Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Selva
SEL 025_Tossa de Mar
Espai Natural Protegit del Massís de Cadiretes - l'Ardenya
Tossa de Mar_Coll de Sastre_Puig de les Cadiretes_Font Bona_Collet de Terra Negra_Colelt de la Barrera_Coll de sa Palomera_Serrabrava_Santa Maria de Llorell_Tossa de Mar
Mapes Comarcals de Catalunya. La Selva. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 1200 m
Temps: 0 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GIR 006_Llagostera
BEM 010_Sant Feliu de Guíxols
SEL 026_Lloret de Mar
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI

Ascensió a Puig de les Cadiretes

Ascensió a l cim de l’Espai Natural Protegit del Massís de Cadiretes - l'Ardenya, un cim modest per alçada, 500 metres sobre el nivell del mar, però amb extenses panoràmiques que abasten des del Garraf al Rosselló. La ruta es completa carenant pels relleus que tanquen la conca de la riera de Tossa

Des de la mateixa platja pedalem seguint el marge esquerra de la riera de Tossa fins que trobem, un cop al Parc de la Riera, la pista que passant per Coll de Sastre i les restes de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia porta a Puig de les Cadiretes, senyalitzada per arribar-hi sense problemes.

Durant tota la ruta naveguem per pistes de sauló de diferent compactat sempre envoltats d’una densa vegetació típicament mediterrània assentada sobre roques granítiques on predomina l’alzina surera i, en menor grau alzines, pins i el pi pinyoner amb la seva singular silueta en forma de para-sol. Paisatges de gran bellesa verds tot l’any, bellesa accentuada en aquells indrets on es duen accions de neteja del sotabosc, deixant al descobert la autèntica morfologia dels paisatges de suredes; una indústria, la del suro que va ocupar molta gent fins les primeres dècades del segle XX, encara que en l’actualitat aquesta activitat s’ha reduït significativament.

Passat Coll de Sastre trobem l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia de la qual resten, bàsicament, els fonaments i un mur de tres metres d’alçada. Aquesta església rural ha estat datada del primer terç del segle XVII encara que segons altres fonts, probablement es tracta de la documentada ermita de Sant Lionç del segle X, reformada durant el segle XVII. En una de les parets els feligresos pengen crucifixos de tota mena, suposadament, per demanar favors a la verge.

Continuem la ruta fins al punt culminant del massís, Puig de les Cadiretes. Entre la vegetació trobem escampats, intermitentment, grans blocs de granit amuntegats semblants a muralles d’antics castells o grans tombes megalítiques. Un exemple clar el trobem al voltant de l’ample cimal rocallós on els grans blocs de roca en permeten accedir a un vèrtex geodèsic, un mirador de vistes més que espectaculars. Mirant cap al sud, sota els nostres peus, es desplega la vall de la Riera de la Tossa amb el poble ben visible a la seva desembocadura. Tancant la panoràmica de mar cap terra veiem a diferents distàncies del punt d’observació, la desembocadura de la Tordera, Collserola darrera el Montnegre, Montserrat i Serra de l’Obac al fons del corredor, el Montseny, relleus del Collsacabra com el Far o de les Muntanyes de Rocacorba. I completant aquest semicercle imaginari cap el nord, darrera la Fossa de la Selva, els relleus nevats d’un ventall de cimes que van des del Puigmal al Massís del Canigó i, més propers, les serres de Les Salines, Alberes i Gavarres. Un espectacle per gaudir en calma i reflexionar sobre el concepte de distància, ja que des del cim estant sobte la proximitat de la quantitat de relleus que mentalment ubiquem molt més lluny.


Al lloc més planer del Puig de Cadiretes, just on afloren grans blocs de granit, hi havia un poblat medieval de poca grandària que aprofitava per a la seva defensa l'escarpament natural del puig. Encara és poden veure murs de pedra seca que conformen diferents àmbits de planta quadrangular i orientats molt variablement encara que no s'hi reconeixen espais de circulació (tipus carrer) ni altres elements constructius o edificacions com podrien ser esglésies, muralles o dipòsits.

Tornem a la pista enllaçant diferents camins sorrencs per arribar a la urbanització de Font Bona. Deixem el gran catàleg de la diversitat d’edificacions que defineixen el perfil de cadascun dels propietaris i un exponent clar d’una època d’ocupació del paisatge amb falsos vilatges que durant bona part de l’any aplega espais sense vida.

Marxem ara cap al Collet de Terra Negra. Pel camí, quan la fronda ho permet, gaudim d’imatges escadusseres dels pobles propers de Llagostera o Cassà de la Selva. A la collada continuem per una pista en molt bon estat que porta a Can Mundet, una casa pairal que pertany a la família Mundet que, procedent de França, s’establí en aquesta zona en el segle XVI, i aconseguí un important patrimoni, el qual es va anar venent al llarg del segle XX. Es tracta d'un edifici de tres plantes amb un pati emmurallat actualment reconvertit en casa de colònies.

Continuem carenant pels relleus que tanquen la conca de la riera de Tossa, un curs fluvial de curt recorregut com podem copsar des de diferents trams del recorregut, des del lloc on es va descobrir la necròpolis d'incineració del Pi de la Lliura. Datada de fa 3.000 anys estava formada per 77 estructures, entre les que s’inclouen 88 enterraments que conserven restes humanes, dels quals només estaven acompanyats d’un reduït aixovar metàl·lic.

Davallem cap al final de la ruta en direcció sud per un terreny trenca-cames de fortes pujades i baixades que fan el trajecte més feixuc, encara que l’arribada a Tossa per damunt dels penyassegats que cauen verticals al mar i del castell fortificat o vila vella és el millor epileg per aquest fantàstic viatge pel massís de Puig Cadiretes

Desembre de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Mare de Déu de Gràcia. Menhir d’en Llac. Necròpolis del Pi de la Lliura

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
https://www.infotossa.com/ca