Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS 017_Sorpe
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Massís de Beret. Reserva Natural Noguera Pallaresa. Reserva Natural
Sorpe_Borén_Isil_Alòs d’Isil_Mair de Diu de Montgarri_Plan de Beret_Coll dels Arcoïls_Port de la Bonaigua_Mare de Déu de les Ares_Sorpe
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Sobirà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 54 Km
Desnivell: 1500 m
Temps: 5 H 45 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VAR 006_Salardú
VAR 007_Escunhau
VAR 008_Salardú
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Massís de Beret

Llarga volta de paisatges immensos i extenses panoràmiques que remunta la Noguera Pallaresa fins la seva capçalera, al Pla de Beret, i desprès d’una dura pujada al Coll d’Arcoïls, ens permet enllaçar amb el Port de la Bonaigua, des d’on ens deixem caure a tota velocitat fins al lloc de sortida.

Travessem Sorpe pel carrer principal en direcció nord, estret i amb boniques cases que conserven l’arquitectura rústica tradicional de les Valls d’Àneu, una subcomarca delimitada i amb personalitat històrica pròpia, ben documentada a partir del s.XII, quan els comtes de Pallars concedeixen drets i privilegis als veïns de les Valls.

Un petit sender empedrat amb algun tram tècnic ens baixa a la carretera que ens porta al fons de la vall, a tocar del nucli de Borén. Iniciem una llarga i còmoda pujada per una lluminosa vall d’un verd ostentós i d’extrema bellesa, on paisatge natural i paisatge humanitzat coexisteixen en harmonia amb pobles envoltats de prats de dalla que conviuen amb boscos de coníferes, prats alpins i cims que s'alcen sobre els estanys d'origen glacial.

El primer dels pobles que trobem és Isil, ben conegut per la popular baixada de falles la nit de Sant Joan, declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 2015.
Continuem fins Alòs d’Isil; a partir d’aquí la vall s’escanya i sembla que el muntanyam se’ns tira al damunt. La carretera es fa més petita i marxa enganxada al riu, ocupant tot l’espai disponible. Passem pel costat de la serradora d’Àlòs, recuperada per recordar al viatger la importància que tingué l’explotació tradicional de la fusta. Un panell informatiu també ens explica que la vall fou utilitzada per vilatans de la zona que fugiren cap a l’exili durant la guerra civil travessant els ports de Salau i Clavera.

A partir del refugi del Fornet s’acaba l’asfalt. Al costat del camí, un nou panell informatiu ens recorda també que durant la Segona Guerra Mundial, milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis.

La vall es torna a obrir. La pista la va recorrent encaixada entre el riu i bonics prats de dalla, amb les seves bordes que la llum matinal vesteix d’un verd intens i lluminós que contrasta amb els cims rocallosos que ens envolten, alguns encara amb clapes de neu.

A partir de la borda Perosa la pista s’endinsa en un espès i ombrívol bosc de coníferes. Aviat arribem a Montgarri a la part alta de la vall, antigament un municipi i una petita entitat de població del terme municipal de Naut Aran. Al costat del santuari hi havia una rectoria i un hospital. Actualment, al lloc de la rectoria hi ha el Refugi de Montgarri i també una borda que fa de restaurant. Tant el refugi com el santuari estan envoltats d’extensos prats alpins que converteixen el llogaret en un paratge idíl·lic de gran bellesa. Un bon lloc per fer-hi una parada per recuperar forces.

Arribem al Pla de Beret, un gran pla situat a 1.860 metres d'altitud, cobert de prats naturals, els més extensos d'Aran, capçalera de la Noguera Pallaresa i el Garona que aboquen les seves aigües al Mediterrani i l’Atlàntic respectivament. Continuem per la pista que ens porta còmodament a l’estació d’Esquí de Baqueira Beret.

Comença el tram més exigent de la ruta, ja que hem de salvar un desnivell d’uns 500 metres en poc menys de 5 Km per assolir el Coll d’Arcoïls. La primera part fins la vall d’Arcoïls és una pujada constant però assequible. La segona part fins al coll és una pista amb trams de fort pendent on la forta inclinació i el pedregam ens obliga a posar el peu a terra per progressar: lamentem que no funcioni el telefèric.

Des del coll tenim una bona perspectiva de la línia d’abruptes cims que tanquen el parc natural. Podem veure clarament els principals: Montardo, Tuc de Ratera, Saboredo i Bassiero.

Iniciem el descens al Port de la Bonaigua. El pendent és tan pronunciat que ens obliga a extremar la precaució i posar a prova el domini de la frenada per no derrapar. Al Port de la Bonaigua continuem per la pista que marxa a l’altra banda de la carretera, just a un centenar de metres. Just quan la pista s’enfila cap a la Peülla ens desviem a l’esquerra prenent un camí que ens baixa fins al remuntador del mateix nom.

A partir d’aquest punt iniciem un llarg descens per la carretera zigzaguejant del port: una llarga i veloç baixada, totalment merescuda i que serveix per recordar tots els moments viscuts en la llarga pujada. Opcionalment es pot escurçar un tram d’asfalt a l’Ermita de la Mare de Déu de les Ares. El sender, però, presenta alguns trams amb troncs caiguts i ferm irregular per l’erosió de l’aigua que el fan poc atractiu un cop has iniciat el veloç descens per la carretera.

Juny de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan d’Isil. Sant Lliser d'Alós d'Isil. Santuari de Montgarri. Ermita de la Mare de Déu de les Ares.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.vallsdaneu.org