Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Selva
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Selva
SEL 021_Arbúcies
Parc Natural del Montseny. Turó de Montsoriu- Turó de Montfort
Arbúcies_Coll de Castellar_Castell de Montsoriu_Coll de Castellar_Fogueres de Montsoriu_Torre de Montfort_Collet de Can Romualdo_Collet de la Coma_Arbúcies
Mapes Comarcals de Catalunya. La Selva. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 920 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SEL 004_Arbúcies
SEL 014_Arbúcies
SEL 015_Arbúcies
SEL 022_Breda
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI

El Montseny desconegut

Un viatge pels frondosos boscos del Montseny que ens descobreix dos llocs estratègics pel control del territori, dos edificacions atalaiades que dominen extenses panoràmiques: el Castell de Montsoriu, el castell gòtic més important dels Paisos Catalans i la Torre de guaita de Montfort.

La ruta proposada voreja per dalt la capçalera de la riera del Sot de Can Pau Marc. Per aquest motiu anem per carretera des d’Arbúcies a buscar la sortida de la vall, concretament al pont de la Casanova del Pont Cremat, lloc on la riera del Sot de Can Pau Marc aflueix a la d’Arbúcies. A l’altra banda del pont trobem la pista que ens endinsa de ple als frondosos boscos del Montseny que vesteixen el trajecte d’una permanent penombra tenyida de clarobscurs.

La pista puja còmodament fins als masos d’el Replà del Morer, des d’on continuem pel PR-C 201 en direcció a Montsoriu. Enllacem pistes diverses i alguns corriols, sempre submergits entre alzines sureres, alzines i castanyers que de tant en tant ens deixem entreveure el paisatge. Prop del mas la Geneta deixem el PR i enfilem cap el Coll de Castellar i des d’aquí pugem per una bona pista al Castell de Montsoriu.

Les vessants de fort pendent del Turó de Montsoriu corroboren perquè aquest emplaçament ja havia estat un recinte ocupat pels ibers. D’altra banda, Montsoriu domina la vall de la Tordera i tot el corredor mediterrani de Girona a Granollers. Aquesta envejable situació el va portar a ser la seu militar dels vescomtes de Cabrera en el moment que aquesta nissaga era de les més poderoses del país i de la Mediterrània, al costat de Pere III, el Cerimoniós (s. XIII).

Sempre fou un centre de defensa i d’estratègia, punt de referència de la noblesa catalana i una fortalesa inexpugnable per la seva impecable construcció i sistemes de defensa. Al llarg de la història va patir nombroses ampliacions fins als segles XIV i XV, i la seva funció militar va evolucionar per esdevenir residència palau, moment en què el castell va arribar a la seva màxima esplendor amb una estructura que és la que actualment pot contemplar el visitant.

Desfem el camí fins al Coll de Castellar i per una pista a l’esquerra de la carretera pugem fins a Fogueres de Montsoriu, nom original de una bonica i interessant masia del s. XVI que comptava amb capella pròpia i que ara centra una moderna urbanització de segones residències. Sortim de la urbanització i per pista continuem fins el re-edificat mas de Sant Climent, que havia de ser un hotel de luxe al bell mig del Montseny i que sembla ser que ha d’anar a terra per il·legal.

Seguim carenant fins a una bifurcació on ambdues pistes volten el turó de Montfort i es tornen a trobar al collet de Cal Romualdo. Per visitar la torre bastida al cim prenem la que marxa a la dreta del turó. A dalt trobem les restes d’un torre de guaita amb una petita muralla que l’envolta que, probablement, feia les funcions de torre avançada del Castell de Montsoriu amb el que manté contacte visual, per controlar el territori i el camí carener que s’enfila cap l’interior del Montseny. Segons les cròniques devia ser una torre de gran alçada malgrat que actualment només resta dempeus part del cos fins a una alçada de quatre metres; s'observa també una espitllera i l'emplaçament de la porta d'entrada


Al coll de cal Romualdo continuem recte per un bonic sender que torna a enllaçar de nou amb la pista que duu al mas Fontdellops. Prop del mas continuem pujant pràcticament fins al Collet de la Coma. Abans d’arribar-hi, en un revolt tancat, prenem un sender que marxa a la dreta i que ens permet connectar amb una pista que baixa de Santa Fe del Montseny i que, en un llarg i bonic descens, ens porta a Arbúcies.

Novembre de 2015.

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Montsoriu. Torre de Montfort

ALLOTJAMENTS/RESTAURANTS
http://www.arbucies.cat/ca/turisme