Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Selva
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Selva
SEL 015_Arbúcies
Parc Natural del Montseny. Espai d’Interès Natural de les Guilleries
Arbúcies_Pocafarina_Sant Pere Desplà_Espinelves_Collet de Gomara_Collet de Palomeres_Coll de Bordoriol¬_Santa Maria de Lliors_Arbúcies
Mapes Comarcals de Catalunya. La Selva. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 37 Km
Desnivell: 1290 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SEL 004_Arbúcies
SEL 013_Sant Hilari Sacalm
SEL 014_Arbúcies
OSO 065_Viladrau
OSO 068_Espinelves
VOR 019_Montseny (Sant Bernat del Montseny)
SEL 021_Arbúcies
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
D’Arbúcies a Espinelves i tornada pel Coll de Bordoriol

Un viatge per aquesta part de la Serralada Prelitoral que connecta la Selva amb Osona per l’ermita de Sant Pere Desplà i torna a Arbuciés a través del Coll de Bordoriola, des d’on es divisen màgnífiques panoràmiques que abarquen des del mar al Pirineu. Un ruta per una de les zones mes boscoses de Catalunya amb una gran varietat de massa forestal.

Sortim d’Arbúcies per la carretera que pel Coll de Revell ha conncectat des de sempre Arbúcies amb Viladrau i Espinelves. Quan ja deixem la població ens desviem per una carrer que puja a la urbanització de la Joia del Montseny. Continuem per la pista que marxa emboscada per la riera de Palau flanquejada per nombrosos pollancres. A la part alta de la riera deixem a l’esquerra la pista que porta al veïnat de Pocafarina fent una llaçada per guanyar la carena de la Muntanya de Can Fonoll.

A mesura que guanyem alçada treuen el cap el poderós cim de les Agudes i el seu company de viatge, el Matagalls. Passat el mas el Castell arribem a l’entrada de la finca de Can Banyeres on prenem una pista que amb alguns trams costeruts ens puja directes al nucli i l’ermita de Sant Pere Desplà. La manca de vegetació en aquest punt en permet gaudir d’una amplia vista de la vall de la riera d’Arbucies tencada pels imponents cims de la vessant nord del Montseny. L’ermita de Sant Pere Desplà una capella romànica documentada des de l'any 923 però l'edifici original ha de ser anterior ateses les pintures preromàniques, força malmeses, que hi ha al seu interior.

Continuem carenant fins al Pla de la Riera on trobem un pont que ens permet travessar l’autovia i enfilar cap el collet del Pla Perer ciclant entre la boscúria de castanyers que tapissen l’abrupta vessant sud del Turó del Puig. Al coll la ruta marxa en direcció oest per una pista que perfila l’orografia del terreny i ens deixa a la carretera que baixa de Sant Hilari. Uns metres carretera avall trobem una pista a la dreta que ens deixa als camps de Pujalts de Dalt, a tocar de la masia del mateix nom.

Atenció en aquest punt perque l’orientació és important. Just quan la pista comença a perdre alçada i és fica al bosc, ens desviem a la dreta per un sender cobert de vegetació que ens deixa en un dipòsit d’aigua ubicat en una densa pineda. Hem de pujar al marge dret i continuar per un corriol mig perdut per la densa vegetació, de fet son les restes d’una antiga pista, que connecta en poc menys de mig quilòmetre, amb una pista de desbrossar que ens permet baixar a Espinelves pel Sot de la Balma.

La pista de baixada ens deixa al càmping la Balma des d’on anem a buscar a carretera de Viladrau, això si no volem fer una visita a Espinelves, molt recomenable si no hi heu estat mai, i tot just travessat el pont ens desviem a la dreta en direcció a una empresa embassadora d’aigua. Abans d’arribar-hi prenem una pista amb fort pendent inicial que marxa per la bonica fageda del Bosc de Cubells.

Sortim del bosc a l’alçada de la masia de Cubells, en runes, on fem uns metres per carretera en direcció al Coll de Gomarà. Atenció, a un centanar de metres des de la casa, prenem un corriol en pujada que no és pot ciclar. Hem de fer uns 70 metres de desnivell empenyent la bici fins connectar amb la pista que ens porta de dret al coll. Obviament també podem fer aquest tram per carretera.

Al Coll de Gomarà prenem la pista que porta al mas del mateix nom. Passada la casa passem per un tram ple de magnífics exemplars de castanyers que rebroten damunt les restes del vell tronc. Aviat trobem la pista que emboscada per la fageda ens porta al masos del Pujolar y Vilarmau.

Des del mas iniciem un tram amb forts pendents per una bonica fageda que de tant en tant ens deixa veure el Puigmal en la llunyania. Passem pel Collet de Palomeres i en un darrer esforç assolim el Coll de Bordoriol¬. L’espectacle visual és absolutament extraordinari. Al nord, la plana de Vic i els cims del Prepirineu del Ripollès i el Berguedà, sobre els nostres caps els l’imponent cim de les Agudes i el Matagalls, i tencant la ample panoràmica, just als nostres peus, la vall de la Riera d’Arbucies, per on hem de baixar, i mes enllà la linia de l’horitzo que dibuixa el mar.

La tornada a Arbúcies també ens deparà sorpreses agradables. Una bonica i ombrivola pista que baixa emboscada travessant els diferents estatges de vegetació que literalment tapissen tota la capçalera de la riera. El paissatge nomès s’obre als ulls quan arribem a l’ermita de Santa Maria de Lliors, més de cinc-cents metres per sota del Coll de Bordoriol.

Passat el Regàs ens desviem per un camí a la dreta que ens permet evitar un tram asfaltat. Sortim a la carretera d’Arbúcies que podem seguir fins al poble o bé, molt més interessant, a l’alçada del Moli de les Pipes a l’altra banda de la riera que travessem per un petit pont romànic, enllaçar amb la ruta del mateix nom que per pista i un sender de passejar ens porta al centre d’aquest bonic poble de la Selva.

Gener de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Sant Pere Desplà. Pont del Molí de les Pipes. Santa Maria de Lliors

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.arbucies.cat/ca/allotjament-i-lleure