Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Ripollès
RIP 047_Queralbs
Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Puigmal. Serra Estremera
Queralbs_Collada de Fontalba_Collet d’Estavarís_Font de l’Home Mort_Collet de les Barraques_Refugi Forestal del Corral Blanc_Valmanya_Queralbs
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1130 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 022_Planoles
RIP 044_Ribes de Freser
RIP 046_Ribes de Freser
RIP 051_Queralbs
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant per senders del vessant sud del Puigmal

Magnífica i bella ruta de vistes espectaculars que des de la Collada de Fontalba enllaça amb el coll de la Barraca per un sender de més de set quilòmetres que posarà a prova les habilitats damunt de la bicicleta. Per gaudir apassionadament de la BTT de muntanya. Imprescindible!

Sortim de Queralbs per la pista de Fontalba. Guanyem alçada còmodament per una bona pista que ens deixa a la Collada de Fontalba, punt d’inici de l’ascensió al Puigmal o el sender que duu al Santuari de Núria. Durant la pujada el paisatge creix exponencialment i ja a la Collada gaudim d’extenses panoràmiques que van des dels cims que tanquen la capçalera de la vall del Freser com el Balandrau, el Gra de Fajol, el Nou Creus o el mateix Puigmal, fins a reconèixer la vall del Freser en direcció a Ripoll obrint-se pas entre la Serra Cavallera i el Taga on enllaça amb el camí que ha obert el Ter per entrar a la Plana de Vic, tancada pel Montseny. Una gran extensió de territori a l’abast dels nostres ulls.

A Fontalba ens queden poc més de quatre quilòmetres per un sender que ens permet connectar amb la vall del Rigat, al sud de la Serra d’Estremera. El trajecte comença seguint el sender que puja al Puigmal, però el deixem per anar a buscar el sender PR que comença al costat d’un petit cim rocallós. Fem un llarg flanqueig per un corriol força estret que volta la carena d’Els Planassos passant pel Collet d’Estavaris, des d’on baixa al lloc conegut com la Font de l’Home Mort, lloc de confluència de dues torrenteres que formen el Riu de Tosa que ha excavat profundament la vall per on transita. El sender en línies generals és ciclable amb un mínim de tècnica exceptuant els trams rocallosos, amb arrels o quan l’estretor del mateix t’impedeix pedalar amb normalitat.

Des de la Font de l’Home Mort es pot retallar la ruta per la pista que hi arriba des de Valmanya. Per pujar al Collet de les Barraques continuem pel sender PR que té menys d’un quilòmetre i és ciclable en molts trams. Al coll, deixem enrere una nova perspectiva del Puigmal i passem a la vall del Rigat, tancada pel Puig de Dòrria, la Collada de Toses, el Puigllançada i la Serra de Montgrony i on s’assenten petits nuclis d’alta muntanya com Dòrria, Toses, Nevà, Planoles o Ventolà.

Iniciem el descens per la carretera asfaltada, retallant pel Refugi Forestal del Corral Blanc, fins trobar la pista que marxa pel vessant sud de la Serra d’Estremera i porta al poble de Valmanya i al fons de la vall. Durant el trajecte gaudim de noves i diferents vistes del Taga o el Balandrau. Tornem a Queralbs per la carretera que puja de Ribes de Freser.

Octubre de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Mines de la Rèplica, Víctor, Lidia i San Francisco

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://queralbs.info/