de cal Fèlix i Buidasacs iniciant una nova remuntada cap un petit pla per visitar Sant Joan de Montdarn, una petita església voltada de camps. L'església original romànica ha estat molt restaurada, i només es conserva l'absis de l'edifici original. Està construïda sobre la roca, i se'n tenen notícies des del segle X. Inicialment havia estat un petit monestir que va anar creixent, però posteriorment s'abandonà i quedà només com a parròquia dels masos propers. Està situada al costat mateix de la masia de Cor-de-roure, que segles enrere havia estat un hostal. L'edifici va ser modificat en diverses ocasions, i la forma actual data dels segles XVII i XVIII.

Als camps de la part superior de l'església hi podem observar una petita capelleta excavada sobre una roca. És coneguda com el Roc de Sant Joan, i el més curiós del cas és que està excavada directament a la roca a una alçada que necessita d’una escala per arribar-hi. Té considerable devoció a la zona, i per Sant Joan després de la missa s'hi va en processó.

Enfilem ara cap a la costa de Grataconills que a partir d’una petita construcció en forma de torre cau en picat cap a un petit pantà de la riera de Merola. Fem un bonic i perdut tram, no sempre amb camí clar, resseguint la riera. A partir del Molí de Baix la ruta torna a enfilar per una bona pista que ens deixa a Sant Martí de Fonollet, un església romànica totalment desfigurada ja queda parcialment coberta per construccions posteriors.

Des d’aquí arribem còmodament a Casserres. Cal destacar que pel camí passarem per sumptuosa i majestuosa Alzina dels Colls, un arbre monumental situat al mig d'un camp sense estar acompanyada de cap altre arbre. La seva capçada enorme forma una imatge idíl·lica on s'hi han rodat anuncis de marques reconegudes a nivell internacional.

Febrer de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Poblat Ibèric d’Els Tres Hereus. Castell de Querol. Sant Joan de Montdarn. Sant Martí de Fonollet. Alzina dels Colls

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.casserres.cat/