Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 015_Pont de l’Orrit
Espai d'interès natural de Vall Alta de Serradell-La Terreta-Serra de Sant Gervàs.
Pont de l’Orrit_Sapeira_El Castellet_Espluga de Serra_Les Collades_La Torre de Tamúrcia_Pont de l’Orrit
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 29 Km
Desnivell: 630 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 016_Pont de l’Orrit
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La vall dels voltors

Es fàcil veure voltors per La Terreta, sobre tot quan els alimenten, planejant prop de les imponents cingleres de la Serra de Sant Gervàs i les abruptes agulles de les Roques del Castellet o sobrevolant els seus pobles, petits nuclis semi-ocupats per “neo-rurals” escampats a la part alta dels profunds barrancs, fruit de la intensa erosió fluvial i la manca de vegetació

Des de Pont d’Orrit pedalem per la pacífica carretera que condueix a Sapeira per la vall del barranc de l’Espluga Freda, nom que pren del despoblat que s’assenta a la part alta de la fondalada, una clotada de terres erosionades d’un intens color vermell que li donen una personalitat singular.

Sapeira està ubicat damunt l’estreta carena que separa les valls del Saló i l’Espluga Freda. La seva situació privilegiada la converteix en un gran mirador de la Terreta des d0on es dominen els imponents relleus rocosos de la Serra de Sant Gervàs i les Roques de Castellet, parets verticals que ja no ens deixaran en tota la ruta.
Recorrem la part alta de la capçalera de la vall del Barranc del Solà, en direcció als imponents i abruptes relleus conglomerats que s’estenen als peus del Pic de Lleràs. Passem per sota mateix de les verticals parets i agulles que tanquen la vall pedalant per paratges de gran bellesa. Als peus del nucli d’El Castellet es desplega ufanosa, la roureda d’Aulàs, la roureda plana més extensa del Prepirineu català.

Sempre protegits per les “parets montserratines” continuem remuntant fins el nucli més gran de la Terreta, Espluga de Serra, un agrupament de cases que va créixer a l’entorn de l'església d'origen romànic de Sant Esteve i a redós del castell formant antigament una unitat fortificada. El topònim d’Espluga de Serra fa referència a una antiga cova utilitzada com ha refugi natural.

De camí a La Torre de Tamurcia ens espera el tram sens dubte més espectacular de la ruta, un trajecte difícil d’oblidar. Llisquem per la carena de les Collades, sobrevolant els profunds barrancs i gaudint de la presencia intimidant de les parets de la Serra de Sant Gervàs que sembla abraçar-nos mentre ens allunyem dels relleus abruptes que tanquen la Terreta. Al Mirador de les Collades, punt de parada de la ruta dels Voltors, fem una pausa per digerir el fabulós banquet paisatgístic que ens envolta: la verticals parets de la Serra de les Roques de Castellet que semblen torres fortificades que vigilen el territori.

A La Torre de Tamurcia trobem el Casal dels Voltors, punt d’informació i centre d’observació i d’estudi dels rapinyaires nidificants. Deixant el poble continuem per un sender que marxa en paral·lel a la carretera i, més endavant per una pista que entre camps baixa al fons del barranc de Saló. El despoblament fa que els camps als peus de Torre de Tamúrcia esdevinguin un espai de lluita entre el bosc que va avançant i les pastures i els camps de cereals que es resisteixen a desaparèixer. Durant la baixada, si ha plogut, podem trobar algun petit tram fangós (una argila tant fina que s’enganxa a la roda i que fa impossible pedalar i fins i tot caminar; qui ho ha viscut segur que sap de que parlem).

Sortim de la vall del Torrent del Saló pel marge dret del barranc, pedregós i d’amplada considerable, típic dels paisatges d’escassa vegetació, i continuem pel marge esquerra de la Ribagorça per tornar al punt de sortida.

Març de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de Sapeira. El Castellet. Sant Esteve de l’Espluga de Serra. La Torre de Tamúrcia

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.areny.com/pdf/master/sources/