Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 006_Alòs de Balaguer
Serra del Montsec. Muntanya de Sant Mamet
Alòs de Balaguer_Ermita de Sant Miquel_Corral dels Cóms_Coll de Ferrús_Sant Mamet_Coll de Ferrús_Sant Martí de la Nou_Alòs de Balaguer
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1195 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 003_Fontllonga
NOG 004_Balaguer
NOG 007_Baldomar
NOG 011_Figuerola de Meià
NOG 005_Camarasa
NOG 020_Alòs de Balaguer
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El vigilant dels Montsecs

Ascensió al cim de Sant Mamet, uns dels magnífics miradors naturals del Prepirineu i la Depressió Central. Una ruta per barrancs feréstecs i camins aïllats, lluny dels circuits turístics i desconegut per la immensa majoria, que ens ofereix des del seu cim arrodonit unes impressionants vistes del Prepirineu i els paisatges planers de les terres de Lleida.

Iniciem la ruta pel camí de Sant Mamet, senyalitzat, però el deixem quan trobem la pista que duu a l’ermita de Sant Miquel, ubicada en un petit pla separat del poble pel Barranc del Prat. Continuem per la pista que va guanyant alçada pels costers del cim de la Pedra Rodona, que de lluny sembla una torre de defensa i que ens serveix de guia.

La pista passa per l’esquerra de la singular agulla rocosa evitant caure al Barranc Granolla, que des d’aquesta aèria perspectiva esdevé sorprenentment bell i inaccessible degut a les verticals parets. Entrem de dret en l’estretor ofegadora del barranc pedalant amb convicció per progressar en un camí de trams costeruts i pedregosos. L’esforç constant s’acaba quan assolim l’ample collada del Corral dels Cóms. Finalment, el paisatge s’eixampla i la intuïció ens indica que només és el preludi del que ens espera.

Trobem la pista que puja a Sant Mamet, ampla i amb un ferm compactat que ens permet rodar amb comoditat. La celeritat infligida a la bicicleta ens porta ràpidament a Coll de Ferrús. El coll representa un punt d’inflexió de la ruta, ja que a l’esquerra surt la pista per on continuarem un cop assolit el cim de Sant Mamet.

Ens queden poc més de quatre quilòmetres per assolir el cim. A mesura que avancem, les panoràmiques es multipliquen exponencialment i el paisatge que envolta la muntanya se’ns apareix amb imatges fragmentades d’un puzle que completem quan assolim el cim. Una volta a la petita ermita ens il·lustra el paisatge més proper: fixant la mirada al nord gairebé toquem les impressionants parets dels Montsec d’Ares i Rúbies, amb el congost de Terradets que els fa de nexe i alhora és la porta d’accès al Pallars. Darrere el Montsec veiem clarament el cims del Pirineu Central o les serralades prepirinenques de llevant que un coneixedor del territori identificarà sense problemes: Cadí, Ensija o Rasos de Peguera. Finalment, l’arc visual que domina la vista en direcció sud abasta tota la Depressió Central, només escapçada per la proximitat del Mont-roig, que la climatologia del dia ha convertit en una gran mar de boira. Realment impressionant.

Encara afectats iniciem el descens fins a Coll de Ferrús, trencant novament el paisatge viscut al cim i saborejant-lo per darrera vegada. La pista que prenem a Coll de Ferrús no és excessivament bona, però no presenta problemes per al descens, el qual després d’una llarga llaçada pels costers que moren en el petit altiplà que tanca el congost del Mu, ens deixa a Sant Martí de la Nou, un antic nucli medieval ara desaparegut que porta el nom de les restes de l’ermita que podem veure ubicada sobre una talaia rocosa.

Continuem per la pista que recorre el bonic barranc de les Segues, de relleus pedregosos i d’escassa vegetació, fins trobar novament la pista de Sant Mamet que puja des d’Alòs de Balaguer i que seguim per acabar la ruta, encara que la proposta passa per desviar-nos per visitar l’impressionant castell d’Alòs, un dels més grans i més complexos d'aquesta comarca.

Novembre de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Sant Miquel. Ermita de Sant Mamet. Castell d’Alòs de Balaguer.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.femturisme.cat/es/comarcas/la-noguera
www.lleidatur.com/Turismo