Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Ripollès
RIP 031_Planoles
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Pla d’Anyella. Puigllançada. Serra de Montgrony
Planoles_Dòrria_Pla de la Bassa_Les Colladetes_Collada de Toses_Pla d’Anyella_Collada del Pedró_Collada de les Tortes_Pla del Rus_Coll de la Creueta_Coll de Remoló_Nevà_Planoles
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 53 Km
Desnivell: 2200 m
Temps: 6 H 30 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 003_Planoles
RIP 022_Planoles
CER 014_La Molina
RIP 046_Ribes de Freser
CER 017 La Molina
CER 020_La Molina
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De Planoles a la Molina

Possiblement la millor ruta d’alta muntanya, al mateix nivell que la del Puigmal, que es pot fer des de Planoles. Una ruta llarga i exigent que volta per la part alta la vall de Toses. Paisatges espectaculars i ambients solitaris a cada pedalada.

Anar a Dòrria evitant la carretera és possible. Des de Planoles pugem fins al càmping Masia de Can Foses. Continuem per una pista en direcció a Dòrria. Trobem el GR que puja del poble i el seguim. A partir del Torrent de la Lena, la pista s’acaba, continuem per un sender que va planejant fins sortir a Dòrria. La trialera és tècnica i ciclabe, exceptuant els trams més costeruts; és el preludi d’una gran ruta.

A Dòrria continuem per la pista que passa per damunt de la població, sempre seguint el GR. Passat el Torrent del Pla de les Salines ens desviem per una pista a la dreta. Sortim als prats de la Muntanya de Meians. Pujant al coll de la Creu de Meians, tantegem el millor camí, moltes vegades improvisant sobre la marxa, per anar fins al Pla de la Bassa. Un tram per prats d’alta muntanya amb vistes espectaculars sobre la vall, tancada pel Puigllançada i la Serra de Montgrony, els objectius als quals ens dirigim per finalitzar la ruta. Baixant des del Pla de la Bassa ens cal deixar la pista just abans d’arribar als Plans de la Casilla per un sender que baixa fins a un abeurador, prop d’una petita caseta, i des d’aquí fins al coll de les Colladetes on trobem la carretera que puja de Planoles. Un tram trialer de fàcil execució.

Continuem per una pista a l’esquerra de la carretera que ens porta fins a la Collada de Toses. Sempre per pista passem pel bonic Pla d’Anyella. A l‘estació d’esquí dels Alabaus, a la Collada del Pedró, prenem la pista que ens puja cap a la part alta dels remuntador. La pujada és exigent però les espectaculars panoràmiques del Pirineu de la Cerdanya i el Puigmal suavitzen l’esforç.

Un cop a sota de l’estació del remuntador, travessem la pista d’esquí i anem a buscar un corriol, més tard una pista clara, que marxa en direcció sud-est i baixa al Pla de Rus, un conegut lloc de pastura i transhumància, i des d’aquí fins al Coll de la Creueta. Continuem per la carretera que puja de Castellar de n’Hug durant poc més de tres quilòmetres, fins que trobem una pista a l’esquerra que, voltant la capçalera del Torrent de les Fontetes, enllaça amb la pista que puja fins prop del Coll de Remoló. Arribem al coll per un sender que hi puja pel mig del prat.

Des de la carena de la Serra de Montgrony contemplem, imponent, el Puigmal dominant tota la vall del Rigat. Iniciem el descens cap el fons de la vall. En un primer moment anem per corriols fets pel bestiar en direcció a un abeurador. Més enllà per sota veiem les traces clares d’un camí que marxa en direcció contrària i ens permet baixar als Plans de la Muntanya de Nevà. Un cop al pla, seguim les senyals i estaques que marquen l’itinerari d’un PR. Un tram trialer i divertit que finalment desemboca en una pista que ens baixa sense problemes fins a Nevà.

A Nevà, filant encara més prim i si volem evitar la carretera que baixa a Planoles, prenem la pista que puja al mas de Can Baldrich de Dalt, poc mes de 100 metres de desnivell, i ara sí, baixar per pista boscosa fins a cal Gasparó i per pista asfaltada al punt de sortida.

Sincerament, una ruta que no pots deixar passar.

Octubre de 2011


ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.elripolles.com