Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 024_La Pobleta de Vellveí
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Roc de Sant Aventí. Estany de Montcortès. Vall d’Ancs
La Pobleta de Vellveí_Estany de Montcortès_Montcortès_Bretui_Sellui_Ancs_Collada de Sant Quirí_Pobellà_Paüls de Flamissel_La Plana de Mont-ros_Pobleta de Vellveí
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 39 Km
Desnivell: 1280 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 004_La Torre de Cabdella
PAS 021_Gerri de la Sal (Baix Pallars)
PAJ 025_Senterada
PAS 022_Peramea
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Una ruta de cine.

Fantàstica ruta de panoràmiques immillorables dels relleus pirinencs que volten la Vall Fosca, accés sud del Parc Nacional d’Aigúestortes i Estany de Sant Maurici. La ruta volta la Serra Espina, divisòria entre la vall d’Ancs i la Vall Fosca, visitant el despoblat d’Ancs i l’estany de Montcortès, un estany càrstic excepcional. La tornada es fa per un antic camí de gran bellesa que marxa a mitja alçada i que ens permet evitar l’asfalt fins passat el poble de Plana de Mont-ros.

Anem carretera avall i ens desviem just abans de travessar el Flamissell, riu que vertebra la vall Fosca, en direcció a la Borda de la Pobleta, una construcció típica d’alta muntanya que originàriament eren cabanes per guardar palla, fems, eines de conreu, etc, o per guardar-hi bestiar a les nits. La planta baixa es destinava a corral de bestiar i la superior a paller.

Guanyem alçada per la vessant nord del Roc de Sant Aventí seguint un antic camí de ferradura que s’esmuny per un bosc de frondosa vegetació que engoleix al viatger. La boirina que embolcalla l’ambient per la manca de llum i la humitat omple el paisatge de màgia.

Arribem a l’idíl·lic Estany de Montcortès, Un paratge idíl·lic totalment inusual ja que és una formació d’origen càrstic que juntament amb els estanys de Basturs és l'únic d'origen no glacial dels Pirineus.. Per carretera enllacem els nuclis de Montcortès i Bretui.

Montcortès té l'església de Sant Martí i dues capelles més, en el mateix poble, la de Sant Sebastià, pràcticament abandonada, i la de la Mare de Déu dels Àngels, en ruïnes. A migdia del poble hi ha, encara, les ruïnes de la capella barroca de Sant Miquel de Montcortès. En un lloc destacat del poble hi ha el vell edifici conegut popularment com a la Rectoria, que probablement correspondria a l'antic castell.

A Bretui prenem el camí de Llessui, a la vall d’Ancs. En el primer tram del trajecte gaudim de molt bones vistes del Pla de Corts, un magnífic altiplà que s’enlaira per sobre de les parets dels congostos que la Noguera Pallaresa ha modelat amb precisió. Al fons, tancant la gran conca del Pallars Jussà, sobresurt del paisatge el Montsec, barrera meridional de la comarca.

Entrem de ple a la Vall d’Ancs, una vall angosta i feréstega encaixada entre les serres Espina i de Culroi que desaigua a la Noguera. Passem pel bonic nucli de Llessui, un topònim que com molts del Pallars son d’arrel basca. Iniciem la remuntada immersos en la profunditat de la vall cap a la capçalera de la mateixa per llocs que semblen a primer cop d’ull impossibles. Els colors de la tardor llueixen esplendorosos pels costers de les dues serres que la tanquen. Quan la vall s’obre, a mitja alçada, apareix a la part alta el poble d’Ancs dominant estratègicament tota la vall des de la seva talaia.

Ancs, pràcticament despoblat, té dues esglésies dedicades a Santa Cecília en el mateix poble: la vella, en ruïnes, a la part baixa del poble (Santa Cecília Vella d'Ancs) i la nova, parroquial (Santa Cecília d'Ancs). Continuem guanyant alçada fins la collada de Sant Quiri des d’on continuem de pla per una pista que marxa per la vessant ponentina del Tuc de la Cometa. Un trajecte impressionant davant mateix dels cims pirinencs nevats que semblen abraonar-se sobre nostre. L’ambient d’alta muntanya impregna cada pedalada. La bellesa del moment omple d’energia renovada els músculs cansats.

Una ràpida baixada ens deixa a Pobellà, un poble que s'estructura a partir de la placeta davant de l'església de Sant Miquel. Per la seva estructura, es pot reconèixer encara que havia estat un poble clos, amb les mateixes cases formant el tancat i un sol carrer de forma circular en el seu interior, a partir del qual se n'ordenen dos de més petits. Sortint del poble en direcció a Mont-ras ens desviem cap al cementiri continuant pel camí vell que duu a Paüls de Flamissell.

Continuem per un camí històric que enllaçava el poble amb la vall, a l’alçada de La Plana de Mont-ras. Un trajecte preciós a mitja alçada sobrevolant la vall fosca per vessants que cauen en picat cap al Flamissell. Un camí on es fàcil recular a temps passats quan les mercaderies es traginaven amb animals de quatre potes o els farratges es portaven en carros.

Un trajecte de somni, excels i exquisit que posa la cirereta a una ruta que es recordarà durant molt de temps. Des de la Plana de Mont-ros anem per carretera fins a la Pobleta de Bellveí.

Novembre de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Estany de Montcortés. Sant Martí de Montcortés. Sant Esteve de Bretui. Santa Coloma de Sellui. Castell de la Clua. Sant Miquel de Pobellà. Sant Iscle de Paüls.