Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Gironès
GIR 004_Bordils
Espai d'Interès Natural les Gavarres. Montigalar. Muntanya dels Àngels. Muntanya de Boscars.
Bordils_Rissec_Sant Joan de Mollet_Riuràs_La Pera_Pedrinyà_Madremanya_Santuari de Mare de Déu dels Àngels_Juià_Bordils
Mapes Comarcals de Catalunya. Gironès 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 630 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GIR 001_Cassà de la Selva
GIR 002_Celrà
GIR 003_Girona
GIR 005_Juià
GIR 007_Cervià de Ter
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De la plana empordanesa al cim del Puig Alt

Una ruta amb dos trajectes ben diferenciats: una passejada inicial per la plana empordanesa de calmada pedalada passant per nuclis de marcat caire medieval amb els seus estrets carrerons empedrats i places porxades i, quan la plana s’esvaeix, una exigent pujada per pistes costerudes que ens porten a un dels millors miradors del massís de les Gavarres, el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels.

Des del centre de Bordils anem en direcció al barri del Rissec pedalant plaentment pel Pla de Mollet entre grans extensions de fruiters i pollancredes que creixen en el tranquil·la planura de la riba esquerra del Ter, molt proper a nosaltres.

Immersos en aquest relaxat ambient gaudim de bones panoràmiques del Pirineu, nevat en aquesta època de l’any, destacant per proximitat el massís del Canigó. Vers al sud divisem clarament el nostre objectiu, la muntanya dels Àngels, fàcilment identificable pel santuari emblanquinat que el corona.

Previ a l’ascensió al cim del Puig Alt, l’agradable passeig per bones pistes i camins rurals asfaltats ens permet visitar petits pobles que traspuen pau i tranquil·litat. La Pera i Madremanya -darrer nucli abans d’entrar de ple al Massís de les Gavarres- mereixen sens dubte fer-hi un tomb per contemplar els seus estrets carrerons empedrats, places porxades i portals de l’antiga muralla, clars exponents que del seu interessant i ric patrimoni medieval. Alhora no deixeu passar la petita joia romànica de Sant Andreu de Pedrinyà que trobareu abans d’arribar a Madremanya.

A partir del poble deixem la tranquil·la plana per endinsar-nos sobtadament en el massís. El canvi de paisatge és notable: enrere deixem les extensions de cultius que abillen la plana empordanesa i entrem de ple en un ambient muntanyós de coberta vegetal típicament mediterrània ancorada en forts pendents que cauen sobtadament al fons de la vall de Rissec.

Les primeres rampes de pujada per la carena dels cims de Montigalar son molt costerudes, exigents i constants. Durant la pujada ja divisem, a l’altra banda de la vall, el Puig Alt, visible per les antenes que el coronen. Sortim a la carretera que seguim fins trobar l’ampla i rodadora pista que ens porta a l’inici del sender que ens permet assolir el cim. Des d’aquest punt elevat de les Gavarres gaudim d’impressionants i extenses panoràmiques emmarcades per la mediterrània i els Pirineus. Des del Santuari de la Mare de Déu dels Àngels dominem el Montgri, illes Medes, la plana empordanesa i la plana selvatana i les serralades interiors del Montseny i els cims de les Guilleries. Tot un espectacle paisatgístic.

Desfem el camí fins la carretera i prenem la pista de la dreta, seguint les indicacions de Juià, que en ràpida baixada ens porta fins al poble i ja des d’aquí una petita carretera rural ens retorna al punt de sortida.

CENTRES D’INTERÈS
Santuari de Mare de Déu dels Àngels

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismegirones.cat/