Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 015_Òdena
Conca d’Òdena. Muntanya de Mascafí. Espai Natural Protegit de les Roques Blanques. Serra de la Monja
Òdena_Maians_Sant Pau de la Guardia_Montserrat Parc_Coll del Bruc_Collada de cal Muset_Òdena
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoia. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 34 Km
Desnivell: 560 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ANO 003_Òdena
ANO 004_Òdena
ANO 007_Piera
ANO 010_Igualada
BLL 005_Esparreguera
ANO 018_Vilanova del Camí
BAG 054_Sant Salvador de Guardiola
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Carenant entre l’Anoia i el Cardener

Excel·lents vistes de la Conca d’Òdena i Montserrat, paisatges agrícoles, paisatges cremats, una antiga terrisseria tardo-romana dedicada a la producció de teules i maons o l’antic castell de Castellolí, guardià del territori conegut com a “Catalunya Vella”, són al·licients més que suficients per descobrir sense grans esforços aquest bonic territori.

Sortim d’Òdena navegant en direcció nord pel Camí d’Òdena a Can Brunet pedalant entre terres de secà que es trobem sota el domini dels contraforts de la serra de Rubió. Enllaçant diferents pistes arribem al nucli de Premanyer, sota mateix de l’altiplà on s’assenta el poble de Castellfollit del Boix, també conegut per la qualitat de les seves mongetes. Entre Òdena i el mas de Viladés passem per un important jaciment arqueològic, malgrat que sembla força deixat. En els camps de Viladés, a l'indret conegut com Ripoll de Can Brunet, hi trobem les restes d’una terrisseria d'època tardo-romana o visigòtica dedicada a la producció de teules romanes planes i corbes, i maons. Al jaciment, dividit en tres estructures arquitectòniques, podem veure clarament els forns i les àrees de magatzem.

Continuem en direcció a Maians, situat al límit amb l'Anoia, al peu del coll Gossem; fou un antic hostal al camí d'Igualada a Manresa. Resten ruïnes de la primitiva església romànica de Sant Andreu, sobre la qual s'hi construí l'església parroquial a la fi del segle XVIII.

Passem el mas de Can Ferrer, al bell mig de l’encreuament de les carreteres d’Igualada, Manresa i Castellfollit del Boix. Tenint de far la singular muntanya de Montserrat, iniciem el trajecte que ens durà a l’objectiu de la ruta, Sant Pau de la Guàrdia. Pedalem per la carena que fa de frontera hidrogràfica del Cardener i l’Anoia, tots dos afluents del Llobregat. Aquesta part del territori patí un incendi que deixa al descobert la fesomia dels relleus sinuosos per on pedalem i estructures que estaven amagades per la vegetació, com antigues barraques de vinya que la moderna agricultura ha arraconat. El contrast entre els relleus despullats on alternen conreus i petits boscos carbonitzats d’espigats troncs que apunten cap el cel i la verdor de les pinedes que sobreviuen al voltant, provoca certa basarda.

Sant Pau de la Guàrdia, un poble ubicat entre els colls de la Maçana i el Bruc, constitueix un bon mirador dels relleus que encerclen la conca d’Òdena i el Pla de Bages. Seguint el GR en direcció al Coll del Bruc travessem Montserrat Park, nucli de població fruit del descontrol urbanístic dels anys seixanta, un més dels molts que volten l’espai protegit de la muntanya de Montserrat.

Més enllà del coll deixem el GR, encara que el podríem seguir per un bonic sender fins a confluir amb la ruta prop de Cal Muset, i continuem fins als Plans de Can Soteres, on s’ubica la interessant finca, una mica desmarxada, del mateix nom.

Després d’un curt tram de pujada en direcció a la carena de Roques Blanques ens desviem per un divertit i planer corriol, molt agradable de fer. Sortim a una bona pista on iniciem el descens cap a la Conca d’Òdena. Passem per la curiosa finca de can Muset, conjunt format per l'antiga masia i un cos més modern, d'inicis del segle XX, amb una torre i decoració modernista. Opcionalment ens podem desviar per visitar les restes de l’antic Castell de Castellolí, antigament conegut com a Castell d'Aulí. Del recinte encara es conserven importants fragments de muralla, una gran cisterna i dues estances cobertes amb volta de mig punt. En un dels extrems es conserva l'absis, guarnit amb bandes llombardes, de la que va ser església romànica de Sant Feliu.

La baixada ens regala unes excel·lents panoràmiques de tota l’extensió de la Conca d’Òdena i els pobles que s’hi assenten. Quan arribem al punt més baix fem un petit tram per la carretera en sentit contrari per no fer una llarga volta i enllacem amb una pista que ens porta, entre vinyes que es desenvolupen en una fondalada que fa milions d’anys estava coberta per un mar interior, de nou a Òdena.

Juny de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Pau de la Guàrdia. Cal Muset. Castell de Castellolí.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://anoiaturisme.cat/mapa/menjar-i-dormir/