Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 030_La Pobla de Segur
Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt. Muntanya del Roc de Sant Aventí. Congost d’Erinyà. Roqu
La Pobla de Segur_Montsor_Coll de Montsor_La Pobla de Segur
Mapas comarcales de Cataluña. Pallars Jussà. 1: 50.000. Instituto Cartográfico de Cataluña (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 930 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 013_Senterada
PAJ 014_La Pobla de Segur
PAS 022_Peramea
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Despoblat de Montsor

Per Montsor, un despoblat al nord del terme municipal de la Pobla de Segur, hi passava l’antic camí entre els dos Pallars, quan el Congost de Collegats solament el creuaven els raiers. D’ençà l’obertura, a finals del segle XVII, d’un camí de bast pel congost i el XIX la carretera, Montsor restà fora de rutes les habituals i caigué en decadència.

Iniciem la ruta per l’antiga carretera que comunicava la Pobla amb Pont de Suert que marxa pel marge esquerra del Flamissell. L’estretor de la carretera plena de pedaços i la manca de cotxes asseguren un trajecte plàcid voltat de gegantines parets de conglomerat vermellós, paisatges espectaculars que ens acompanyaran durant tota la jornada.

Travessem el Flamissell i ens endinsem al Congost d’Erinyà. La manca de cotxes permet atrapar la quietud de l’aigua lliscant riu avall entre les poderoses parets de l’estret. Deixem aquesta harmonia natural tot just sortir a la nova carretera on hem de prendre més precaucions. De fet, no hi pedalem gaire estona ja que de seguida trobem el trencant de Reguard, poble enlairat damunt un sortint rocós des d’on es domina, a l’igual que des del nucli de Cèrvoles, l’entrada al Pirineu.

El paviment asfaltat s’acaba arribant a una pedrera. Deixem enrere una preciosa i nítida imatge del Pirineu nevat que irremissiblement convida a la contemplació. Marxem per una bona pista que s’estira per l’obaga de Moró enmig d’una espessa boscúria de bon pedalar. En un revolt del camí gaudim d’una bellíssima panoràmica del paisatge que envolta la conca de Tremp, una bonica postal de la depressió lluint un verd intens i tancada per la Serra del Montsec, la blavor dels pantans amb les diferents valls que li aboquen les seves aigües i els singulars relleus que s’aixequen a ponent; una imatge plena de clars obscurs primaverals que accentuen la seva força.

Aviat arribem al punt d’inflexió de la ruta sota mateix del modest promontori d’El Tossalet, lloc on surt la pista que baixa al despoblat de Montsor. Davant nostre es desplega un paisatge ple de contrastos que defineixen l’Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt, un territori dominat pels contraforts que es despleguen del Massís de Boumort dibuixant turmentats relleus que el riu Noguera Pallaresa ha obert formant una estreta escletxa entre gegantines parets de conglomerat vermellós formant el conegut Congost de Collegats.

Una ràpida baixada ens deixa a Montsor, ubicat sobre un turó rocós que encara conserva restes de recinte clos. Parets de cases esfondrades d’un intens color vermell i la petita ermita romànica de Santa Maria de Montsor, construccions senzilles ubicades en un mirador natural esplèndid, un balcó de privilegiades vistes.

Continuem pel camí vell de Montsor, l’antic camí entre els dos Pallars, quan el Congost de Collegats solament el creuaven els raiers. El primer tram del Camí Vell el fem per una pista que marxa per la carena de Roques Roies i mor al Coll de Montsor, punt on comença l’antic camí que pujava del fons de la vall. És un itinerari carener de raconades bellíssimes, com les Roques de Queralt, que transita per camins ben fressats i evidents que conserven encara en algun tram l’empedrat original i combina trams senzills amb trams més tècnics, alguns força aeris, que faran les delícies dels amant dels senders o “trialeres”,

Acabem la ruta seguint un bon camí que marxa en paral·lel al riu encara que per arribar-hi cal travessar per uns camps. En tot cas es pot acabar seguint la carretera però, evidentment, no és el mateix.

Abril de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Montsor. Santa Maria de Montsor

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.pallarsjussa.net