Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Empordà
BEM 003_La Bisbal d'Empordà
Meravelles històriques a l’entorn de la Bisbal d’Empordà
La Bisbal d'Empordà_Cruïlles_Sant Miquel de Cruïlles_Monells_Corçà_Casavells_Matajudaica_Ullastret_Castell d’Empordà_La Bisbal d'Empordà
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 24 Km
Desnivell: 165 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEB 002_La Bisbal d’Empordà
BEM 004_Monells
BEM 006_Corçà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Meravelles històriques a l’entorn de la Bisbal d’Empordà

Els pobles del Baix Empordà traspuen història pels quatre cantons. La ruta ens descobreix un reguitzell de centres d’interès per un paisatge planer, autèntiques meravelles romàniques com la Torre de Cruïlles, l’antic monestir benedictí de Sant Miquel de Cruïlles o petits pobles de clares reminiscències medievals com Monells o Ullastret.

Iniciem la ruta a la plaça del castell del nucli antic de la Bisbal i anem a creuar el riu Daró pel Pont Vell, el pont que donava entrada a les muralles de la vila medieval pel camí de Girona. Per un camí paral·lel al riu ens dirigim fins a Cruïlles, que distingim fàcilment pel campanar i l’esvelta torre que sobresurt de les teulades del petit nucli. Aquesta construcció era la torre d’homenatge del castell de Cruïlles i és al centre i punt més alt de la població. La torre és una edificació romànica dels segles XI-XII, lleugerament troncocònica.

A pocs quilòmetres del nucli trobem Sant Miquel de Cruïlles, un antic monestir romànic benedictí que data de la primera meitat del segle XI i està declarat com bé cultural d’interès nacional. Ens arribem fins a Sant Sadurní de l’Heura per fer un cop d’ull a la Torre del Campanar, vestigi de l’antiga església romànica que hi havia.

Continuem en direcció nord per arribar a Monells. Vist des de lluny sembla un poble més. Res fa sospitar de la meravella de nucli que trobem un cop ens endinsem pels seus carrerons. Monells és una bombolla històrica en el temps que conserva moltes reminiscències medievals característiques, amb els seus arcs i els seus pòrtics, la seva magnífica i espaiosa plaça central ornamentada amb voltes i façanes nobles, amb un mercat setmanal que data de la mateixa època, els seus enormes edificis de pedra i les seves fortificacions.

En direcció a Corçà trobem l’ermita d’origen medieval de Santa Cristina. Al pas pel poble destaca la resta d’una muralla que formava part de l’antic castell. Camí d’Ullastret passem per Casavells i Matajudaica, amb les seves cases enfilades en un petit puig i construïdes al voltant de l’església.

Arribem a Ullastret, un poble que com Monells té una estructura clarament medieval. Unes muralles molt ben conservades encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on es creu que hi havia el recinte sobirà d'un castell actualment desaparegut. Davant de la part nord de la muralla es conserva una llotja o plaça gòtica coberta amb bigues de fusta sostingudes per dos arcs apuntats.

Marxem en direcció sud passant per un petit collet entre dos turons. Aviat la silueta encimbellada de Castell d’Empordà destaca sobre la horitzontalitat del paisatge. L’imponent castell del nucli, un edifici de grans dimensions avui restaurat i convertit en un hotel restaurant, ens acompanya en el trajecte vora el riu Daró fins a La Bisbal de l’Empordà.

Octubre de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Torre de Cruïlles. Sant Miquel de Cruïlles. Monells. Ermita de Santa Cristina. Ullastret.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.visitlabisbal.cat/