Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Solsonès
SOL 005_Vall d’Ora (Navès)
Espai d’Interès Natural de Serra de Busa, Vall d’Ora, els Bastets i Vall de Lord
La Vall d’Ora_La Selva_Coll de Mora_Ermita de Sant Martí de les Serres_Coll d’Arques_Ermita de Sant Jaume. Pla de Busa_Presó de Busa o el Capolatell_Sant Cristòfol de Busa_La Vall d’Ora
Mapa Comarcal de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1000 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 029_Montmajor
SOL 003_Sant Llorenç de Morunys
BER 037_Llinars
BER 051_Montmajor
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De la Vall d'Ora al mirador de la Serra de Busa

Indiscutiblement aquesta és una gran ruta. L’Espai d’Interès Natural de la Serra de Busa, Vall d’Ora, els Bastets i Vall de Lord està delimitat per les valls de l’Aiguadora i al nord per l’Aigua de Valls. Situat dins del context del Prepirineu oriental meridional, aquest espai és un magnífic representant de la diversitat d’aquest territorio de transició entre la regió prepirinenca i la Depressió Central.

La complexitat orogràfica, on alterna una zona planera, pla de Busa, amb zones de relleu molt pronunciat i penya-segats, juntament amb l’erosió fluvial, han conformat un relleu singular de gran bellesa paisatgística.

Des del pàrquing del Museu de la Vall d’Ora anem a buscar la pista, en bon estat i amb trams asfaltats que puja a La Selva, on hi ha també l’Alberg de la Rectoria de la Selva. A partir d’aquí la pista s’estreny i puja, amb alguns trams costeruts, fins al coll de Mora, des d’on ens fem una idea clara del paisatge que ens envolta: els penya-segats de la serra de Busa i al darrera, traient el cap, les serres d’Ensija i Rasos de Peguera. A la llunyania divisem el massissos del Montseny i Montserrat i sota la boira, els territoris de la Depressió Central.
Des del coll fem una llarga travessia creuant les carenes de Bassot i de Cal Moixí i la de la Serra de Montjorn. En el trajecte passem per la bonica ermita de Sant Martí de les Serres, un excel·lent mirador cap a la comarca del Solsonès. Des del mas de Ginebres enfilem cap a la Serra de Busa, objectiu de la ruta, passant pel coll d’Arques. L’atalaia encinglerada de la Guardia, custodiada per gran quantitat de voltors que sobrevolen els penya-segats no fan preveure, en un primer moment, el magnífic pla que s’amaga al darrera. Salvem la cinglera per un costerut pas i en pocs metres assolim el Pla de Busa. És tanta la bellesa d’aquest indret que no deixa a ningú indiferent. Travessar-lo damunt d’una bicicleta, amb la serra de Port del Compte com a teló de fons és simplement excepcional. I això no és tot, les vistes que es divisen des de la cara nord, concretament des del mirador de Capolat i de la presó de Busa o Capolatell, són realment fantàstiques.

Històricament el Pla de Busa va ser utilitzat durant la guerra de la independència, degut al caràcter aïllat i inexpugnable de l’indret, com a camps d’instrucció militar. Busa va ser, després de Cadis, el primer indret d’Espanya en proclamar la constitució de 1812, en un acte en el qual assistiren més de 8.000 soldats.

Davallem en direcció a l’extrem nord oriental travessant tot el pla per anar a buscar l’altre pas ciclable que ens permet salvar la cinglera. Resseguim encinglerats per sobre el congost de Sant Pere de Grau d’ Escales, al fons del qual hi ha el magnífic monestir benedictí del mateix nom. L’aèria pista volta completament el Castellot d’Orriols i el Turó de l’Escala i davalla ràpidament, per sota dels imponents espadats del cingle de la Creu, cap al fons de la vall.

Desembre de 2012

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Sant Martí de les Serres. Ermita de Sant Jaume. Presó de Busa o el Capolatell. Sant Cristòfol de Busa

ALLOTJAMENTS I RESTAURANTS
http://www.elsolsonesinvita.com/
http://www.valldelord.com/hostalatge.html