Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 010_Tremp
Conca de Tremp. Muntanya de les Mosques. Serra de Meüll. Montllobar. Roca de la Mola
Tremp_Puigcercós_Castell de Mur_Santa Maria de Mur_Miravet_El Meüll_Coll de Montllobar_Claramunt_Pla de la Llena_Coll del Bimet_ Claramunt_Roca de la Mola_Talarn_Tremp
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 59 Km
Desnivell: 1620 m
Temps: 5 H 15 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 002_Tremp
PAJ 003_Moror
PAJ 018_Pont de Montanyana
PAJ 019_Pont de Montanyana
PAJ 022_Talarn
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la Conca de Tremp

Ruta imprescindible per conèixer el territori que envolta la Conca de Tremp i els límits orientals de Catalunya. Paisatges fronterers amb antics pobles fortificats, torres i castells excepcionals com el de Mur. Un viatge per la carena de les serres a ponent de la Conca Deça o de Tremp, fortament erosionades i àrides, gaudint d’increïbles panoràmiques que dominen tot el territori que l’envolta. Un viatge al passat feudal de pobles com Claramunt, pràcticament enrunat, i si esteu de sort, trobareu els dos habitants que hi queden, i podreu parlar-hi una estona. El territori que es domina de les serres Pre-pirinenques i el Pirineu d’Osca és impressionant. Un altre punt fort de la ruta és que, malgrat el quilometratge, no és exigent.

Des de Tremp anem a buscar el camí del Pla de Palau, una pista que marxa en paral.lel al marge dret del riu per evitar la carretera fins a Puigcercós. La pista transita per l’antiga llera del riu i a voltes els còdols dificulten la progressió.

A l’actual poble de Puigcercós iniciem l’ascenció fins al turó on s’emplacen el Castell de Mur i la col.legiata de Santa Maria de Mur. Pel camí passem pel vessant que es va esllavissar al 1881 i que va fer caure muntanya avall la major part del poble vell de Puigcercós. Actualment es poden veure les restes de l'església parroquial romànica de Sant Martí de Puigcercós damunt d'un esvoranc d'uns 50 metres d'alçada i 200m de longitud que continua actiu, i es va menjant a poc a poc les darreres edificacions que hi queden.

El Castell i la col-legiata de Mur estan ubicats sobre un turó que domina tota la vall i especialment l’estret de Terradets i formen part, juntament amb altres pobles fortificats i castells, d’una línia de defensa i control del territori des del segle XI.

Continuem pujant fins al nucli pràcticament ensorrat de Miravet. Al Puig de les Mosques, trobem la pista que puja de Moror i que seguim fins al petit nucli d’el Meüll. Continuem carenant però evitem el cim de Montllobar i la torre de defensa del mateix nom, baixant a buscar la carretera que puja fins al coll i que, més enllà, ens permet enllaçar amb la pista de Claramunt. La visió del poble de Claramunt passat el Pla de la Llena és sencillament impressionant. Ubicat en un dels cims de la carena té com a teló de fons les serralades del Pirineu d’Osca. Els dos únics pobladors habiten com poden en un poble abandonat, sense llum i pràcticament ensorrat en la seva totalitat. Un viatge al passat a només vint quilòmetres de Tremp.

Des de Claramunt, continuem carenant guanyant alçada fins al punt més alt de la ruta, la Roca de la Mola. Iniciem el descens cap al Pas de Cabanes i una merescuda baixada, ràpida i amb fantàstiques vistes, fins la carretera de Gurp que ens porta a Talarn passant per l’antiga acadèmia militar, ara tancada.

Des de la plaça de la font a l’entrada de Talarn, prenem el camí que marxa per sota el mur i que ens ens porta de nou a Tremp.

Març de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Puigcercós Vell. Castell de Mur. Colegiata de Santa Maria de Mur. Miravet. El Meüll. Torre de Montllobar. Claramunt.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.ajuntamentdetremp.cat/