Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Empordà
BEM 005_Pals
Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Pals_Fontclara_Palau-sator_Fontanilles_Gualta_Gola del Ter_Els Masos de Pals_Pals
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 170 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEM 007_Torroella de Montgrí
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Nuclis medievals, arrossars i la Gola del Ter

Ruta planera pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter pedalant entre camps de fruiters, hortalisses, cereals i els típics arrossars del Baix Empordà, sempre canviants depenent de l’època de l’any. Un viatge amb un destí espectacular i captivador, la desembocadura del Ter, un dels paratges més tranquils i suggerents de tota la Costa Brava, amb les Illes Medes i el Massís de Montgrí sempre a tocar.

Sortim de la part alta de la vila medieval de Pals, carrer Major avall, pedalant pel recinte emmurallat, sentint la màgia de les pedres, pràcticament inalterades pel pas del temps. Trobareu combinats en perfecta harmonia l’estil romànic, el gòtic i el barroc. Per una petita carretera asfaltada, i més enllà per una bona pista, sempre seguint el GR, desemboquem al nucli de Fontclara, on destaca l’edifici romànic del monestir de Sant Pau, un cenobi benedictí existent a les darreries del segle IX.

Continuem amb el GR fins a Palau-sator, un poble que com Pals conserva un ambient medieval als seus carrers, amb restes de muralles i una torre dita de les Hores, que té a la part alta de la seva façana un rellotge, que sobresurt per sobre de la resta de les edificacions i és de pas obligat per a entrar a la població.

Pedalem seguint el GR entre grans extensions de camps per la bonica plana de la qual en destaca al nord el massís calcari del Montgrí, coronat pel castell que ens fa de guia. Deixem el GR per entrar al nucli de Fontanilles i visitar l’església romànica de Sant Martí, damunt d’un turó des del qual tenim una immillorable perspectiva del Baix Empordà.

Des de Fontanilles marxem cap a Gualta, on arribem seguint l’antic camí que connectava els dos pobles. Passejant pels carrerons del nucli antic descobrim de sobte l’antic Molí, amb un ampli embassament davant la façana. A banda de la funció de molí, la tipologia de l’edifici, de diversos cossos i un pany de muralla que podria pertànyer a una torre quadrangular, fa pensar en un casal fortificat, possiblement l'antic castell de Gualta bastit durant el segle XIV.

Més endavant, al nostre trajecte cap a la recerca del Ter trobem el magnífic pont de cinc arcades sobre el Daró, el qual és derivat cap el Ter mitjançant un canal hidràulic. No el travessem i continuem un tram per la dreta del canal i tot seguit per una pista que marxa en paral·lel a la carretera. Enllaçant diverses pistes arribem finalment a la llera del Ter, que seguim pel seu marge dret fins arribar a la desembocadura, coneguda com la Gola del Ter.

L’arribada a la platja no pot ser menys espectacular: el massís del Montgrí, el blau intens del mar contrastant amb els daurats de la sorra i l'arxipèlag de les illes Medes, de fet la prolongació més oriental del massís, que aflora dins del mar, format per dues illes i sensacionals illots verticals. Estem en un entorn del tot captivador, un dels espais d'interès natural més importants de la Mediterrània i una gran reserva de fauna i flora marina.

Continuem el nostre trajecte en paral·lel al mar, amb trams de sorra que es poden evitar seguint la pista que hem deixat a l’arribada a la desembocadura. Seguint les indicacions de Platja de Pals travessem el Daró. A l’altra banda, davant nostre, es desplega un magnífic paisatge d’arrossars: grans extensions cultivables delimitades per canals i recs, totalment inundades, esperant la plantada de la preuada gramínia i conformant un paisatge singular de gran bellesa.

Tornem a Pals per carreteres i camins asfaltats secundaris que passen abans pel nucli dels Massos de Pals.

Maig 2017

CENTRES D’INTERÈS
Monestir de Sant Pau de Fontclara. Torre de les Hores de Palau-sator. Sant Martí de Fontanilles. Molí de Gualta.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.palsturisme.com/