Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Ripollès
RIP 049_Campdevànol
Serra de Sant Amand. Turó de Corones. Vall de Muiols
Campdevànol_Coll de Canyamars_Sant Julià de Saltor_Coll de Saltor_Pas del Cargol_La Colònia Molinou_Campdevànol
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 21 Km
Desnivell: 735 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 001_Gombrèn
RIP 008_Campdevànol
RIP 005_Ripoll
RIP 006_Ripoll
RIP 010_Sant Joan de les Abadesses
RIP 050_Campdevànol
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Sant Julià de Saltor i les envistes de Campdevànol

Ruta fàcil que puja a Sant Julià de Saltor per l’aïllada vall de Muiols i torna a lloc pel sorprenent Pas del Cargol, prop del mas de Corones, on hi ha les conegudes localment com envistes de Campdevànol, un mirador d’excepció sobre aquest poble del Ripollès. Un recorregut per indrets deshabitats amb una història remarcable al darrere.

Sortim del poble pel Pont de la Farga. A l’altra banda comença el camí que puja al barri del Castell, enlairat sobre el nucli. Passat el mas el Castell, la pista queda escapçada a la part alta del càmping, els propietaris del qual han tancat la continuïtat d’aquest camí públic, segons ens explica un passejant que trobem pel camí. Afortunadament es pot voltar per dalt seguint un petit corriol que ens connecta de nou amb la pista un cop passada la part alta del càmping. Si es vol evitar aquest tram es pot anar directament per la pista que porta de dret al mas Casadessús, lloc de pas comú de les dues opcions.


Pedalem a l’abric d’una espessa arbreda per un camí que ens deixa en uns camps del mas Casadessús on connectem amb la pista que puja des de Campdevànol. A mesura que ens endinsem a la vall de Muiols, la pista es va malmetent, encara que no dificulta en excés la progressió. A partir del mas de Muiols sembla que la vall no tingui sortida, ja que queda tancada per petites cingleres calcàries que embelleixen aquesta part del trajecte.

La pista o antic camí de Sant Julià de Saltor a Muiols evita les cingleres i remunta per damunt de les mateixes per paratges aeris que ens permeten tenir una bona perspectiva de la vall. Passem pel costat d’una bonica balma, just abans d’entrar en una majestuosa fageda que ens acompanya durant tot el trajecte fins a Coll de Canyamars i Sant Julià de Saltor.

Sant Julià de Saltor (1.393 m), és una antiga parròquia romànica del segle XI. El lloc havia estat força poblat, ja que l’any 1900 registrava una població de setanta habitants. Hi havia un rector que feia de mestre als nens i nenes de la rodalia fins a principis de segle XX.

Des del coll de Saltor comença una pista que puja en direcció al Turó de Corones i que el volta per l’esquerra. Durant la pujada tenim una bona vista de Saltor, ubicat en un lloc realment idíl·lic, al bell mig d’una clariana de prades entre els colls de Canyamars i Saltor i sota la imponent Serra de Sant Amand, una mola rocosa de robustes cingleres que emergeixen entre els espessos boscos que la cobreixen.

Quant passem al vessant sud del turó tenim les millors panoràmiques de tota la ruta. Dominem clarament les serres que tanquen les valls del Freser i del Ter quan conflueixen a Ripoll i les serres del Prepirineu del Berguedà. Una bonica baixada ens porta al mas de Corones, deshabitat.

Passat el mas, a l’alçada d’una antena, deixem el camí principal i anem a cercar la cinglera. Aquest lloc és anomenat també com les envistes de Campdevànol. Pedalar damunt dels prats arran de cinglera amb les bones perspectives del poble al fons de la vall es un moment únic de gran bellesa.

Deixem el prat i per un pas natural anomenat Pas del Cargol, arranjat des de molt antic amb un mur i esglaons, baixem còmodament a peu pel grau de la cinglera. Continuem per un bonic corriol que transita per una roureda que a voltes ocupa antigues feixes que havien estat camps de conreu.

Sortim a una antiga pedrera, des d’on anem a l’esquerra en direcció a Sant Martí Vell fins trobar l’ample corriol, més tard pista, que recorre tota la vall de Molinou. Arribem a Campdevànol per un bonic sender que marxa en paral·lel a la carretera.

Juny de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Julià de Saltor

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.campdevanol.org/