Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 016_Igualada
Espai d'Interès Natural de la Serra de Miralles-Queralt. Tossa de Montbui. Conca d’Òdena
Igualada_Santa Margarida de Montbui_Santa Maria de la Tossa_Coll Vendrell_Coll de ca l’Amigó_Sentfores_Sant Martí de Tous_Jorba_L’Espelt_Igualada
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoia. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 860 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ANO 010_Igualada
ANO 011_Santa Margarida de Montbui
ANO 012_Sant Martí de Tous
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant per la Conca d’Òdena

La ruta orbita pel nord d’Igualada i ens enllaça els nuclis de Santa Margarida de Montbui, Sant Martí de Tous i Jorba descobrint-nos petites joies històriques. La bonica volta per la part alta de la Conca d’Òdena ens depara una agradable sorpresa amb el conjunt arquitectònic ubicat a la Tossa de Montbui, un mirador excepcional de tota la conca i els relleus que tanquen aquesta depressió, format pel castell i la interessant església preromànica de Santa Maria.

Deixem Igualada en direcció sud travessant el riu Anoia per una passera de ciment. Remuntem fins al pla i seguim la senyalització que ens portarà a la Tossa de Montbui passant pel nucli antic de Santa Margarida de Montbui. La pujada final a la Tossa és molt costeruda, continua i exigent físicament.

L’esforç esmerçat en la pujada és amplament recompensada per les impressionants panoràmiques de la Conca d’Odena; pràcticament gaudim de tot el territori de la ruta proposada, de la singular muntanya de Montserrat i fins i tot de les serres prepirinenques del Cadí i Port del Compte. I això no és tot, endinsar-se a l’interior de Santa Maria de la Tossa de Montbui, una església preromànica construïda a finals del segle X situada al recinte del castell de Montbui, es una meravellosa sorpresa. Les tres naus preromàniques, les arcades que descansen sobre curtes i massisses columnes i la imatge romànica del segle XIII de la Mare de Déu de Gràcia no deixen indiferents.

Continuem la ruta carenant per la serra de Miralles pel vessant nord enllaçant colls, un darrera l’altre. Passat el Coll de Vendrell, després d’una curta baixada, remuntem un petit tram per passar al vessant sud, pujar al coll de Ca l’Amigo i iniciar el descens cap al nucli de Sant Martí de Tous passant pel santuari marià de Sentfores.

El poble de Sant Martí de Tous està situat als peus del turó on s'edificà el castell a redós del qual el poble ha anat creixent des de fa més de mil anys. És interessant de passejar-se per l'interior de la població i contemplar carrers -com el de les Voltes- que recorden el seu passat medieval.

Continuem per diferents pistes que transcorren entre la part alta del Pla de la Pineda i la vessant sud i est del Pla del Magre per arribar a Jorba, un petit nucli, probablement turmentat per la proximitat de l’autovia, coronat per les restes del seu antic castell. A Jorba pugem al turó on hi ha els vestigis del castell, des del qual podem gaudir d’una bona panoràmica de l’entorn proper, i una mica més amunt ens desviem a la dreta perfilant les costes de Sant Salvador i de Puiggròs fins arribar al mas del mateix nom.

Continuem per sota del mas enllaçant amb una pista que ens duu a l’Espelt. Una pista a tocar de l’ermita de Santa Magdalena ens permet arribar de nou al punt de sortida.

Gener de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de la Tossa de Montbui. Castell de Montbui. Santuari de Sentfores. Castell de Jorba.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.igualadaturisme.cat/