Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Garrotxa
GAR 028_Castellfollit de la Roca
Parc Natural de la zona Volcànica de la Garrotxa. Serra de Malforat. Serra de Vivers. Vall de Bianya
Castellfollit de la Roca_Torre de Canadell_Castellar de la Muntanya_Coll de Passa-serres_Sant Joan les Fonts_Castellfollit de la Roca
Mapes Comarcals de Catalunya. Garrotxa 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 28 Km
Desnivell: 1130 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GAR 015_Sant Joan de les Fonts
GAR 032_Arguelaguer
GAR 031_Castellfollit de la Roca
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La serra de Malforat

L’interessant nucli medieval de Castellfollit de la Roca, ubicat damunt d’un vertiginós espadat basàltic, és el punt de partida d’una ruta que ens permet gaudir sense gaires esforços de les serres i valls que conformen la peculiar orografia de la Garrotxa.

Sortim del mirador de Puig Castellat a l’extrem est del poble des d’on es percep clarament l’altura de la cinglera basàltica on s’assenta. Si pugeu al campanar de l’església restaurada de Sant Salvador tindreu una bona perspectiva de l’entorn i del nucli antic d’origen medieval i de l’entramat de carrers sinuosos i ombrívols que moren en aquest punt.

Davant del portal de l’església surt l'antic camí d'entrada a Castellfollit des del fons de la vall. A la part baixa anem en paral•lel al riu Toronell en direcció a la confluència amb el riu Fluvià. Una bonica passarel•la de fusta ens permet travessar el riu més cabalós de la Garrotxa i alhora gaudir d’una panoràmica sencera de l’espadat que sustenta el poble.

A l’altra banda, des del Barri del Fluvià (municipi de Montagut) prenem la carretera en direcció a Oix per deixar-la al cap de poc per un sender senyalitzat que ens baixa a la riera de Carrera que travessem. Passat can Grill iniciem la pujada fina a serra de Vivers, tot i que alguns trams presenten un fort pendent i en èpoques de pluges és probable que el camí estigui enfangat. Al punt més alt de la mateixa s’ubica la Torre de Canadell, un casal fortificat medieval de base quadrada amb espitlleres. La torre, ara esfondrada per dins, fou construïda per obrers de Sant Joan les Fonts, obligats pels carlins i des d’aquí es domina tota la plana de la Garrotxa, fins a Besalú, les valls d’Olot, Begudà, la vall de Bianya i Castellar de la Muntanya.

Deixem la fortificació seguint les senyals del PR que ens retornen a la pista de pujada i ens permeten arribar pel bell mig d’un bonic alzinar, impregnat de silenci, a un petit coll on enllacem amb una bona pista que porta al nucli de masos dispersos de Castellar de la Muntanya. Continuem per la mateixa pista navegant per l’obaga del cim de Puigventós entremig d’una espessa i variada vegetació, que de tant en tant ens deixa gaudir de les abruptes serralades i cims fronterers de l’alta Garrotxa com el Comanegre i la inconfusible silueta piramidal del Puig de Bassegoda.

Sortim a la pista que puja des de Colldecarrera, collet que separa les valls del Bac i Carrera. Després d’una curta però intensa ascensió arribem al Coll de Passa-serres o de Joncar (nom del mas que trobarem en el descens) i que ens permet passar a la bonica Vall de Bianya.

Fem un ràpid descens fins al fons de la vall. Deixem a l’esquerra la pista que duu a Sant Martí de Capsec i continuem navegant per la fèrtil vall entre extensos camps de cultiu que descansen damunt les colades de lava de fa milers i milers d’anys (heu de baixar fins al riu per veure-les) fins a Sant Joan de les Fonts. Enllaçant carrers i camins arribem sense problemes al punt de sortida.

Desembre de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Torre de Canadell. Santa Maria de Castellar de la Muntanya

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.castellfollitdelaroca.org/