Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP 002_Vilafranca del Penedès
La Plana del Penedès. Els Pèlegs. Planes de la Mussarra. Sant Martí Surroca
Vilafranca del Penedès_Les Cabanyes_Vilobí del Penedès_ Rovira Roja_Sant Martí Sarroca_El Romaní_La Torre_La Bleda_Vilafranca del Penedès
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 390 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP 001_Vilafranca del Penedès
ALP_004_Sant Martí Sarroca
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Els Pèlags i el conjunt monumental de la Roca


Una ruta a l’abast de tothom que transcorre per un terreny on la vinya domina el paisatge i ens permet descobrir els Pèlags, o Pèlecs, un dels indrets més singulars de tot el Penedès, catalogat dins l’inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya, i visitar el conjunt monumental de la Roca, format per l’església i el castell, dos dels edificis més ben conservats del romànic català catalogats com a monuments històrico-artístics d'interès nacional.

La ruta comença al camí de la Creu de la Pelegrina, prop de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, i continua pel camí de la Torreta dels Bous per arribar a les Cabanyes.
Sempre pedalant entre vinyes i de paisatges bonics i variables segons l’època de l’any, arribem a Vilobí del Penedès.

Vilobí, per la seva peculiar geologia, caracteritzada per diversos tossals de guix, fou un important punt d’intensa extracció massiva d’aquest mineral. D’aquesta activitat i la concentració d’aigües freàtiques a la zona, s’hi han creat petits penya-segats i una acumulació d’aigua que ha derivat en bonics pèlags, dels quals en destaca un d’espectacular en forma de mitja lluna, amb especial valor paisatgístic, ecològic i geològic. No solament la bellesa de l’entorn fa especialment recomanable aquest espai natural, sinó també la seva fauna i flora característiques, sorgides fortuïtament per unes condicions orogràfiques determinades per l’activitat humana.

Pedalem per un corriol per damunt dels pèlags i ens deixem caure vers el nord travessant grans extensions de vinyes amb els seus respectiu masos, només interrompudes per les serralades que tanquen la plana al nord.

A la finca de la Mussarra, als plans del mateix nom hi ha el punt d’inflexió de la ruta. Ens dirigim cap al segon objectiu: el conjunt monumental de la Roca, primer per l’antic camí ral de cal Miret a cal Sogas, passant per la capella de Sant Sadurní, i des d’aquí pel camí de la Parellada, passant per la Baronia de Foix, casal d'origen medieval, amb capella dedicada a Sant Llorenç i molí, situat a la riba dreta del riu de Foix.

A Sant Martí Sarroca ens hem d’enfilar cap al cim del turó de la Roca per visitar el castell del mateix nom i l’església de Santa Maria. El turó de la Roca i el seu conjunt monumental, un dels més ben conservats del romànic català, és el centre de referència del municipi de Sant Martí Sarroca. En el segle X el turó servia de punt de guaita i de protecció per als seus habitants ja que des d’allà es controla un ampli territori de la conca del Penedès i la conca del riu Foix. Anteriorment havia estat un assentament ibèric i també romà, segons diversos indicis. El castell, juntament amb el de Cardona, fou un dels últims enclavaments de resistència a les tropes de Felip V d'Espanya.

Iniciem el descens per l’est del turó, seguint el camí d’en Pepet Teixidor, per un sender que baixa cap al fons del penya-segat del turó que sustenta el conjunt arquitectònic i que travessa la riera de Pontons. Per un camí asfaltat connectem amb les barriades de la Torre i la Bleda, petits nuclis als afores de Vilafranca del Penedès.


Setembre de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Pèlags de Vilobí del Penedès. Castell de Sant Martí de Sarroca i Església de Santa Maria

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.turismevilafranca.com/ca