Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Gironès
GIR 005_Juià
Pla de Bordils. La Pedrablanca. Puig de Queralb
Juià_Bordils_Rissec_Sant Joan de Mollet_Flaça_Riuràs_La Pera_Púbol_Millars_Madremanya_Sant Martí Vell
Mapes Comarcals de Catalunya. Gironès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 27 Km
Desnivell: 298 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GIR 002_Celrà
BEM 006_Corçà
GIR 004_Bordils
GIR 007_Cervià de Ter
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Els pobles empordanesos del Gironès

El plaer de pedalar i descobrir els pobles de l’Empordà ubicats als peus del massís de les Gavarres, petits nuclis de carrerons empedrats d’aires medievals amb gran encant, reposats i allunyats del brogit dels pobles costaners que tenen propers, cadascun amb la seva pròpia i interessant història.

Sortim de Juià per la petita carretera que duu a Bordils. L’amplitud de la plana ens deixa veure en la llunyania el massís del Canigó. Arribem al nucli antic del poble per una pista que trobem travessant per un petit pont la Sèquia.

Un element característic en el pla paisatgístic, econòmic i que identifica a Bordils, a banda de la imponent església amb un original campanar octogonal, és el bordilenc, un dels arbres blancs més bells de la terra, segon en Josep Pla. Aquest pollancre autòcton ha jugat un paper important en la història del poble, sempre abocat al cultiu d'arbres. Això té una bona raó: La zona pel conreu de pollancres era, i encara és, immillorable. Temps enrere, en absència dels pantans de Sau i Susqueda, el Ter en les èpoques de pluja inundava una zona considerable de Bordils on espontàniament creixien pollancres. Cal tenir present, que la fusta del pollancre era molt preuada. Era una fusta molt útil per la construcció ja que no hi havia gaire fusta recta.

Naveguem entre pollancredes i grans extensions de cultiu per bones pistes fins a Sant Joan de Mollet des d’on continuem fins al barri de la Bolla de Flaçà. Ens dirigim inicialment per un camí rural asfaltat cap al poble de la Pera. A Riuràs, pertanyent al municipi, canviem l’asfalt per una pista que baixa cap a la riera. Ben aviat el perfil de l'església de Sant Isidor de la Pera i el seu campanar destaquen en el paisatge planer que ens envolta.

Sortim de la Pera, un nucli que respira calma i tranquil·litat arreu per la carretera que ens connecta ràpidament amb Púbol. Accedim al nucli per un dels antics portals d’accés. Al poble hi ha el Castell de Púbol, fortificació gòtica-renaixentista on als anys 70 va viure en Salvador Dalí, actualment convertit en museu.

Sortim de Púbol pel sud enllaçant amb els camins de Pedrinyà i Millars. De lluny veiem la silueta del poble i castell de Millàrs. Just abans d’arribar-hi ens desviem a la dreta, i després d’una curta pujada pedalem per una pista que segueix la carena de la Serra de Millàs.

L’arribada entre camps a Madremanya és sensacional: enfilada en un petit turó sobre la plana presidint el nucli antic, destaca amb contundència l’església de Sant Esteve. Traspassar el portal de l’antiga muralla és endinsar-se en la història. El nucli antic conserva l’estructura urbana d’orígens medievals, i una gran part de les cases ens mostren la seva antiguitat a través d’elements arquitectònics i decoratius dels segles XVI, XVII i XVIII. Els carrers, estrets i tortuosos, tan aviat s’amaguen sota els porxos com s’obren a petites placetes inesperades.

Continuem per camí d’accés al veïnat del Pedró passant pel conjunt escultòric de l’altar i creu de terme d’aquesta barriada. Un camí rural que transita entre camps ens porta fins La Vilosa on continuem per carretera fins a Sant Martí Vell, un altra poble de carrerons petits i costeruts, i de nou al punt de sortida.

Juny de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Esteve de Bordils. El Bordilenc. Sant Isidor de la Pera .Castell de Púbol o de Gala Dalí. Castell de Millàs. Casc antic i esglèsia de Sant Esteve de Madremanya.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismegirones.cat/