Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Gironès
GIR 003_Girona
Espai d'Interès Natural les Gavarres
Girona_Quart_Llambilles_Sant Mateu de Montnegre_Mare de Déu dels Àngels_Castell de Sant Miquel_Sant Daniel_Girona
Mapes Comarcals de Catalunya. Gironès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 660 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GIR 001_Cassà de la Selva
GIR 002_Celrà
Sel 023_Riudellots de la Selva
GIR 004_Bordils
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Tres indrets de les Gavarres que no et pots perdre.

Des del bonic casc antic de Girona, per la via verda del carrilet, ens enfilem a les Gavarres per visitar tres centres d’interès de visita obligada, dos d’ells amb vistes de tot el Gironès: Sant Mateu de Montnegre, el Santuari dels Àngels i el castell de Sant Miquel.

Des de la catedral de Girona sortim a través del Call jueu, format per un laberint de carrerons i de patis que mantenen l'aura dels temps medievals. És un dels barris jueus més ben conservats d'arreu del món i una mostra evident de la importància que va tenir la cultura jueva a Girona.

Baixem a buscar la via verda, que trobem a costat de l’Onyar, el riu que travessa la ciutat. Des del pont sobre el riu gaudim de les façanes de les cases de l'Onyar, pintades de colors vius, que configuren la imatge més emblemàtica de Girona.

Sortim de la ciutat per la via verda del carrilet, enganxats a la riba esquerra del riu. És realment plaent compartir el camí amb caminants i ciclistes de totes les edats que aprofiten l’antiga línia de ferrocarril de via estreta, inaugurada el 1892 i que unia les ciutats de Sant Feliu de Guíxols i Girona, per passejar o pedalar com a activitat de lleure.

La via verda ens porta fins a Quart, un important referent de la ceràmica i la terrissa a Catalunya. Ja fa més de 700 anys, durant la baixa edat mitjana, un grup d'artesans s'establiren en aquesta zona, rica en terres argiloses, per desenvolupar la seva labor.

Des de Quart continuem fins el Veïnat de l’Estació, on deixem la via verda per enfilar cap al petit i tranquil nucli de Llambilles, que ens fa de porta d’entrada a les Gavarres. Prenem el camí de Sant Cristòfol, que deixem més endavant per endinsar-nos als plans de les finques de la Casanova i del Morrell, literalment coberta d’arbres fruiters. La pista s’endinsa cap al riu Bugantó i s’acaba convertint en un corriol solitari que ens connecta amb la pista que puja de Sant Cristòfol.

Arribem al nucli de Sant Mateu del Montnegre, bàsicament representat per la seva església d’origen romànic que ha sofert múltiples reformes, que no li treuen, però, l’encant que posseeix el conjunt de campanar, església, cementiri amb sepultures i masos adjacents.

Continuem ara cap el santuari de la Mare de Dèu dels Àngels, a l’inici per una pista poc freqüentada que ens evita la carretera, per connectar amb una pista ampla i rodadora que ens porta fins la carretera d’accès que evitem per una altra pista que es converteix en sender i que ens puja fins al segon objectiu de la ruta.

El Santuari dels Àngels és un dels santuaris més visitats i de més devoció de les terres gironines. És al cim del Puig Alt, a 484 m, des d’on és gaudeix d’una panoràmica extraordinària del pla de Girona, el Baix Empordà, les illes Medes, el Pirineu, el Montseny i les Guilleries.

El tram des del santuari fins enllaçar amb la pista que porta al castell de Sant Miquel, darrer dels objectius de la jornada, és realment exquisit, un sender totalment ciclable que s’inicia al mateix santuari i que marxa en paral.lel a la carretera tot creuant-la diverses vegades, transitant sempre per dintre del bonic bosc.

Passada la casa en runes de les Figues trobem a la dreta una pista molt bona que duu a Celrà passant pel magnífic emplaçament del castell de Sant Miquel. El conjunt està envoltat per un fossat, inclou una ermita, dita de Sant Miquel Arcàngel, i una torre de guaita de base quadrada. La seva ubicació al cim permet el control sobre grans extensions del territori. La vista que hi ha des de dalt de la torre és de 360 graus, i abarca tota la Costa Brava des de Pals, tot el Pirineu, les Guilleries, el Montseny, la plana del Gironès i el nord-oest de les Gavarres, amb el seu punt culminant del Puig Alt. Impresionant!!!

Iniciem el retorn a Girona pel camí que baixa a la vall de Sant Daniel. A l’inici ho fem per un ample sender trialer que passa per les ruïnes dels antics masos de can Miqueló i can Mistaire, dos clars exemples de l’arquitectura tradicional de l’habitada vall, ja que fins al s. XX les cases habitades ocupaven tot el territori de la vall i els seus vessants fins a les portes de la ciutat.

Des del mil·lenari monestir de Sant DanieL, únic monestir benedictí femení de Catalunya juntament amb Sant Pere de les Puelles (Barcelona), que ha persistit des d'època medieval i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, prenem un petit sender que ens porta fins a una de les portes de la muralla de la ciutat, on entrem, per la part alta, darrera la catedral: una arribada autènticament luxosa.


Febrer de 2016

CENTRES D’INTERÈS

Torre i Sant Cristòfol de Llambilles. Sant Mateu de Montnegre. Santuari dels Àngels. Castell de Sant Miquel. Monestir de Sant Daniel


ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.turismegirones.cat/