Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP 007_Sant Quintí de Mediona
Espai natural protegit de les Capçaleres del Foix. Muntanya del Marquès. Turó de les Clivelleres. Se
Sant Quintí de Mediona_Clivelleres_Font-Rubí_Mas Moió_Sant Vicenç de Morrocurt_Ca l’Oliver_Sant Quintí de Mediona
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 760 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP_004_Sant Martí Sarroca
ALP 006_Sant Joan de Mediona
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Boscos, vinyes i molins paperers

Ruta entre Sant Quintí i el poblet de Font-Rubí pedalant abduïts per profusos boscos de pi blanc que vesteixen el Turó de les Clivelleres i la Serra del Bolet, entre l’Alt Penedès i l’Anoia, i tornada per la plana pendesenca, un territori ocupat gairebé íntegrament per un mar de vinyes

Sortim del poble pel Camí del riu. Continuem pel Camí de les Maioles que travessa la riera de Sant Quintí i enfila cap el Turó de Clivelleres. Les Maioles és un pla que s’estén als peus d’un contrafort del turó i actualment està ocupat en la seva totalitat per vinyes. Des del pla estant les vistes sobre la muntanya de Montserrat son esplèndides. Contrasta el gris del massís conglomerat amb la varietat de verds intensos que vesteixen l’entorn que ens envolta.

Forta pujada passades les vinyes, afortunadament per una pista cimentada que facilita la progressió, fins el lloc de La Genera des d’on naveguem de pla per la vessant sud del Turó de Clivelleres gaudint de bones vistes de la comarca del Penedès. Pels voltants del mas rònec de Clivelleres pedalem vora el congost de Vandellós, un espai de gran valor ecològic on viuen espècies protegides, motiu pel qual només es possible passar-hi durant el segon semestre de l’any.

Al lloc conegut com la Piula trobem una cabana de grans dimensions i marges construïts amb la tècnica de la pedra seca, símptomes clars d’activitats agrícoles de temps no tant llunyans. Carenem tota la serra del Bolet amb alguna vista escadussera de la vall que s’estén al sud de la serra d’Ancosa.

Ens deixem caure pel barranc del Fondo d’en Drop des de la plana de Mas Vallet passant pel mas del mateix nom. Coronant la muntanya del Castellot hi ha les restes del Castell de Font-Rubí que fou un lloc de vigilància del proper coll de la Barraca, pas entre la Segarra i la plana del Penedès. Als peus del castell hi ha el nucli de Font-Rubí, un mirador excepcional de la plana conegut també com el Mirador del Penedès, que ofereix una gran panoràmica de les vinyes amb la Mediterrània com a teló de fons. El poble està format per uns pocs masos presidit per l’església de Sant Pere i Sant Feliu, església originària del segle XI, que degué substituir en les seves funcions a la capella del castell proper, de més difícil accés. L'edifici romànic va ser substituït per l'edifici actual al segle XVIII, sense deixar cap rastre de la capella antiga.

Iniciem el descens cap a la plana penedesenca enllaçant pistes i corriols que ens porta passant per la masia de Santsuies fina al mas de Cal Guarda, des d’on iniciem el retorn a Sant Quintí. Un llarg trajecte navegant entre vinyes i travessant petites fondalades, passant per diferents masies, algunes d’elles productores de vi i, també, dos sorpreses interessants pel camí, Sant Viçenc de Morrocurt i el Molí de Can Oliver.

Sant Vicenç de Morrocurt és una capella al costat de la masia de Can Cerdà al terme municipal de Font-rubí (Alt Penedès) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església romànica de Sant Vicenç de Cal Cerdà, antiga parròquia, es troba documentada ja des del 1157. Els edificis del mas i la capella es comuniquen a través d'un pas elevat. Els edificis del mas i la capella es comuniquen a través d'un pas elevat. Malauradament una tempesta va ensorrar la capella l’any 1992.

Ca l’Oliver és un conjunt de tres molins més algunes cases formant un carrer i la bassa, tot just al costat de la riera de Mediona i del camí vell de Vilafranca. El primer molí paperer degué ser construït l'any 1703, segons la data gravada en una arcada, però hi ha notícies de l'existència d'un molí fariner més antic situat ben a prop. Segons J.M. Madurell, eren dos molins de paper blanc i dos de paper d'estrassa que van deixar de funcionar a finals del segle XIX. Els edificis, amb fàbrica de paredat i alguns trams amb carreus de bona mida, mostren les cantoneres de pedra i alguns portals adovellats, i, ara abandonats, constitueixen un conjunt de gran interès en un entorn natural magnífic. Llastimosament, alguns murs es troben en perill d'enderrocament.

D’aquí al poble hi ha un camí directe que no presenta cap complicació

Setembre de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Font-Rubí. Església de Sant Pere i Sant Feliu de Font-Rubí. Sant Vicenç de Morrocurt. Molí de ca l’Oliver

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://restaurantlamagat.com/