Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Urgell
URG 009_Agramunt
Serra d’Almenara. Canal d’Urgell
Agramunt_Pilar d’Almenara_Almenara Alta_Agramunt
Mapes Comarcals de Catalunya. Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 28 Km
Desnivell: 160 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 004_Balaguer
URG 006_Agramunt
URG 008_Bellver d’Ossó
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Serra d’Almenara i el sinuós Canal d’Urgell

Ruta de baixa intensitat que puja al Pilar d’Almenara, una torre de guaita ubicada al punt més alt de la Serra de Bellmunt Almenara, la última ondulació del paisatge just abans de començar la plana, i torna al punt de sortida pedalant en paral·lel al Canal d’Urgell.

Iniciem la ruta a la plaça on hi ha la magnífica església romànica de Santa Maria, les portalades de la qual constitueixen un magnífic exemple de l'escultura romànica catalana del segle XIII de l'escola lleidatana, amb influències tolosanes, mudèjars i altres elements d'origen anglonormand. Anem a buscar la riba del Sió i passat el bonic pont romànic ens desviem per atacar la serra de Bellmunt-Almenara.

El nostre objectiu és el castell d'Almenara, conegut popularment com el Pilar d'Almenara, ubicat en el punt més alt de la serra del mateix nom que davalla cap a la vall assossegadament, gairebé de pendent imperceptible. El GR 3 ens deixa a l’antic camí ral que resseguia la carena de la serra, a tocar de la torre que la corona.

La Serra de Bellmunt-Almenara constitueix la última ondulació del paisatge just abans de començar la plana, funcionant com a zona de transició entre el Prepirineu i la Depressió Central. No es d’estranyar doncs aquest punt com a lloc estratègic pel domini del territori. Des de dalt la torre la panoràmica de 360º sotmet als sentits. Cap al nord el Prepirineu es fa present amb les muralles del Montsec, l’abrupta serra d’Aubenc i les barreres muntanyoses de Port de Comte, Cadí... Cap el sud la panoràmica la constitueix una extensa plana tancada en la llunyania pels relleus que desplega la serralada prelitoral.

L’accés a la torre del Pilar d’Almenara, els tres estrets passos d’accés als diferents nivells reprodueixen com devia ser a l’època, és en si mateix un retorn al passat, quan durant la Reconquesta es lluitava pel domini del territori entre dues cultures que han deixat marca en el territori. De fet el mot Almenara sembla deixar clar qui en tenia domini de la torre en aquells temps remots. Dalt la torre el passat es difon ràpidament davant la magnitud i bellesa del paisatge.

Al costat de la torre hi ha les malmeses restes de l’ermita de Sant Vicenç. Davallem cap a la plana amb alegria inusitada per un corriol seguit d’una pista que ens deixa al nucli d’Almenara Alta, un petit poble que consta d'una única plaça de forma rectangular oberta per la seva base.

Al sud del poble prenem el camí que marxa en paral·lel per l’esquerra del Canal d’Urgell que ens porta sense deixar-lo mai de nou a Agramunt. Un llarg, còmode i bonic trajecte, amb l’aigua com a eix principal, resseguint les sinuositats i cadascun dels replecs del paisatge embolcallant la Serra d’Almenara i ens regala boniques imatges de l’extensa plana, que llueix un verd intens en aquesta època de l’any, dels abruptes relleus prepirinencs lleidatans i dels petits nuclis al sud de la Serra de Montclar.

Maig de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Pilar de la Torre d’Almenara. Sant Vicenç d'Almenara. Pont de ferro d’Agramunt

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://turisme.urgell.cat/