Buscar
España Francia Italia Rumanía Escocia Suiza Bulgaria
Cataluña Andalucía Aragón Baleares Canarias Castilla-León C. Valenciana
Cataluña
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedá
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironés
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera de Ebro
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Empordà
BEM 003_La Bisbal d'Empordà
La Plana Empordanesa
La Bisbal d'Empordà_Cruïlles_Sant Miquel de Cruïlles_Monells_Corçà_Casavells-_Matajudaica_Ullastret_Castell d’Empordà_La Bisbal d'Empordà
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resumen
Distancia: 24 Km
Desnivel: 165 m
Tiempo: 2 H 0 min
Dificultad: fácil
Informacio
  Imprimir Itinerario
  Descargar track
  Centros de interés
  Álbum de fotos
Ruta de contacto:
BEM 002_La Bisbal d’Empordà
BEM 004_Monells
BEM 006_Corçà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARIO
Maravillas históricas en el entorno de La Bisbal

Los pueblos del Baix Empordà rezuman historia por los cuatro costados. La ruta nos descubre una serie de centros de interés por un paisaje llano, auténticas maravillas románicas como la Torre de Cruïlles, el antiguo monasterio benedictino Sant Miquel de Cruïlles o pequeños pueblos de claras reminiscencias medievales como Monells o Ullastret.

Iniciamos la ruta en la plaza del castillo del casco antiguo de La Bisbal y vamos a cruzar el río Daró por el Pont Vell, el puente que daba entrada a las murallas de la villa medieval por el camino de Girona. Por un camino paralelo al río nos dirigimos hasta Cruïlles, que distinguimos fácilmente por el campanario y la esbelta torre que sobresale de los tejados del pequeño núcleo. Esta construcción era la torre de homenaje del castillo de Cruïlles y se encuentra en el centro y en el punto más alto de la población. La torre es una edificación románica de los siglos XI-XII, ligeramente troncocónica.

A pocos kilómetros del núcleo encontramos Sant Miquel de Cruïlles, un antiguo monasterio románico benedictino que data de la primera mitad del siglo XI y está declarado como bien cultural de interés nacional. Nos llegamos hasta Sant Sadurní de l’Heura para echar un vistazo a la torre del campanario, vestigio de la antigua iglesia románica que allí había.

Continuamos en dirección norte para llegar a Monells. Visto desde lejos parece un pueblo más. Nada hace sospechar de la maravilla de núcleo que encontramos una vez nos adentramos por sus callejuelas. Monells es una burbuja histórica en el tiempo que conserva muchas reminiscencias medievales características, con sus arcos y sus pórticos, su magnífica y espaciosa plaza central ornamentada con arcos, bóvedas y fachadas nobles, con un mercado semanal que data de la misma época, sus enormes edificios de piedra y sus fortificaciones.

En dirección a Corçà encontramos la ermita de origen medieval de Santa Cristina. Al paso por el pueblo destacan los restos de una muralla que formaba parte del antiguo castillo. Camino de Ullastret pasamos por Casavells y Matajudaica, con sus casas ensartadas en una pequeña colina y construidas alrededor de la iglesia.

Llegamos a Ullastret, un pueblo que, como Monells, tiene una estructura claramente medieval. Unas murallas muy bien conservadas rodean un pequeño núcleo de calles estrechas y empinadas que desembocan en una explanada donde se cree que se encontraba el recinto superior de un castillo actualmente desaparecido. Ante la parte norte de la muralla se conserva una lonja o plaza gótica cubierta con vigas de madera sostenidas por dos arcos apuntados.

Nos vamos en dirección sur pasando por un pequeño collado entre dos colinas. Pronto la silueta encaramada de Castell d'Empordà destaca sobre la horizontalidad del paisaje. El imponente castillo del núcleo, un edificio de grandes dimensiones hoy restaurado y convertido en un hotel restaurante, nos acompaña en el trayecto junto al río Daró hasta La Bisbal d’Empordà.

Octubre de 2016.

CENTROS DE INTERÉS
Torre de Cruïlles. Sant Miquel de Cruïlles. Monells. Ermita de Santa Cristina. Meravelles històriques a l’entorn de la Bisbal d’Empordà

Els pobles del Baix Empordà traspuen història pels quatre cantons. La ruta ens descobreix un reguitzell de centres d’interès per un paisatge planer, autèntiques meravelles romàniques com la Torre de Cruïlles, l’antic monestir benedictí de Sant Miquel de Cruïlles o petits pobles de clares reminiscències medievals com Monells o Ullastret.

Iniciem la ruta a la plaça del castell del nucli antic de la Bisbal i anem a creuar el riu Daró pel Pont Vell, el pont que donava entrada a les muralles de la vila medieval pel camí de Girona. Per un camí paral·lel al riu ens dirigim fins a Cruïlles, que distingim fàcilment pel campanar i l’esvelta torre que sobresurt de les teulades del petit nucli. Aquesta construcció era la torre d’homenatge del castell de Cruïlles i és al centre i punt més alt de la població. La torre és una edificació romànica dels segles XI-XII, lleugerament troncocònica.

A pocs quilòmetres del nucli trobem Sant Miquel de Cruïlles, un antic monestir romànic benedictí que data de la primera meitat del segle XI i està declarat com bé cultural d’interès nacional. Ens arribem fins a Sant Sadurní de l’Heura per fer un cop d’ull a la Torre del Campanar, vestigi de l’antiga església romànica que hi havia.

Continuem en direcció nord per arribar a Monells. Vist des de lluny sembla un poble més. Res fa sospitar de la meravella de nucli que trobem un cop ens endinsem pels seus carrerons. Monells és una bombolla històrica en el temps que conserva moltes reminiscències medievals característiques, amb els seus arcs i els seus pòrtics, la seva magnífica i espaiosa plaça central ornamentada amb voltes i façanes nobles, amb un mercat setmanal que data de la mateixa època, els seus enormes edificis de pedra i les seves fortificacions.

En direcció a Corçà trobem l’ermita d’origen medieval de Santa Cristina. Al pas pel poble destaca la resta d’una muralla que formava part de l’antic castell. Camí d’Ullastret passem per Casavells i Matajudaica, amb les seves cases enfilades en un petit puig i construïdes al voltant de l’església.

Arribem a Ullastret, un poble que com Monells té una estructura clarament medieval. Unes muralles molt ben conservades encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on es creu que hi havia el recinte sobirà d'un castell actualment desaparegut. Davant de la part nord de la muralla es conserva una llotja o plaça gòtica coberta amb bigues de fusta sostingudes per dos arcs apuntats.

Marxem en direcció sud passant per un petit collet entre dos turons. Aviat la silueta encimbellada de Castell d’Empordà destaca sobre la horitzontalitat del paisatge. L’imponent castell del nucli, un edifici de grans dimensions avui restaurat i convertit en un hotel restaurant, ens acompanya en el trajecte vora el riu Daró fins a La Bisbal de l’Empordà.

Octubre de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Torre de Cruïlles. Sant Miquel de Cruïlles. Monells. Ermita de Santa Cristina. Sant Genís de Casavelles. Ullastret.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.visitlabisbal.cat/
. Ullastret.

RESTAURANTES / ALOJAMIENTOS
http://www.visitlabisbal.cat/