Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS 011_Araos
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Lo Covil. Pic de la Màniga. Bosc de Viròs
Araós_Ainet de Besan_Alins_Refugi de Gall Fer_Bordes de Virós_Ermita de Sant Llisser_Araós
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 39 Km
Desnivell: 1490 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAS 001_Tírvia
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI

Vall Ferrera i Bosc de Virós

El camí Ral de Valferrera, l’esplendorós bosc de Virós, una llarga pujada de prop de mil cinc-cents metres i un descens per una senda trialera, sempre envoltats de boscos i de poderosos cims, son al·licients suficients per no deixar escapar aquesta ruta.


Una ruta clàssica d’alta muntanya de perfil piramidal a la sortida de la vall Ferrera, el nom de la qual prové de l’explotacions de ferro que van ser la principal font de riquesa de la vall fins a final del S. XIX.

Iniciem la ruta travessant el riu en direcció a les Bordes de Viròs i tot seguit, prenem el camí Ral de Vallferrera que remuntat en paral.lel el riu i entre boscos de frondosa vegetació de ribera ens deixa a les portes d’Alins, on acabem arribant per carretera.

Al poble continuem per la carretera de Noris i Tor, la qual deixem, quan aquesta s’endinsa a la vall de Tor, per una pista que marxa a la dreta en direcció al Mirador de Cassols, segons indica un rètol del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Iniciem una llarga pujada que ens portarà fins sota mateix del cim de Lo Covil, una ascensió exigent però de pendent suau i constant que ens la fa més còmoda. Pel camí, si som observadors comprovarem els diferents estatges de vegetació que van des dels boscos de ribera al fons de la vall fins als prats alpins passant per exhuberants boscos de coníferes pràcticament encatifats de molsa que a la part alta canvia el sotabosc molsòs pel neret que s’arrapa al rocam granític.

Quan sortim del bosc, a les últimes llaçades de la llarga pujada i si el temps ho permet, podem veure els cims que tenquen la vall del Barranc de Boixedo, coronada pel Pic de Saloria, la vall Ferrera i l’imponent silueta del Monteixo que ens ha acompanyat en tota la pujada. Assolim la cota 1.400 m, el punt més alt de la ruta, just sota la vessant est del cim de Lo Covil. Es respira a la pell l’ambient d’alta muntanya i des d’aqui dominem una extensa panoràmica de les serralades pirinenques dels Pallars Sobira i sobretot, el bosc de Viròs cap a on ens diriguim.

Frenètica i ràpida baixada cam el refugi de Gall Fer on continuem amb la senyalització groga del sender que porta a les Bordes de Viròs. Una trialera sense gaires dificultats tènciques i que ens permet endinsar-nos al cor del bosc de Viròs, un espai de gran bellesa que cal respectar. Opcionalment també és pot baixar al mateix lloc directament per la pista principal.

El Bosc de Viròs es va convertir en el principal font de riquesa de la vall desprès de l’abandonament de la metal.lurgia a finals del segle XIX. Les tallades arreu, sense deixar cap arbre, explica per que a Virós no hi ha arbres més vells o anteriors al 1850, moment final de les fargues. Actualment és continua tallant fusta però de manera selectiva i sostenible que permet la recuperació del bosc.

A les bordes de Viròs tenim dues opcions per acabar la ruta: per la carretera en ràpida baixada o continuar pel sender que marxa cap a la petita ermita de Sant Lliser. La trialera és més tècnica i menys fressada que la que baixa del refugi, però no presenta compicacions excessives.


Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Camí Ral de Vallferrera. Bosc de Viròs. Ermita de Sant Llisser.


ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
http://vallferreratourist.com

CARTOGRAFIA
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

BIBLIOGRAFIA
El Pallars Sobirà en BTT. Xavier Agut. Cossetania Edicions.