Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 026_Casa dels Peixos (Baronía de Rialp)
Espai Natural Protegit de la Serra d'Aubenç i Roc de Cogul
La Casa dels Peixos_Cortiuda_Collada de Rams_Pallerols_Palou_La Casa dels Peixos
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1133 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 003_Peramola
AUR 035_Peramola
AUR 037_Cortiuda
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El despoblat de Cortiuda

Des de la Casa dels Peixos, una piscifactoria del Mas el Molí Nou, remuntem un curt tram el Rialb, un riu d’aigües clares i límpides que recull dels nombrosos i feréstecs barrancs que es desprenen de les serres de Carreu, Sant Joan, Boumort i Aubenç, fins trobar el pas que ens permet travessar-lo.

Remuntem profundament emboscats fins al nucli de població del Puig, actualment despoblat i un més dels molts que conformen el municipi de la Baronia de Rialb, on visitem la bonica ermita de Sant Andreu del Puig, un edifici del segle XI, quan es van construir les esglésies romàniques de la Baronia de Rialb: una nau de base romànica però molt modificada amb afegits posteriors.

Deixem a l’esquerra el camí de Gavarra i continuem pujant per bona pista fins al mas de Vila-Rubià, des d’on tenim una bona vista dels tossals de la serra d’Aubenç que miren a migdia, marcats per abruptes relleus que guanyen força a mesura que ens acostem a l’altiplà on s’ubica el despoblat de Cortiuda. Ens acostem fins a les restes de l’antic nucli de població, ubicat en un petit turó als peus dels vertiginosos vessants d’Aubenç. Des d’aquesta talaia natural les panoràmiques a ponent abasten bona part del territori que delimita la geografia del municipi de la Baronia de Rialb, un paisatge vertebrat pel riu Rialb. Més enllà encara, les serres de Montsec de Rúbies, de parets verticals, i de Sant Mamet s’imposen en aquest paisatge. Destaca també la singular morfologia cònica del turó de Montmagastre, encara que amb menys entitat.

Marxem del poble per la pista que puja des de Peramola. Aviat ens sorprenen gratament les impactants moles conglomerades del Corb i Sant Honorat, una potent imatge que ens acompanya fins el mas la Móra de Cortiuda, on hi ha una capella romànica, punt on deixem la pista principal. Enllacem més endavant amb la pista que baixa al mas Canes*. Perdem alçada per la isolada vall llaurada pel Torrent de Rialb, que desemboca en el riu mare, el Rialb, opció que escurça la ruta passant pel mas Confós si no es vol pujar a Pallerols. En el trencall que duu al mas Confós remuntem fins la Collada del Ram, pas obligat per arribar al lloc de Pallerols, que aplega l’església, la rectoria i dues cases més, una d’elles l’antiga escola, ara un allotjament rural.

L'església de Sant Esteve de Pallerols (s. XI) és una construcció neoclàssica que conserva bona part de l'església romànica. En el seu interior hi roman la imatge de la Mare de Déu del Roser de Pallerols, que hi té uns goigs dedicats. Juntament amb l'església hi ha l'edifici de la rectoria, on fins a mitjans del segle XX s'hi hostatjava el rector d'aquesta parròquia. Des d’aquí surt un camí històric que enllaça amb Andorra, travessant la serres d’Aubenç i Ares, en memòria del camí de l’exili que utilitzà el fundador de l’Opus.

Iniciem el descens per la pista que marxa des de l’esplanada de l’església per la carena de la Serra de Palou, baixa a la Rasa de Cornudella, que recorre fins sortir a tocar de Palou, on hi ha la bonica ermita de Sant Miquel, i baixa per tram asfaltat al fons de la vall drenada pel Rialb, des d’on remuntem riu amunt fins al lloc de sortida.

Febrer de 2020

• La ruta inicialment dissenyada anava directament del mas la Móra de Cortiuda a Pallerols passant pel mas de Montllevir, remuntant la carena de la Serra d’Arcosa: un trajecte més interessant, però la finca està completament tancada, una extensió enorme que talla molts camins, per la empresa cinegètica Hunting Pyrinees que ofereix “Caça per acostament”, consistent en la recerca d'un animal, efectuant després un acostament sigilós per a matar-lo (un joc pervers). Una activitat lícita encara que tancar els camins no ho sigui. Montllevir era un lloc de pas en el camí cap a Andorra de la fugida de Josep Maria Escrivà. Una associació lligada a aquest nom està intentant que reobrin aquest camí per poder circular-hi lliurement. Trobareu al paquet de tracks aquesta opció per si finalment s’aconsegueix poder passar.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Miquel de Cortiuda. Capella de la Mare de Déu del Roser de la Móra. Sant Esteve de Pallerols. Sant Miquel de Palou

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.baroniarialb.cat/turisme/