Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Conca de Barberà
CBA 003_Santa Coloma de Queralt
Espai d''''Interès Natural de la Serra de Miralles-Queralt
Santa Coloma de Queralt_Bellprat_Castell de Queralt_Collet dels Apòstols_Sant Magí de Brufaganya_Santa Perpètua de Gaià_Pontils_Sant Gallard_Santa Coloma de Queralt
Mapes Comarcals de Catalunya. Conca de Barberà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 815 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
CBA 002_Pontils
CBA 004_Les Piles
CBA 007_Santa Coloma de Queralt
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Contrades recòndites de l’Alt Gaià

Ruta que transita per territoris que separen la depressió central de la serralada prelitoral i visita el Castell de Queralt i el conjunt monumental de Santa Perpètua de Gaià, que formaven la darrera frontera entre l’Islam i els comtats cristians a la vall del Gaià.


Sortim de Santa Coloma de Queralt des de les Fonts dels Comtes, també conegudes popularment com “Les Fonts de les Canelles”. La construcció de la font data de l’any 1614. Durant molts anys aquesta va ser l’única font pública de la vila i degut a l''''abundància d’aigua es construïren al seu costat un abeurador per a animals i uns rentadors públics que funcionaren fins els anys 70 del segle XX.

En direcció al cementiri trobem el camí del poble d’Aguiló, que és perfila altiu a l’horitzó. Passat el polígon industrial, motiu de la brutícia que omple els camps del voltant, ens desviem a la dreta en direcció a la deixada masia d’en Briàs, un interessant edifici de planta baixa i dos pisos, amb un cos central més elevat on hi ha les golfes. Aquest cos té un coronament ondulat, típicament barroc, a la façana posterior. Aquesta casa pairal encara perdura com a símbol i testimoni d’una forma d’entendre la vida avui ja oblidada, i la seva fesomia, imponent, desafia el pas del temps amb elegància.

Arribem a Bellprat desprès d’una ???? que s''''ha convertit en la primera Vila del Llibre de Catalunya. Una Vila del Llibre és un indret rural d''''interès històric o de bellesa natural que ha trobat en el món del llibre i tota la cultura que hi ha al voltant l''''excusa per sortir de l''''oblit i donar una segona oportunitat a les velles cases rurals, convertint-les en sales d''''exposicions, llibreries de vell i espais per realitzar-hi xerrades i presentacions de llibres.

En direcció a Sant Martí de Tous trobem la pista que puja al Castell de Queralt, el qual veiem atalaiat a l''''extrem de la llarga serra del mateix nom. Des del castell es domina una magnífica panoràmica sobre les comarques de l''''Anoia, la Segarra i la Conca de Barberà; en resten unes poques ruïnes i de la seva capella, l''''església romànica de Sant Cristòfol de Queralt, només el mur de ponent amb el seu campanar d’espadanya.

Baixem fins al peu del turó per visitar l’ermita romànica de Sant Jaume de Queralt i després d’un ràpid descens sortim a la carretera, que seguim a l’esquerra. Ens desviem per la carretera de Pontils, tot just uns metres, per enllaçar amb la pista que a través del collet dels Apòstols porta al santuari de Sant Magí de Brufaganya. En aquest indret, segons explica la tradició, hi féu penitència el sant i màrtir de la ciutat de Tarragona. Per un camí empedrat baixem al centre de la vall on trobem la bonica Capella de les Fonts que, també segons la tradició, féu brollar Sant Magí per calmar la set dels seus perseguidors.

Remuntem un petit collet al vessant nord de la serra de Brufaganya i la perfilem fins caure de ple a l’alta vall del Gaià. Sobtadament apareix davant nostre el poderós conjunt monumental de Santa Perpètua de Gaià, la bellesa del qual ens atrau poderosament i ens treu momentàniament de la ruta.

Tot el conjunt, emplaçat en una planícia estreta i allargada damunt d’un altiu cingle sobre el riu Gaià des d’on es controla el congost on transcorre l’antic camí, engloba diverses empremtes i ruïnes d’edificacions originàries del segle X i posteriors, entre les quals destaquen dues construccions d’excepcional valor històric i documental: la singular torre de planta triangular alt medieval, restaurada, i el considerable i harmònic volum de l’església neoclàssica, molt deteriorada. La torre de defensa és l’element d’identitat inconfusible d’aquest paratge únic que és el curs alt del riu Gaià i un testimoni excepcional d’arquitectura militar de l’Alt Gaià, que pertanyia a la frontera entre l’Islam i els comtats cristians.

Arribem per carretera a Pontils i seguint el PR vora el Gaià arribarem de nou a Santa Coloma de Queralt. Pel camí passem pel minúscul nucli de Sant Gallard, originat a l''''edat mitjana a redós d''''un castell del qual no hi ha restes identificables, tot i que una de les cases del poble es coneix com “el Castell”. Al davant de l''''església hi ha la casa pairal de la família materna d''''Antoni Gaudí.

Març de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Mas d''''en Briàs. Castell de Queralt. Sant Jaume de Queralt. Sant Magí de Brufaganya. Torre i església de Santa Perpètua de Gaià.

ALLOTJAMENTS/RESTAURANTS
http://www.stacqueralt.altanet.org/turisme