Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Ripollès
RIP 048_Mogrony (Gombrèn)
Serra de Mogrony
Mogrony_Castell de Mataplana_Coll del Pla de l’Espluga_Castellar de N’Hug_Sant Joan de Cornudell_Mogrony
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 22 Km
Desnivell: 609 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 004_La Pobla de Lillet
RIP 001_Gombrèn
RIP 009_Gombrèn
BER 034_Castellar de N’Hug_Tosses
BER 035_Castellar de N’Hug
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Serra de Montgrony a l’abast

Itinerari fàcil pedalant per alta muntanya que connecta el Santuari de Montgrony, un indret pletòric d’història i llegendes i Castellar de n’Hug, conegut tant per les Fonts del Llobregat com per ser un dels pobles més bonics de Catalunya pel seu tipisme i conservació. La ruta ens permet descobrir també el castell medieval de Mataplana o la petita església de Sant Joan de Cornudell.

El lloc proposat per iniciar la ruta es troba en un marc incomparable. Enfilat al mig d’unes roques imponents, molt conegut pels escaladors, es troba el Santuari de Montgrony, on s’hi venera des del segle IX una imatge romànica d’una Mare de Déu trobada, també anomenada “de la llet” perquè es creia que feia revenir la llet mancada de les mares que crien.

La primera notícia escrita que es té del santuari data del 1400, quan ja hi havia una petita construcció dedicada a la Mare de Déu, excavada a la pedra, al capdamunt de les escales que, segons explica la llegenda va manar fer el Comte Arnau, condueixen al Santuari i a l’església romànica de Sant Pere de Montgrony. Al seu voltant s’hi va construir, al segle XVIII, l’edifici de l’hostatgeria, en un primer intent de convertir Montgrony en un gran Santuari. La tradició parla de la seva troballa l’any 804 després que fos amagada durant la invasió sarraïna.
La ruta recorre la capçalera del riu Arija, afluent del Llobregat, al vessant sud de la Serra de Montgrony. Tot el tram fins a Castellar de N’Hug és molt còmode perquè es fa per camí rural asfaltat. Després d’una bonica i reconfortant baixada inicial comencem a pujar cap el Coll del Pla de l’Espluga.

A mig camí trobem el Castell de Mataplana i la que n’era la seva capella, l’ermita de Sant Joan. El castell medieval, documentat ja al segle XI, havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del Comte Arnau, protagonista d’una de les llegendes més emblemàtiques de Catalunya. Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriorment palau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol, va ser destruït. Actualment les seves restes estan consolidades i és possible la seva visita guiada.

Des del coll continuem pujant passant per un tram espectacular format per l’aèria cresta de les Roques de l’Espluga que cau en picat cap al fons de la vall de l’Arija i que travessem per un petit túnel. Perdem alçada sobtadament per tornar a remuntar, ara sí, cap a Castellar de N’Hug. Arribant al poble sobte el canvi de color de la roca calcària del tradicional gris fosc als colors vermellosos provocat per la presència d'òxid fèrric que contrasta vivament amb els verds intensos que ens envolten. Aquest vermell intens en acompanyarà pràcticament fins al final de la ruta.

Arribem a Castellar de N’Hug, situat sobre un replà, al peu dels cingles calcaris dels Balços a uns 1390 m d'altitud. El poble ha sabut conservar intacte la típica arquitectura popular de muntanya amb pedra, fusta i teules, ha generat un dels pobles més bonics de Catalunya.

Sortim del poble pel camí que duu a l’antic camp de futbol. A mesura que pugem la perspectiva que tenim del poble i del seu entorn corrobora la bellesa d’aquest indret. El paisatge prepirinenc que ens envolta és magnífic.

Enllacem després d’un curt tram de carretera amb la pista que duu a Sant Joan de Cornudell. La petita església s’ubica damunt d'un espadat de roques rogenques. La rusticitat de l'església dona a aquest paratge una bellesa singular. Al seu voltant es respira silenci.

la pista s’acaba passat el mas de Can Roca. Continuem per un agraït i bonic sender per fer-lo amb bicicleta, travessant la llera dels primers passos del riu Arija i ens connecta amb el mas de Meians des d’on per pista es torna a Montgrony.

Juliol de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Matamala. Sant Joan de Matamala. Santa Maria de Castellar de n’Hug. Sant Joan de Cornudell.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Hostatgeria Restaurant Santuari de Montgrony. 972 19 80 22http://www.elripolles.com/santuaridemontgrony/