Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 054_Sant Salvador de Guardiola
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
Sant Salvador de Guardiola_Sant Pau de Guardia_Castell Ferran_Coll de Can Maçana_Marganell_Sant Salvador de Guardiola
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 33 Km
Desnivell: 695 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 035_Monistrol de Montserrat
ANO 007_Piera
BLL 005_Esparreguera
ANO 015_Òdena
BAG 051_Sant Salvador de Guardiola
BAG 053_Manresa
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Rebrots verds entre les cendres

L’incendi que patí l’Anoia l’estiu del 2015 va deixar un paisatge fantasmagòric que per altra banda va fer aflorar estructures amagades per la vegetació com les ruïnes romàniques de Sant Simeó l'Estilita. La ruta recorre aquest territori cremat fins als peus de la muntanya de Montserrat. La imatge de l’impressionant massís ens acompanya durant tot el trajecte.


Des del poble anem a buscar la Riera de Guardiola la qual remuntem per la pista que marxa en paral·lel al marge dret. Passat el mas Codorniu, comencem a remuntar per la carena del serrat que ens permet arribar a Sant Pau de la Guardia. Només començar l’ascensió comprovem els efectes de l’incendi que patí aquesta part del Bages. El foc ha deixat al descobert la fesomia dels relleus sinuosos per on pedalem. Relleus despullats on alternen conreus i petits boscos carbonitzats d’espigats troncs que apunten cap el cel. La tristesa que produeixen les imatges que desfilen davant els nostres ulls queden parcialment esmorteïdes pels brots verds que reneixen entre les cendres.

Passades les primeres rampes, algunes de fort pendent, arribem al que havia estat un petit raval, un indret ara despoblat que el foc ha fet aflorar, on a més de la casa de les Viles i la propera Cal Vicenç, hi ha les restes de la capella d'origen romànic de Sant Simeó l'Estilita, molt més tard incrustada dins una masia, ara també enrunada. Se'n pot distingir la nau, sense volta i amb poques restes de l'absis.

Els conglomerats verticals de Montserrat amb els vessants coberts de boscos verdosos sobresurten de la desprotegida carena per la que pedalem. Arribem a Sant Pau de la Guardia, un poble ubicat entre els colls de la Maçana i el Bruc, un bon mirador dels relleus que encerclen la conca d’Òdena i el Pla de Bages.

A l’ermita continuem amb el GR i la senyalització del Camí de Sant Jaume que per un sender ample ens porta fins al cap damunt mateix del Coll de Can Maçana. Prop del coll hi ha una torre fortificada feta amb pedra i maons, amb alguns murs defensius al voltant, coneguda com Castell Ferran. És probable que es fes servir durant les guerres carlines. Posteriorment es va utilitzar com a torre de telegrafia òptica, comunicada amb la torre de can Dolcet, a Collbató. Les vistes que es dominen de la comarca de l’Anoia son superbes.

Per baixar al coll deixem a la dreta el GR totalment impracticable i continuem uns metres endavant fins trobar a la dreta un sender que tècnicament és ciclable i ens permet baixar sense desmuntar de la bicicleta.

Continuem poc mes de dos quilòmetres per la carretera que marxa per la cara nord de Montserrat fins trobar una pista que baixa per la carena de la Serra de l’Oliver. Iniciem el descens cap a Marganell sempre amb les verticals agulles del massís a la nostra esquena. Deixem el poble a la dreta i enllaçant diferents pistes evitem sempre que podem la carretera per finalment baixar fins al punt de sortida per la vall del Torrent del Colomers.

Juny de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Simeó l'Estilita. Sant Pau de la Guàrdia. Castell Ferran

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Restaurant El Racó d'en Paco. Tel 665 09 15 32
Bar i braseria El Roure- tel. 938 35 42 63