Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Gironès
GIR 002_Celrà
Espai d'Interès Natural de les Gavarres. Puig Alt. Serra Magina. Puig Estela. Muntanya de Sant
Celrà_Juià_Sant Martí Vell_Mare de Déu dels Àngels_Castell de Sant Miquel_Celrà
Mapes Comarcals de Catalunya. Gironès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 27 Km
Desnivell: 730 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GIR 003_Girona
GIR 004_Bordils
GIR 005_Juià
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Miradors de les Gavarres: Els Àngels i Castell de Sant Miquel

Visita per bones pistes i bonics senders a dos interessants edificacions, els Àngels i el Castell de Sant Miquel, arquitectònicament molt diferents però que tenen en comú una ubicació privilegiada al massís de les Gavarres que permet gaudir d’una gran panoràmica de pràcticament tota la demarcació de Girona.

Sortim de la Fàbrica de Celrà pel camí del Castell de Celrà, al sud del casc antic, coincident amb el PR que porta a Juià, que seguirem. Combinem pistes bones i algun tram de sender. Pel camí a Juià passem per l’antic forn de calç de can Guic i el mas Espolla.


Juià té un nucli antic genuí que conserva l’antic entramat de carrers solcat pel torrent de Vallboc. En destaca l’església parroquial de Sant Pere. Al davant hi tenim la rectoría, on es pot apreciar la naturalesa geològica de les Gavarres. Les pedres clares, escairades i amb fòssils, de les cantonades i de les llindes de les finestres són construïdes amb calcàries nummulítiques típiques de l’entorn de Girona. Les pedres fosques que basteixen la maçoneria de les parets en canvi són de llécol, les roques metamòrfiques dominants en amplis sectors del massís.

Per camí rural asfaltat ens diriguim cap a Sant Martí Vell. Del nucli antic en destaca l’església, amb el seu campanar acabat en punxa, coronat per un pinacle, i la munió de gàrgoles que envolten la torre.

Iniciem l’ascensió al Santuari dels Àngels. Pedalem per pistes bones entre pinedes, algun roure martinenc i sobretot alzines, en especial sureres. Pel camí, de tant en tant tenim imatges fragmentades del paisatge, preludi del que es pot gaudir des d’un punt alt del massís sense vegetació que ens amagi la visió. Podem evitar arribar al santuari per carretera fent diferents combinacions de pistes i senders paral·lels.

El Santuari dels Àngels és un dels més visitats i de més devoció de les terres gironines. És al cim del Puig Alt, a 484 m, des d’on es gaudeix d’una panoràmica extraordinària del pla de Girona, del Baix Empordà, de les illes Medes, els Pirineus, el Montseny i les Guilleries.

El tram des del santuari fins enllaçar amb la pista que porta al castell de Sant Miquel és realment exquisit, un sender totalment ciclable que s’inicia al mateix santuari, que marxa en paral.lel a la carretera creuant-la diverses vegades i transitant sempre per dintre del bonic bosc.

Passada la casa en runes de les Figues trobem a la dreta una pista molt bona que duu a Celrà passant pel magnífic emplaçament del castell de Sant Miquel. El conjunt està format per un fossat, inclou una ermita, dita de Sant Miquel Arcàngel, i una torre de guaita de base quadrada. La seva ubicació al cim permet el control sobre grans extensions del territori. La vista que hi ha des de dalt de la torre és de 360 graus, i abarca tota la Costa Brava des de Pals, tot el Pirineu, les Guilleries, el Montseny, la plana del Gironès i les Gavarres NW, amb el seu punt culminant del Puig Alt. Impressionant!!!

Una ràpida baixada ens porta de nou al lloc de sortida, Celrà.

Gener de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Forn de calç de can Guic. Juià. Sant Martí Vell. Santuari dels Àngels. Castell de Sant Miquel