Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 017_Tartareu
Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. Pantà de Camarassa. Serra de Montclús. Serra de Millà
Tartareu_Les Avellanes. Santa Linya_Port d’Ager_ Els Masos de Millà_Tartareu
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 46 Km
Desnivell: 1130 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 012_Os de Balaguer
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De Tartareu a Port d’Ager. Aspres del Montsec

Una ampla volta per un territori conegut com els Aspres del Montsec que, malgrat el nom, ens descobreix llocs paisatgístics de gran bellesa com “el Balconet”, un mirador excepcional literalment penjat damunt la cinglera que s’aixeca vertical damunt el Pantà de Camarasa, les abruptes serres que conformen el Montsec o el singular Pla de les Bruixes. Ubicades al bell mig d’aquesta espectacular natura visitarem raconades aïllades com Santa Linya o la bonica ermita de Sant Jaume de Cas.

Des de Tartareu baixem al Barranc Sardina on comença una pista que volta pel sud la muntanya de Roca Figuera. El camí per relleus ondulants ens porta directament al poble de Les Avellanes entre extensions de cultius de cereals. Perdem velocitat ràpidament per la carretera de Santa Linya. El paisatge que davalla cap el pantà de Camarasa és engrescador i del mateix ens crida l’atenció el gran turó que s’aixeca ostentosament a l’esquerra de la vall, dominant el barranc de Sant Miquel que discorre, pregon, als seus peus. El contrallum del sol emergent de la matinada no ens deixa veure en un primer moment el poble de Santa Linya enganxat literalment a la roca del cimal. Coronant el turó hi havia el castell de Santa Linya que originàriament fou un «hisn» islàmic que formava part de la línia fronterera establerta en aquella zona els segles X i XI encara que no es coneixen notícies històriques de la seva etapa musulmana.

Quan la vall s’enfonsa abruptament cap el pantà continuem per la carretera que porta al poble. Santa Linya traspua pau i calma per tots els seus carrerons. Al costat de l’església s’arrengleren rodets de pedres de diferents masies del voltant, un clar exemple de les activitats agrícoles de la zona, típicament de secà, lligat als processos de transformació del blat.

Passem per davant de la capella d'origen romànic de Sant Salvador en el camí cap un dels atractius paisatgístics del dia, “El Balconet de Santa Linya”, un mirador natural penjat dalt del cingle de la dreta del pantà de Camarasa, 330 metres verticals sobre les aigües, amb una vista excepcional del vermells penya-segats del Coscoll o el congost de Terradets.

Desfem un tram de camí i ens desviem per una pista en desús que es desenvolupa per un serrat pedregós, on creix abundant l’alzina de carrascar, que ens obliga posar peu a terra en els trams més costeruts. Enllacem amb la pista que puja de Santa Linya que ens permet rodar en bones condicions en direcció a la carena del Serrat de Montclús coronada per la Torre del Cas. Tornem a navegar entre grans extensions de cereals que en aquesta època de l’any vesteixen el paisatge d’un bonic daurat intensificat per la llum del sol estiuenc.

Coronem la carena i ens desviem momentàniament per visitar el conjunt arquitectònic del castell de Cas, del que tant sols resten alguns murs, dues torres, una d’elles restaurada i la bonica ermita romànica de Sant Jaume, una excel·lent sorpresa del viatge.

Naveguem ara per l’ampla carena de la Serra de Montclús cap al Coll d’Àger. L’aèria imatge de la vall d’Àger tancada per l’abrupte serra del Montsec d’Ares acompanya la nostra pedalada. Al final de la vall el congost de Terradets, el Montsec de Rúbies i la Muntanya de Sant Mamet acaben de dibuixar el territori on comença estrictament el Prepirineu.

A Port d’Àger continuem per la pista que porta a Millà, antic nucli que en el seu temps fou tant important com Àger. Passem a tocar del turó que acollia el ara abandonat nucli de Montlleó i just abans de perdre alçada cap a Sant Llobí, ens desviem a l’esquerra per la pista que puja al Pla de les Bruixes, una singular i bonica esplanada des de la qual tenim bones vistes de les serres prepirinenques. Una pista pedregosa ens baixa a la Plana dels Masos de Millà, nucli que deixem a la dreta. Continuem per un camí rural asfaltat que duu a Blancafort i que passa prop del que fou una torre de defensa dels Masos de Millà. Més endavant ens desviem en direcció al Mas de l’Andal. Passada la casa ens deixem caure cap al Barranc d’Espinau des d’on, en ràpida baixada, arribem de nou a Tartareu.

Juny de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de les Avellanes. Sant Salvador de les Avellanes. El Balconet de Santa Linya. Sant Jaume de Cas. Torres de Cas i Masos de Millà.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.monestirdelesavellanes.com/