Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Garrotxa
GAR 033_El Torn
Serra del Torn. Turó de les Ofrenes
El Torn_Ossinyà_Juïnyà_Besalú_Santuari de Sant Ferriol_Collet de Montiró_Collet de can Jou_Sant Miquel de la Miana_Collet de la Creu de Monner_El Torn
Mapes Comarcals de Catalunya. Garrotxa. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 850 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GAR 009_Besalú
GAR 010_Besalú
GAR 030_Santa Pau
GAR 031_Castellfollit de la Roca
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Santuari de Sant Ferriol i Castell de la Miana

Corriols i pistes en mal estat fan que aquesta ruta de poc quilometratge tingui un punt més d’exigència. L’objectiu és visitar el santuari de Sant Ferriol, que ha donat nom, des de 1922, a un extens municipi, de paisatge feréstec i densos boscos, on resten dempeus vells casalots i capelles d’origen romànic, com Sant Miquel de la Miana.

Sortim del Torn seguint el GR-2 per una bona pista que marxa encaixada entre les serres del Torn i Cadamon. Pedalem per l’estreta vall del Ser fins a un mas on la pista queda morta. Continuem per un sender trialer amb algun petit tram de vegetació espessa que dificulta la ciclabilitat fins a Can Jofre, que voltem per dalt.

Trobem la pista que puja de la vall que ens permet, malgrat les irregularitats del ferm i el fort pendent, assolir la carena per canviar de vall amb l’objectiu de connectar el Torn amb Besalú. La baixada comença per pista però aviat es converteix en un corriol, també amb trams de vegetació espessa cap al final de la baixada, ja a prop de la riera. A l’altra banda de la riera continuem per un corriol -el primer tram no és ciclable- que aviat ens connecta amb una bona pista que ens permet arribar còmodament als afores de Besalú, on no cal entrar; és ,però, de visita obligada si no és coneix la vila, si més no per contemplar-hi el pont d’entrada.

Ens dirigim ara cap al santuari de Sant Ferriol, primer per asfalt i a continuació per una pista molt rodadora. El santuari de Sant Ferriol, realment un lloc encisador, no es troba en gaire bon estat. Pels volts del segle XVIII el es va haver de reedificar per motius diversos. Des de l’esplanada del santuari podem gaudir del bonic paisatge de la baixa Garrotxa.

Continuem per un sender que trobem arribant al santuari. Pedalem per terreny irregular fins al Turó de les Ofrenes. Trobem una pista més bona i marxem en direcció a l’acollidora Font del Planell, on hi ha un recordatori de l’assassinat de tres joves maquis el 22 de juny de 1953, dia en que un escamot de la Guàrdia Civil els va matar a trets. Deien que els havia delatats, sota tortura, el noi d'una masia on solien aturar-se en les seves missions com a enllaços clandestins del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), però per als agents franquistes no eren sinó “bandolers”, i així és com van definir-los l'endemà de l'assassinat en el telegrama adreçat a la comandància de Girona en què es donava compte de l'incident.

Continuem pujant fins el Collet de Montiró. A partir d’aquest punt tenim trams pedregosos i de fort pendent, però alhora podem gaudir de bones panoràmiques, ja que sortim de la zona boscosa per primera vegada des del santuari. Baixem amb prudència fins a Coll de Jou, des d’on tenim bones vistes de les serralades de l’Alta Garrotxa.

Ens dirigim cap a l’església de Sant Miquel de la Miana. Encara que bastant deteriorada, conserva l’estructura primitiva, que consistia en una nau capçada per un absis semicircular, a la qual es van afegir posteriorment altres cossos, com ara el campanar. Al costat sud, encara és visible l’arc de l’antiga porta, ara tapiada. Continuem baixant fins les restes del Castell de la Miana, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, encara que de l’antiga fortalesa que consta documentada el 1268 només en resta un munt de pedres.

Continuem baixant per una pista una mica bruta que desemboca a la pista que baixa a Besalú. Prenem el trencant del mas Campolier, un centenar de metres a la dreta. A partir del mas continuem per una pista i sender que ens baixa fins al riu i enllacem amb la pista que ens permet travessar de nou la Serra del Torn i tornar al lloc de sortida.

Juny de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Sant Fruitós. Santuari de Sant Ferriol. Font del Planell. Castell i església de la Miana