Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 005_Camarasa
Serra Carbonera. Congost del Mu. Muntanya de Sant Mamet. Espai protegit Aiguabarreig Segre-Noguera P
Camarasa_Alòs de Balaguer_Sant Martí de la Nou_Camarasa
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 34 Km
Desnivell: 1020 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 004_Balaguer
NOG 006_Alòs de Balaguer
NOG 007_Baldomar
NOG 011_Figuerola de Meià
NOG 020_Alòs de Balaguer
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Congost de Mu

La volta al Congost de Mu per la part superior de la serralada nord que el tanca permet gaudir de l’espectacular paisatge del seu entorn més immediat: les verticals serralades prepirinenques del Montsant, les vertiginoses parets del pantà de Camarasa i del Montroig. Un trajecte que culmina amb una sensacional sendera que salvant un descens de mes de 350 metres de desnivell en deixa a la confluència entre el Segre i la Noguera Pallaresa.


El punt de sortida és Camarasa, un poble ubicat al marge esquerre del riu Segre i porta d’entrada al Prepirineu del Pallars . Enfilem per la pista que duu a l’ermita de Sant Jordi i més tard, continuem pel camí d’Alòs de Balaguer. Naveguem entre cultius de secà sota mateix de les abruptes parets de la Serra Carbonera. Les verticals parets ens acompanyen també durant la baixada al fons de la vall i son el preludi de l’estret del congost de Mu.

Arribem a Alòs de Balaguer pel marge esquerre del Segre. Pugem per carrerons costeruts per enllaçar amb la pista de pujada a San Mamet, ample i rodadora, que seguim just fins trobar la desviació de la Maçana. La nova pista, de paviment menys uniforme però més agradable des del punt de vista d’un ciclista de muntanya, s’endinsa pel bonic barranc de Les Segues, de relleus pedregosos i d’escassa vegetació. Sobre una plataforma rocosa veiem les restes de Sant Martí de la Nou, una església que formava part de l’antic nucli medieval, ara extingit, del mateix nom.

Arribem a un petit altiplà, molt definit, assentat en una ample collada entre les vessants sud de la muntanya de Sant Mamet i l’esquerpa vessant que delimita el congost del Mu des del nord. Els antics camps que hi havia en aquesta àrea s’estan recuperant formant com petits oasis entre el bosc d’alzinars.


A l’abandonat Corral de Pereferrer, marxem en direcció sud, cap al puig de Castellàs. Arribem als límits de l’altiplà continuant arran de cinglera i evitant caure al barranc de Palomar. En aquesta part del recorregut tenim una magnífica panoràmica dels Montsants amb les seves siluetes escarpades i de verticals cingleres, que semblen tallades amb ganivet, que tanquen el pantà de Camarasa.

Un cop superat la capçalera del barranc de Palomar tornem en direcció sud per anar a buscar el pas que ens permetrà baixar al Congost de Mu. Arribem a la vertical paret dels cingles de Penalta, un punt de vertígen amb una esplèndida i aèria vista del Pantà de Camarasa, la vessant nord dels cims del Montroig i el cim del Mu a la Serra Carbonera.

Continuem fins trobar el sender que fent llaçades ens permet baixar a la presa del pantà de Mu, a la sortida del congost. Una baixada trialera de mes de 350 metres de desnivell per un camí en força bon estat, encara que l’aigua el va malmetent, i de pendents en general suaus al llarg de tot el trajecte. La visió del pantà, estret i allargassat, atrapat entre les parets del Congost de Mu converteixen el descens en un apassionant trajecte per a qualsevol biker que li agradin els corriols aeris.

Una passarel·la en permet travessar el pantà i un singular camí artificial ancorat a la mateixa roca i protegit amb baranes ens porta a la presa de l’embassament. En un extrem de la presa veiem un curiós canal que serveix perquè les truites puguin remuntar el riu. Som a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, un punt de trobada espectacular, voltat de parets rocoses i verticals que ens acompanyen durant el trajecte que ens queda per arribar a Camarasa.

Octubrede 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Martí de la Nou. El Congost de Mu. Castell d’Alòs de Balaguer

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.ccnoguera.cat/camarasa/