Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Solsonès
SOL 011_Timoneda
Espai Natural Protegit de la Ribera Salada. Serra d’Orrit. El Grau. Serra de Canalda. Serra de la Mo
Timoneda_Orrit_El Soler_ Cavallera_Canalda_Collada de Canalda_Soldevila_Timoneda
Mapes Comarcals de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 1170 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SOL 010_Montpol
SOL 012_Lladurs
SOL 016_Lladurs
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Terra de profundes barrancades. Les valls d’Odèn i Canalda

Una ruta extraordinàriament solitària que es mou entre carenes i profunds barrancs que engoleixen al viatger, per pistes pedregoses i senders històrics amables que es mouen entre paisatges de conglomerat intensament modelats per l’erosió.

Al peu meridional de l'imponent bloc calcari del Puig Sobirà, al sud de la Serra del Port del Comte, s'estén una potent massa de conglomerats que han estat fortament erosionats per les aigües dels torrents que baixen de les parts més altes cap al fons de la riera de Canalda. El resultat és un territori de profunds barrancs on domina la roca nua i on és difícil trobar llocs amb sòls prou profunds per poderlos conrear. Això fa que en aquesta zona no abunden les masies malgrat estar en “la terra de les 1000 masies”, com es defineix el Solsonès.

La ruta comença a Santa Eulàlia de Timoneda. Entrem ràpidament en estat d’alerta sense ni temps a despertar la musculatura. Tenim per davant una baixada de mes de cent metres de pendent extrem, força erosionada, en la qual hem de posar-hi els cinc sentits si no volem anar per terra.

Engolits pel fons de la vall, a l’altra banda, el camí es tant costerut que el primer centenar de metres de desnivell s’han de fer a peu. Quan el perfil es suavitza podem començar a pedalar però s’ha de mantenir certa intensitat degut al ferm pedregós que es desprèn de la roca conglomerada que ocupa tot aquest espai.

A Orrit una pista asfaltada ens permet recuperar forces i avançar a un ritme més pausat. Quan assolim la carena, en trams on la vegetació ho permet, interioritzem el paisatge que ens envolta i que ens acompanyarà durant tot el trajecte.

Just passat el trencat que duu a Cogulers ens desviem per una pista a la dreta que ens portarà totalment immersos en l’espessa massa vegetal fins al Grau, una paret calcària on el riu Odèn ha modelat un estret i bellíssim congost. Just abans d’arribar-hi, a tocar de les quatre parets que queden d’un antic moli, surt a l’altra banda del riu el bonic itinerari del GR1 o sender històric del Prepirineu que ens portarà fins a Canalda, voltant les capçaleres dels abruptes barrancs erosionats per les aigües del Riu Odèn i el Torrent de Junt. Tot el trajecte constitueix un d’aquells viatges damunt la bicicleta que deixen una petja indeleble.

Des del Grau de Riulacó el GR-1 s’enfila suaument fins a El Soler, ubicat en un replà aprofitant una carena convenientment abancalada. La finca està formada per dues masies aplegades el Soler de Dalt i el Soler de Baix acompanyades per l’ermita romànica de Sant Miquel. Un lloc solitari, sota la Roca Gran de Puig Sobirà i dominant la vallancada del Riu d'Odèn que baixa de la raconada del Montnou.

Continuem per una bona pista fins que en un revolt tancat el GR1 es desvia a la dreta. Comença un bonic trajecte per un sender que es desenvolupa per un preciós alzinar que ens porta, sense tocar la carretera, fins a Cavallera. En aquest espai hi ha les instal·lacions del Zoo del Pirineu, una entitat que treballa en l’educació ambiental amb animals salvatges que han estat ferits o maltractats pels humans.

Sortim de l’antiga masia Cavallera continuant un bon tram per pista fins que passat el Tossal de l’Anella, un mirador natural d’excepció, el GR és converteix de nou en un sender. Al principi, el sender esta desdibuixat i segueix les traces d’un antic camí que va construir per instal·lar una torre de llum, motiu pel qual cal estar atent quan el sender deixa aquesta “pista” sense sortida. Pedalem per dintre el bosc i quan sortim, ho fem literalment per la roca nua fins la carena de la Serra de Canalda, al límit mateix de la cinglera conglomerada, gaudint d’una imatge perfecta del barranc que estem flanquejant per la part alta.

Des de la carena baixem fins al petit i encisador nucli de Canalda on destaca la bonica església parroquial de Sant Julià, un edifici d'una sola nau, corresponent a una construcció dels segles XI-XII, que conserva part d'una capçalera – dos absis, manca el tercer– del segle IX.

Una pista que es passeja per la Serra de Canalda com una gran cicatriu que recorre la carena, ens regala les millors vistes del dia ja que naveguem per un paisatge sense vegetació. Imatges que omplen de energia, miris allà on miris, 360º de paisatge que el cervell codifica com un autèntic plaer visual.

Caiem sobtadament cap el fons del barranc de Canalda fent una llarga marrada per la masia Fontdevila, actualment en procés de restauració. A l’altra vessant de la riera de Canalda el camí es camufla entre l’espessa vegetació del Bosc de Riard en un ambient humit gairebé mancat de llum solar. Enllacem amb una bona pista que flanqueja a mitja alçada la Serra de la Mora des del Serrat del Moro fins al coll on hi ha Santa Eulalia de Timoneda, punt i final d’un viatge sorprenentment solitari i salvatge.

Novembre de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Santa Eulàlia de Timoneda. Sant Miquel del Soler de Dalt. Pi de la Creueta. Sant Martí de Cavallera. Sant Julià de Canalda.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.lavalldelord.com/