Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 053_Manresa
Pla de Bages. Muntanya de Montserrat. Serra de Punxabudell. Vall d’Artigues. Serrat de la Llangotera
Manresa_Bellavista_Salelles_Sant Salvador de Guardiola_Raval del Parrot_Santa Margarida_Castellgali_Manresa
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 710 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 024_Manresa
BAG 050_Manresa
BAG 051_Sant Salvador de Guardiola
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Entre el Cardener y Montserrat

Ruta de indubtable bellesa primaveral que navega per les valls del Cardener que neixen a recer de les verticals parets del Massís de Montserrat. Paisatges sovint desconeguts on cal endinsar-se per descobrir els tresors que amaga.

Sortim des de l’estació de tren per carretera en direcció al Bruc. Aviat guanyem el pla que la riera de Rajadell divideix en dos i que travessem prop del mas Suanya. Naveguem pel pla entre camps espigats de verds intensos que destaquen entre la boira matinal que enteranyina el paisatge i difumina les singulars formes de la muntanya de Montserrat, un dels símbols de Catalunya

Combinem camins rurals asfaltats i diferents pistes per arribar a Salelles, una antiga quadra civil on el monument més destacable és la seva església parroquial, un edifici romànic del segle XI format per una esglesiola d’una nau, que ha sofert moltes modificacions.

Anem a trobar en una ràpida baixada la riera de Guardiola, passem per sota l’aqüeducte de la carretera que enllaça l’Eix Transversal amb Igualada i a mitja pujada ens desviem a l’esquerra per arribar a Sant Salvador de Guardiola.

Al poble visitem la església que dona nom al municipi. Originalment estava ubicada al cim on s’alçava el Castell de Guardiola i posteriorment va ser desmuntada i construïda de nou al pla. Perdem alçada cap al Pont del Parrot i continuem pel marge esquerra del Torrent del Grèvol. El travessem al punt on hi ha la Font de la Teula enfilant per una pista de fort pendent i força erosionada cap el Raval del Parrot, un petit nucli pertanyent a Sant Salvador. Continuem pujant fins a les restes de l’antic mas anomenat l’Hostal on iniciem un curt tram per carretera.

Quan la deixem ens endinsem en un dels trams més bonics de la ruta. Naveguem per la part alta de la capçalera de la vall d’Artigas, des d’on la muntanya de Montserrat sembla abraonar-se sobre nostre. Les imponents parets i agulles rocoses apuntant cap el cel amb el verd intens esquitxat de gallarets primaverals que vesteixen els camps de cereals, camps que antigament eren poblats de vinyes com suggereix el nom del mas Les Tines, emmotllen una potent imatge de gran bellesa.

Passada la riera de Castellet arribem a una confluència de diverses pistes. Podem seguir per la que baixa a l’esquerra o anar-la a buscar més endavant, carenant per la Serra de Punxabudell, guanyant noves perspectives del territori, i continuant per un corriol que ens porta a Coll de Gras i de nou a la pista que hem deixat.

Fem una bonica travessia contornejant l’orografia del pla coronat pel Talló, pedalejant en solitari per un territori despoblat amb antics masos en runes i d’altres que s’estan recuperant. Arribem a Santa Margarida del Pla, a l’esquerra de la nostra ruta, des d’on es dominen boniques vistes del massís de Montserrat i del curs del Llobregat en el seu camí cap al mar. L’ermita encara que malmesa, li falta la coberta, conserva les seves parets. Hi ha també les restes del que probablement devia ser la casa de l’ermità, amb un forn de pa i la cuina.

Quan trobem la pista que puja al Talló, prop d’una creu de terme a tocar de Castellgalí, gaudim de les millors panoràmiques del dia. De Castellgali baixem fins trobar el Cardener que travessem seguint el Camí de Sant Jaume. A l’altra banda del riu destaca la vil·la Romana de Can Font de Cirerencs que dóna nom a un veïnat de masies antigues disperses del municipi de Castellgalí.

Quan trobem l’antic camí Ral de Barcelona a Manresa que baixa de la Serra de l’Obac el seguirem, primer per pista i més tard per bonics corriols, per arribar de nou a Manresa.

Maig de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Sadurni de Salelles. Sant Salvador de Guardiola. Santa Margarida del Pla. Sant Miquel de Castellgalí. Can Font de Cirerencs. Antic Camí Ral de Manresa a Barcelona

ALLOTJAMENTS/RESTAURANTS
https://www.manresa.cat/